Fruktoz ile oluşturulan insülin direncinde kurkuminin PI3K/Akt ve AMPK sinyal yolaklarına etkisinin incelenmesi
The effect of curcumin on PI3K/Akt and AMPK pathways in insulin resistance induced by fructose
- Tez No: 728083
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PAŞAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: insülin direnci, kurkumin, AMPK, IRS1, IRS1Ser, PIP3, PI3K, P-Akt, AS160, GLUT-4, PGC-1α, insulin resistance, curcumin, AMPK, IRS1, IRS1Ser, PIP3, PI3K, PAkt, AS160, GLUT-4, PGC-1α
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
İnsülin direnci, metabolik sendrom olarak adlandırılan tip 2 diyabet / glukoz intoleransı, obezite, dislipidemi ve hipertansiyon kümelenmesi dahil olmak üzere bir dizi klinik bozukluğun bir özelliğidir. Kronik aşırı fruktoz tüketiminin hayvanlarda ve insanlarda artan insulin direnci, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, dislipidemi ve obezite riski ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Kurkuminin plazma LDL ve trigliserid düzeylerini düşürmesi, HDL kolesterolü arttırması, insülin duyarlılığını geliştirmesi gibi metabolik sendromun birçok parametresi üzerindeki etkileri hakkında çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızın amacı, fruktoz ile oluşturduğumuz insulin direncinde rat modellerine uyguladığımız 8 haftalık 100 mg/kg ve 200 mg/kg doz kurkumin tedavisinin; kan glukozu, insülin ve HOMA-IR değerlerini göz önünde bulundurarak hem Akt/PI3K hem de AMPK yolağındaki GLUT4 translokasyonu üzerindeki olası etkilerini değerlendirmek, bununla birlikte kurkumin tedavisinin Akt yolağındaki IRS serin/tirozin fosforilasyonu dengesine bakarak olası insulin direncini iyileştirmesinde olası rolünü ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada, kontrol (mısır yağı) (Grup 1), fruktoz + mısır yağı (Grup 2), fruktoz + mısır yağında çözünmüş kurkumin 100 mg/kg (Grup 3), fruktoz + mısır yağında çözünmüş kurkumin 200 mg/kg (Grup 4) uyguladığımız 4 ayrı Wistar albino türü rat grupları bulunmaktadır. 8 haftanın sonunda, kan kas ve yağ dokusu örnekleri alınmıştır. Elde edilen serumlarda, insülin, glukoz parametreleri ölçülüp HOMA-IR değerleri hesaplanmıştır. Çalışmamızda Grup 2'de Grup 1'e göre artan serum glukoz ve insülin seviyeleri gözlenmiş olup, insülin direnci modeli başarılı bir şekilde oluşturulmuştur. Çalışmamızın sonucunda %20'lik fruktoz uygulamasıyla insülin direnci oluşturulan ratlarda, kurkumin uygulamasının, yağ ve kas dokularında insülin sinyalinin geliştirilmesi, Akt/PI3K yolağı parametrelerinin düzenlenmesi, AMPK aktivasyonu, PGC-1 α ve GLUT 4 seviyelerinin arttırılması yollarıyla insülin direnci üzerine iyileştirici etkiler gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca çalışmamızda, 200 mg/kg kurkumin uygulamasının 100 mg/kg uygulamasına kıyasla insülin direncinin giderilmesinde daha etkili olduğunu gösteren bulgular elde edilmiştir. Bu çalışma, kurkumin uygulamasının insülin direnci tedavisi üzerinde umut vaat edici sonuçlarını ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular; kurkuminin, insulin direnci mekanizmalarındaki birçok yolak ve protein üzerinde olası iyileştirici etkilerini ortaya koyarak daha kapsamlı çalışmalara ışık tutabilir.
Özet (Çeviri)
Insulin resistance is a feature of numerous clinical disorders, including the so-called metabolic syndrome, type 2 diabetes/glucose intolerance, obesity, dyslipidemia, and hypertension. It is known that chronic excessive fructose consumption is associated with an increased risk of insulin resistance, nonalcoholic fatty liver disease, dyslipidemia and obesity in animals and humans. There are studies on the effects of curcumin on many parameters of the metabolic syndrome, such as lowering plasma LDL and triglyceride levels, increasing HDL cholesterol, and improving insulin sensitivity. In our study we aimed to evaluate the possible effects of curcumin on GLUT4 translocation in both the Akt/PI3K and AMPK pathways. We also intended to reveal the possible role of curcumin treatment in improving insulin resistance by looking at the balance of IRS serine/tyrosine phosphorylation in the Akt pathway. In this study, 4 different Wistar albino type rat groups were designed: Control group/Group 1, Group 2, Group 3 and Group 4. These groups were treated everyday for 8 weeks with corn oil, 20% fructose + corn oil, 20% fructose + curcumin dissolved in corn oil 100 mg/kg and 20% fructose + curcumin dissolved in corn oil 200 mg/kg, respectively. At the end of this period, blood, muscle and adipose tissue samples were taken. In the obtained sera, insulin and glucose parameters were measured and HOMA-IR values were calculated. In our study, increased serum glucose and insulin levels were observed in Group 2 compared to Group 1, and the insulin resistance model was successfully created. As a result of our study, it has been shown that curcumin administration has ameliorative effects on insulin resistance by improving insulin signal in fat and muscle tissues, regulation of Akt/PI3K pathway parameters, AMPK activation and increasing PGC-1 α and GLUT 4 levels in insulin resistant rats. In addition, the findings of our study demonstrated that 200 mg/kg curcumin administration is more effective in relieving insulin resistance compared to 100 mg/kg administration. This study reveals promising results of curcumin administration on the treatment of insulin resistance. The findings may pave the way for more comprehensive studies by revealing the possible ameliorative effects of curcumin on many pathways and proteins in the mechanisms of insulin resistance.