Rejeneratif endodontik tedavide kullanılan farklı kalınlıklardaki CEM, MTA ve Biodentin'in stres dağılımına etkisi: 3 boyutlu bir sonlu elemanlar analizi çalışması
The effect of different thicknesses of CEM, MTA and Biodentin used in regenerative endodontic treatment on stress distribution: A 3D finite element stress analysis study
- Tez No: 727971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biodentin, CEM, MTA, Rejeneratif endodontik tedavi, Sonlu Elemanlar Stres Analizi, Biodentin, CEM, MTA, Regenerative endodontic treatment, Finite Element Stress Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Amaç: Bu SESA çalışmasının amacı; RET'te farklı kalınlıklarda MTA, CEM ve Biodentin kullanılmasının, immatür daimi santral dişe maksimum ısırma ve travma kuvvetlerinin uygulanması sonucunda oluşturduğu stresi değerlendirmektir. Materyal ve Metod: İmmatür maksiller dişin CBCT görüntüsü kullanılarak bir bilgisayar programı ile modelleme yapıldı. Olgunlaşmamış sağlıklı diş kontrol grubu olarak belirlendi. İmmatür dişe 3 mm ve 5 mm kalınlıklarda CEM, MTA ve Biodentin uygulanarak 7 model oluşturuldu. Labial yüzeye yatay yönde 300 N/90° ve palatal yüzeyden eğik yönde 240 N/120° kuvvet uygulanmıştır. Ortaya çıkan gerilmeler Von Mises ve maksimum-minimum asal gerilmeler olarak değerlendirildi. Bulgular: RET uygulanan modellerde diş dokularındaki stres değerlerinin kontrol grubuna göre azaldığı gözlendi. Malzeme kalınlıkları karşılaştırıldığında; Her iki kuvvette de 3 mm ve 5 mm modeller arasında gerilme değerlerinde önemli bir fark yoktu. CEM ve Biodentin, MTA'ya kıyasla kuvvetleri daha fazla absorbe eder ve diş dokularına daha az stres iletir. Sonuç: RET, dişleri biyomekanik olarak güçlendiren bir tedavidir. CEM ve Biodentin, biyomekanik olarak MTA kadar başarılıdır ve daha ekonomik oldukları için MTA'ya tercih edilebilir. RET'te optimum gerilim dağılımını sağlamak için 3 mm malzeme kalınlığı yeterlidir. CEM ve koronal bariyer malzemelerinin biyomekanik özelliklerini ve RET'de kullanımdaki kalınlıklarını değerlendirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this SESA study; is to evaluate the stress caused by the use of MTA, CEM and Biodentin in different thicknesses in RET, as a result of applying maximum biting and trauma forces on the immature permanent central tooth. Material and Method: Modeling was done with a computer program using the CBCT image of the immature maxillary tooth. The immature healthy tooth was determined as the control group. 7 models were created by applying CEM, MTA and Biodentin in 3mm and 5mm thicknesses to the immature tooth. A force of 300N/90° in the horizontal direction and 240N/120° in the oblique direction from the palatal surface was applied to the labial surface. The resulting stresses were evaluated as Von Mises and maximum-minimum principal stresses. Results: In RET applied models, it was observed that the stress values in dental tissues decreased coMPared to the control group. When material thicknesses are coMPared; in both forces, there was no significant difference in stress values between the 3mm and 5mm models. CEM and Biodentin absorbed forces more and transmitted less stress to dental tissues coMPared to MTA. Conclusion: RET is a treatment that reinforced the teeth biomechanically. CEM and Biodentin are biomechanically as successful as MTA and can be preferred over MTA because they are more economical. 3mm material thickness is sufficient to provide optimum stress distribution in RET. More studies are needed to evaluate the biomechanical properties of CEM and coronal barrier materials and their thickness in use in RET.