Koroner arterlerinde aterosklerozu bulgusu olan dokularda ağır metal birikiminin moleküler yöntemler ile incelenmesi
Investigation of heavy metal deposition in tissues with athosclerosis in coronary arteries by molecular methods
  1. Tez No: 727972
  2. Yazar: ONUR YOLAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ESRA KASAPBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Biology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner ateroskleroz, Ağır metal, Esansiyel olmayan geçiş metalleri, Fosfatidilkolin/deoksikolat, Coronary atherosclerosis, Heavy metal, Non-essential transition metals, Phosphatidylcholine/deoxycholate
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde bakır ve demir seviyelerinde artış olduğunu gösteren çalışmalardan yola çıkılarak koroner aterosklerozu olan ve olmayan insanlardan alınan otopsi dokularında Spectro ICP-OES cihazı ile doku içeriğindeki elementler incelenmiştir. Çalışmamızda koroner arter dokularındaki elemental kompozisyon belirlenmiştir. Aterosklerotik hastaların koroner arterlerinde ağır metal birikimi olduğu ortaya konulmuştur. Koroner damarlarda tedavi şu anda bölgesel stent veya koroner baypas şeklinde olup damarlardaki yaygın ateroskleroz göz ardı edilmekte ve etkili tedaviler bulunmamaktadır. Çalışmada ayrıca koroner aterosklerozun ameliyatsız çözümü ile ilgili koroner darlık bulunan dokular eşit iki parçaya ayrılmış ve bir parçasına fosfatidilkolin/deoksikolat uygulaması yapılıp aterosklerotik plak değişimleri yapılmayan parça ile karşılaştırılmıştır. Diğer parça kontrol grubu olarak değerlendirilmiş ve serum fizyolojik uygulanmıştır. Fosfatidilkolin/deoksikolat uygulamasının aterosklerotik plakların belli bölgelerindeki materyalleri mikroskobik gözlemde belirgin bir şekilde çözdüğü tespit edilmiştir. Uygulama yapılan dokulardan kesit alınmış histolojik boyamalar yapılıp mikroskopik incelemesi yapılmıştır. Fosfatidilkolin/deoksikolat uygulamasının hücrelere zarar vermeyip hücreler arasında biriken asellüler maddeleri çözdüğü gözlenmiştir. Aerosklerotik hastaların koroner arterlerindeki ağır metal birikimi ile ilgili bu çalışmayla literatüre katkıda bulunulmuş ve koroner arter darlığını ameliyatsız, stentsiz çözmek veya hastalarda darlık gelişimini engelleyecek erken tedavilere öncülük edecek solüsyon kombinasyonu geliştirilmesi için uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Based on the studies showing an increase in copper and iron levels in people with cardiovascular disease, the elements in the coronary tissues were examined with the Spectro ICP-OES device in autopsy tissues taken from people with and without coronary atherosclerosis. In our study, the elemental composition in the tissues of the coronary arteries was determined. There was heavy metal accumulation in the coronary arteries of atherosclerotic patients. Treatment in coronary vessels is currently in the form of regional stent or coronary bypass surgery but disseminated atherosclerosis in the vessels is ignored and there are no effective treatments for widespread atherosclerosis. In the study, the tissues with coronary stenosis were divided into two equal parts and phosphatidylcholine/deoxycholate application was applied to one part in order to see whether lipids and other materials contained in coronary atherosclerosis could be dissolved by nonsurgical means. The other part was considered as the control group and physiological saline was applied. It has been determined that the application of phosphatidylcholine/deoxycholate significantly dissolved the materials in certain areas of atherosclerotic plaques in microscopic observation. Sections were taken from the applied tissues, histological staining's were made and microscopic examination was performed. It has been observed that the application of phosphatidylcholine/deoxycholate does not damage the cells and dissolves the acellular substances accumulated between the cells. This study on the accumulation of heavy metals in the coronary arteries of aerosclerotic patients contributed to the literature. Phosphatidylcholine/deoxycholate application was made to solve coronary artery stenosis problem without surgery, stent, and develop a solution combination that would lead to early treatments that would prevent the development of atherosclerosis in patients.