Vajinal doğum ve sezaryen ile doğum yapan kadınların serum pro-bnp düzeyleri yönünden karşılaştırılması
Comparison of women who gave birth by vaginal delivery and cesarean section in terms of serum pro-bnp levels
  1. Tez No: 727907
  2. Yazar: RIMA SALAMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinal doğum, Sezaryen, Pro BNP, Kalp, Vaginal delivery, cesarean section, pro BNP, heart
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada normal doğum ve sezaryen doğum yapan kadınlarda serum pro BNP düzeyi araştırılarak, doğum şeklinin kardiyak fonksiyonlara etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. BNP düzeyi araştırılarak, özellikle kalp yetmezliği olan gebelerde kardiyak açıdan optimal doğum şeklinin belirlenmesi hedeflendi. Gereç ve yöntemler: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 15.09.2021-15,02.2022 tarihleri arasında kliniğimize başvuran, antenatal izlemde herhangi bir sorunu olmayan kardiyak patoloji saptanmayan, normal ve elektif sezaryen doğum yapan sağlıklı tekil gebeler çalışma popülasyonu olarak tanımlandı. Sezaryen endikasyonları olarak geçirilmiş uterin cerrahi ve elektif sezaryen yapılan hastalar dahil edildi. Araştırmamıza kliniğimizde doğum yapan hastalar dahil edildi. Numuneler kadınlardan doğum öncesi ve postpartum/postop 7. günde alınarak hastanemiz laboratuvarında çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 28,6±5,77, gravida ortalamaları 2,50±1,66, parite ortalamaları 1,23±1,43, Pro BNP değeri ortalamaları 23,6±12,9, Pre pro BNP ortalamaları 75,6±342,8, Po Pro BNP ortalamaları 115,3±162,3, BMI ortalamaları 25,7±2,11, Doğum haftası ortalamaları 38,8±1,2, Doğum kilosu ortalamaları 3326,3±458,2'dir. Çalışmaya katılan gebelerin doğum şekillerine bakıldığında %48,0'ının (n=96) CS, %52,0'ının (n=104) NSD doğum yaptığı görülmekteyken, CS doğum yapanların %51,0'ının (n=49) genel anestezi, %49,0'ının (n=47) ise spinal anestezi olduğu görülmektedir. Araştırmamız sonucunda elde edilen Pro BNP değerlerine göre normal doğum yapan gebelerin Pre Pro BNP ve Po Pro BNP değerleri sezaryen ile doğum yapan gebelere göre daha fazladır. Sonuç: Normal doğum yapan gebelerin Pre Pro BNP ve Po Pro BNP değerleri sezaryen ile doğum yapan gebelere göre daha fazladır. Spinal ve genel anestezi uygulanan hastalar kıyaslandığında Spinal anestezi uygulanan gebelerin Po Pro BNP değerleri genel anestezi uygulanan gebelere göre daha fazla olarak sonuçlandı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the effect of delivery method on cardiac functions by investigating serum pro BNP levels in women who had normal and cesarean delivery. By investigating the level of BNP, it was aimed to determine the optimal cardiac delivery method, especially in pregnant women with heart failure. vii Material and methods: A healthy singleton who applied to our clinic between 15.09.2021 and 15.02.2022 in the Health Sciences University, Ümraniye Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic, had no problems in the antenatal follow-up, had no cardiac pathology, and had a normal and elective cesarean section. pregnant women were defined as the study population. Patients who underwent previous uterine surgery and elective cesarean section were included as cesarean indications. Patients who gave birth in our clinic were included in our study. Samples were taken from women at 28-42 weeks, prenatal and postpartum 7th day, and studied in the laboratory of our hospital. Results: The mean age of the pregnant women participating in the study was 28.6±5.77, the mean gravida average was 2.50±1.66, the mean parity was 1.23±1.43, the mean Pro BNP value was 23.6±12.9, the Pre pro BNP mean 75.6±342.8, mean Po Pro BNP 115.3±162.3, mean BMI 25.7±2.11, mean week of birth 38.8±1.2, mean birth weight 3326.3±458, is 2. When we look at the delivery types of the pregnants who participated in the study, it was seen that 48.0% (n=96) gave birth to CS and 52.0% (n=104) to NSD, while 51.0% (n=49) of the pregnants who gave CS delivery had general anesthesia and 49.0% (n=47) spinal anesthesia. According to the pro BNP values obtained as a result of our research, the Pre Pro BNP and Po Pro BNP values of the pregnant women who gave birth normally were higher than the pregnant women who gave birth by cesarean section. Conclusion: Pre Pro BNP and Po Pro BNP values of the pregnant women who had normal delivery were higher than those who gave birth by cesarean section. When the patients who underwent spinal and general anesthesia were compared, the Po Pro BNP values of the pregnant women with spinal anesthesia were found to be higher than those who received general anesthesia.