İmmün trombositopeni hastalarından splenektomi yapılan ve dalağı korunan hastaların önemi bilinmeyen monoklonal gammopati gelişimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of patients with immune thrombocytopenia WHO WAS with splenectomy and whose spleens are preserved in terms of the development of monoclonal gammopathy of unknown significance
- Tez No: 727888
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İmmün trombositopeni, Splenektomi, Önemi bilinmeyen monoklonal gammopati, Immune thrombocytopenia, Splenectomy, Monoclonal gammopathy of unknown significance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, immün trombositopeni (İTP) tanılı hastalarda önemi bilinmeyen monoklonal gammopati (MGUS) gelişimini etkileyen faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 94 olgu ile retrospektif olarak yapıldı. Hematolojik ve biyokimyasal testlerden hemogram parametreleri, serum protein elektroforezi (SPE) bakıldı. Bunların yanında, hastalara splenektomi yapılıp yapılmamasına, İTP tedavisinde aldıkları ilaçlara ve ek hastalıklarına bakıldı. Bulgular: Çalışmamız sonucunda İTP tanısı alan hastaların %35'inde splenektomi yapıldığı görüldü. Splenektomi olan İTP hastalarında MGUS gelişim riskinde toplum nüfusuna göre artmış risk bulunmadı. Splenektomi öncesi rituksimab alan hastalarda nüks görülmediği ancak splenektomi sonrası ritüksimab alan hastaların %33'ünde medikal tedavi ihtiyacının devam ettiği görüldü. Tüm hastaların takiplerinde lökosit, lenfosit, monosit ve trombosit sayılarının anlamlı olarak artmış olduğu bulunmuştur ancak splenektomi yapılan gruba bakıldığında lenfosit, monosit ve trombosit değerlerinde splenektomi sonrası anlamlı düzeyde yükseklik olduğu görülmüştür. Splenektomi yapılan hastaların ek hastalık gelişimlerine bakıldığında, splenektomi sonrası KAH, DM, hipotiroidi, HT, astım, romatolojik hastalık gelişimi açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: İTP hastalarında MGUS gelişim riskinde artış bulunmadı. Splenektomi öncesi rituksimab alan hastalarda nüks görülmemiştir ancak splenektomi sonrası rituksimab alan hastaların bir kısmında medikal tedavi ihtiyacı devam etmiştir. Splenektomi sonrası lenfosit, monosit ve trombosit değerlerinde anlamlı düzeyde yükseklik olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the factors affecting the development of monoclonal gammopathy of unknown significance (MGUS) in patients with a diagnosis of immune thrombocytopenia(ITP). Materials and Methods: Our study was done retrospectively with 94 cases. From hematological and biochemical tests, hemogram, serum protein electrophoresis (SPE), whether splenectomy was performed on the patients, and the drugs they were currently using in terms of ITP were checked. Results: As a result of our study, splenectomy was seen in 35% of the patients diagnosed with ITP. There was no increased risk of MGUS development in ITP patients who had splenectomy compared to the population. It was observed that none of the patients who received rituximab before splenectomy had recurrence, but 33% of the patients who received rituximab after splenectomy continued to need medical treatment. In the follow-up of all patients, leukocyte, lymphocyte, monocytes and thrombocyte counts were found to be significantly increased, but when the splenectomy group was examined, it was observed that lymphocyte monocytes and thrombocyte counts were significantly higher after splenectomy. Considering the development of additional diseases of the patients who underwent splenectomy, no significant difference was found in terms of the development of CAD, DM, hypothyroidism, HT, asthma, and rheumatologic diseases after splenectomy. Conclusion: There was no increased risk of MGUS development in ITP patients. No recurrence was observed in patients who received rituximab before splenectomy, but some of the patients who received rituximab after splenectomy continued to need medical treatment. It was observed that there was a significant increase in lymphocyte, monocyte and thrombocyte levels after splenectomy.