Sağlıklı erişkinlerde telerehabilitasyon ile uygulanan solunum ve postür egzersizlerinin uyku kalitesi ve COVID-19 korku düzeyine etkisi
The effect of respiratory and posture exercise applied with telerehabilitation on sleep quality and COVID-19 fear level in HEALTHY adults
- Tez No: 728189
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, Postür Egzersizi, Solunum Egzersizi, Covid-19 Pandemic, Posture Exercise, Breathing Exercise
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Ölümcül etkileri olan Covid-19'dan korunma ve virüsün yayılma hızını yavaşlatmak adına sosyal izolasyon, maske kullanımı, fiziksel/sosyal mesafe stratejileri kullanılmaktadır. Uygulanan stratejiler, kişiler üzerinde hem fiziksel hem de ruhsal açıdan olumsuz etkilenmelere, kişilerin anksiyete, depresyon, Covid-19 korkusu prevelansının artmasına, uyku problemlerinin gelişmesine veya devam etmesine neden olmaktadır. Çalışmamızda Telerehabilitasyon kullanılarak yapılan postür ve solunum egzersizlerinin Covid-19 korku düzeyine ve uyku kalitesine olan etkisininin incelenmesi amaçlandı. 20 Eylül 2021- 04 Ocak 2022 tarihleri arasında yapılan çalışmaya, yaşları 25-40 arası değişen, Türkiye'nin farklı illerinde çalışmakta ya da yaşamakta olan fizyoterapistlerle iletişime geçilerek bulunan, çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan ve daha önce Covid-19 geçirmemiş 54 sağlıklı birey dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm katılımcılara Telerehabilitasyon yolu ile 21 günde 9 kez postür ve solunum egzersizi uygulandı. Çalışma öncesi ve çalışma sonrası tüm katılımcılara Sosyodemografik Form, covid korkusunu değerlendiren Covid-19 Korkusu Anketi ve uyku kalitesini değerlendiren Pittsburgh Uyku Kalitesi İndexi (PUKİ) uygulandı. Egzersiz öncesi ve sonrası tekrarlı ölçümleri yapılan Covid-19 korkusu Anketi ve PUKİ ve PUKİ'nin alt boyut puanlarından Öznel Uyku Kalitesi, Uyku Latansı (Gecikmesi), Uyku Bozukluğu, Gündüz İşlev Bozukluğu puanlarının istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde arttığı görülmüştür (p0,05). Sonuç olarak çalışmamızda, Telerehabilitasyon kullanılarak yapılan postür ve solunun egzersizlerinin, Covid-19 korkusunu ve uyku kalitesini iyileştirmede anlamlı dercede olumlu etki ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social isolation, mask use, physical/social distance strategies are used in order to protect against the deadly effects of Covid-19 and to slow the spread of the virus. Strategies applied cause both physical and psychological negative effects on individuals, an increase in the prevalence of anxiety, depression, fear of Covid-19, and the development or continuation of sleep problems. In our study, it was aimed to examine the effect of posture and breathing exercises using telerehabilitation on the Covid-19 fear level and sleep quality. The study, which was conducted between 20 September 2021 and 04 January 2022, included 54 healthy individuals aged between 25-40, who were contacted with physiotherapists working or living in different provinces of Turkey, who met the inclusion criteria and who have not had Covid-19 before. was done. Posture and breathing exercises were performed 9 times in 21 days by telerehabilitation to all participants included in the study. The Sociodemographic Form, the Covid-19 Fear Questionnaire, which evaluates the fear of covid, and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI), which evaluates the sleep quality, were administered to all participants before and after the study. It was observed that the scores of Subjective Sleep Quality, Sleep Latency (Delay), Sleep Disorder, and Daytime Dysfunction scores of the Covid-19 Fear Questionnaire and the subdimension scores of PUKI and PUKI, which were repeated before and after exercise, increased significantly (p0,05). As a result, in our study, it was determined that posture and breathing exercises using telerehabilitation had a significantly positive effect on improving the fear of Covid-19 and sleep quality.