Sağlıklı erişkinlerde kemik yolu iletimli ses uyaranlı oküler vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel testi normalizasyon değerleri
Normative values of ocular vestibular evoked myogenicpotentials induced by bone-conducted sound in healty adultsubjects
  1. Tez No: 361245
  2. Yazar: GÜLFEM ALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE SEYRA ERBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Vestibülooküler refleks, vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller, oküler vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller, hava yolu, kemik yolu, n1 dalgası, p1 dalgası, amplitüd, latans, Vestibulo-ocular reflex, vestibular evoked myogenic potentials, ocular vestibular myogenic response, air conduction, bone conduction, n1 wave, p1 wave, amplitude, latency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kemik yolu ile verilen ses uyaranlarına cevap olarak elde edilen oküler vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyellerin (oVEMP) sağlıklı erişkinlerdeki normal değerlerini saptamaktır. Plan: Prospektif, klinik çalışma Yer: Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Kliniği Yöntem: Çalışma 42 adet gönüllü, sağlıklı birey ile yürütüldü. Çalışmaya katılan bireylere kulak burun boğaz muayenesini takiben odyolojik değerlendirme yapıldı; pozisyonel testler uygulandı. Saf ses işitme eşiği ortalamaları 20 dB'den iyi olan, pozisyonel testlerinde nistagmus saptanmayan bireyler çalışmaya dahil edildi. Gönüllülere hem hava yolu iletimli ses uyaranlı oVEMP testi, hem de kemik yolu iletimli ses uyaranlı oVEMP testi yapıldı. Gönüllülerin demografik özellikleri belirlendi; ölçümlerde tespit edilen n1 ve p1 dalga amplitüdleri ile latansları tespit edilerek birbiriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 42 sağlıklı bireyin (84 kulak) 18'i erkek, 24'ü kadın idi. Yaş ortalaması 39,74±11.28 (20-60) yıl idi. n1 latansı sağ kulak kemik yolu için 9,9±1,94 ms, sol kulak kemik yolu için 10,08±1,82 ms (p=0,66) idi. Kemik yolu uyarımı için sağ kulakta p1 latansı 12,69±1,44 ms, sol kulakta p1 latansı 12,81±1,4 ms (p=0,69) idi. Amplitüd değerleri sağ kulakta kemik yolu için 5,05±1,98 μV, sol kulakta kemik yolu için ise 5,08±1,99 μV (p=0,95) bulundu. Her iki cinsiyet için parameterlere bakıldığında latans ve amplitüd değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). n1, p1 latans ve amplitüd değerleri ile yaş arasında korelasyon yoktu (p>0,05). Elde edilen bulgulara göre cinsiyet ve kulak yönü test sonuçlarını etkilemediğinden toplam 84 kulak için test parametreleri hesaplandı. Buna göre, ortalama n1 latansı 9,9±1,87 (6,33-15,00) ms; p1 latansı 12,75±1,41 (9,67-15,67) ms olarak bulundu. Amplitüd ortalaması 5,06±1,97 (2,93-11,12) μV idi. Sonuç: Sağlıklı erişkinlerde kemik yolu ses uyaranları ile elde edilen oVEMP dalgalarının amplitüd ve latans değerleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgular yurtdışı literatürdeki bulgularla uyumludur. Tespit edilen veriler, sağlıklı yetişkinler için normatif değerler olarak kabul edilecek ve ileride yapılacak çalışmalara temel oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the normative values of ocular vestibular evoked myogenic potentials induced by bone-conducted sound in healthy adults Design: Prospective, clinical study. Settings: Baskent University Deparment of Otorhinolaryngology Method: The study was carried out with 42 healthy volunteers (84 ears). Audiological evaluation and positional tests were applied to the subjects after a thorough otorhinolaryngologic examination. The volunteers that had pure tone average of better than 20 dB and that have no nystagmus during the positional tests were involved. Ocular vestibular evoked myogenic potentials were measured using air-conducted and bone-conducted sound. The demographic characteristics of the volunteers were determined; the latency and amplitude values of the n1 and p1 waves were recorded and the results were compared with each other. Results: Eighteen volunteers were male and twenty-four volunteers were female. The mean age of the volunteers was 39,74±11.28 (20-60) years. n1 latency for the right and left bone conducted stimuli was 9,9±1,94 msec, and 10,08±1,82, respectively (p=0,66). p1 latency for the right and left bone conducted stimuli was 12,69±1,44 msec, and 12,81±1,4, respectively (p=0,69). Amplitude values for bone-conducted stimuli were found as 5,05±1,98 μV for the right, and 5,08±1,99 μV for the left ear (p= 0,95). There was statistically no significant difference between male and female patients, in terms of the latency and amplitude values (p>0,05). There was no correlation between the age and both n1 and p1 latencies and amplitudes (p>0,05). Since the age and side tested did not interfere with the results, test parameters of 84 ears were calculated. Thus, overall n1 latency was 9,9±1,87 (6,33-15,00) msec and p1 latency was 12,75±1,41 (9,67-15,67) msec. The mean amplitude was found as 5,06±1,97 (2,93-11,12) μV. Conclusion: Ampliitude and latency values of the oVEMP waves that were evoked by bone-conducted sound stimuli were determined in healthy adults. Our results were consistent with the literature. The data obtained will be accepted as normative values for healthy adults and will construct a basis for the future studies.