Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde son beş yıllık sepsis olguları, risk faktörleri ve tedavi yanıtlarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of sepsis cases, risk factors and treatment response followed in the neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 728063
  2. Yazar: ÇİĞDEM KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: EBNS, GBNS, mortalite, sepsis, yenidoğan, Neonatal, EBNS, GBNS, sepsis, mortality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen Ocak 2016-Aralık 2020 tarihleri arasında sepsis tanısı ile izlenen hastaların; demografik özellikleri, risk faktörleri, labaratuvar parametreleri, etken mikroorganizmaları ve bu mikroorganizmaların tedaviye yanıtları, mortalite ve morbidite oranlarının retrospektif olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip ve tedavi edilen 1790 hasta retrospektif olarak incelendi. Sepsis tanısı alan 327 hasta çalışmaya dâhil edildi. Çalışmaya dâhil edilen hastaların; 137'si (%42) kız, 190'ı (%58) erkek idi, ortalma gestasyonel haftaları 33±4,5 haftaydı. Ortalama doğum ağırlıkları 1444,23±928,21 gramdı. Neonatal sepsis insidansı %18,2 olarak saptandı. Çalışmaya dâhil edilen hastaların; kültürlerinde üretilen en sık etken mikroorganizma %40 (n=199) ile KNS'ydi. Mortalite oranı tüm sepsis vakalarında %13,4 saptandı. Çalışmamızda risk faktörlerinin belirlenmesi, invazif girişimlerin azaltılması, mekanik ventilatör sürelerinin kısaltılması, yatarak tedavi alan hastalarda; sepsisin mortalite ve morbiditesini azaltığı ayrıca hastaneye yatış süresini kısaltığını belirledik.
Özet (Çeviri)
In this study, patients diagnosed with sepsis were followed up in the Neonatal Intensive Care Unit of the Faculty of Medicine of the University of Suleyman Demirel, Isparta between January 2016 and December 2020; it aimed to review Sexually examined demographic characteristics, risk factors, laboratory parameters, causative microorganisms, and the response of these microorganisms to treatment, mortality, and morbidity. This study retrospectively analyzed 1790 patients who were followed up in the Neonatal Intensive Care Unit of the Paediatric Clinic of the Faculty of Medicine of the University of Suleyman Demirel, Isparta between January 1, 2016 and December 31, 2020. 327 patients diagnosed with sepsis were included in the study. Patients included in the study; 137 (42%) girls and 190 (58%) boys, mean gestational age 33±4.5 weeks. The mean birth weight was 1444.23 ± 928.21 g. The incidence of neonatal sepsis was 18.2%. Patients included in the study; CNS was the most common pathogenic microorganism produced in 40% (n=199) of cultures. The mortality rate was %13,4. In our study, identifying risk factors, reducing invasive interventions, shortening the duration of mechanical ventilators and hospitalization in hospitalized patients; we determined that it reduces sepsis mortality and morbidity and shortens hospital stays.