18-30 yaş arası okçularda solunum fonksiyonları ve solunum kas kuvvetinin spor performansına etkisinin incelenmesi
Investigation of respiratory functions and the effect of respiratory muscle strength on sports performance in archers aged 18-30
- Tez No: 728203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA SAKA, PROF. DR. HAYRİ ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Okçuluk, Solunum Fonksiyonu, Solunum Kas Kuvveti, Reaksiyon Zamanı, El Beceri ve Fonksiyonu, Yorgunluk, Archery, Respiratory Function, Respiratory Muscle Strength, Reaction Time, Manual Dexterity and Function, Fatigue
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Okçuluk sporu, ortak merkezli on adet iç içe geçmiş dairesi olan bir hedefe yay yardımıyla ok atılan bir spor dalıdır. Sporcuların fonksiyonel, fiziksel ve fizyolojik özellikleri spor performansını etkileyen faktörlerdir. Üst ve alt ekstremite kuvveti, endurans, el-göz koordinasyonu, reaksiyon zamanı, karar verme zamanı, doğru postür ve postüral salınımlar okçuluk performansında etkilidir. Bu doğrultuda, çalışmamızda 18-30 yaş arası okçularda solunum fonksiyonları ve solunum kas kuvvetinin spor performansına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya; 18-30 yaş arası, profesyonel, 46 gönüllü okçu dahil edilmiştir. Katılımcıların okçuluk atış performansının değerlendirilmesinde salon hedef okçuluğu resmi atış mesafesi olan 18 metreden makaralı yay ile 2 seri toplam 6 ok atışı yapılmıştır ve puanlar toplanarak kaydedilmiştir. Solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesinde spirometrik ölçüm, solunum kas kuvvetinin değerlendirilmesinde ağız içi basınç ölçümü (MIP: maksimal inspiratuar basınç, MEP: maksimal ekspiratuar basınç), reaksiyon zamanlarının değerlendirilmesinde Moberg-pickup Test, el beceri ve fonksiyonlarının değerlendirilmesinde Nelson El Reaksiyon Testi, yorgunluklarının değerlendirilmesinde Yorgunluk Şiddet Ölçeği kullanılmıştır. FEV1 (L), FEV1 (%), FVC (L), FVC (%), MIP (cmH2O) ve MEP (cmH2O) ile okçuluk atış performansı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak, okçularda atış performansı solunum fonksiyonları, inspiratuar ve ekspiratuar kas kuvveti arttıkça artmaktadır. Başarılı performans için, kardiyopulmoner parametrelerin atış performansına etkilerinin de dikkate alındığı programların planlanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Archery is a sport in which arrows are thrown at a target with ten concentric circles, with the help of a bow. Functional, physical and physiological characteristics of athletes are factors that affect sports performance. Upper and lower extremity strength, endurance, hand-eye coordination, reaction time, decision time, correct posture and postural swings are effective in archery performance. In this direction, our study aimed to examine the effects of respiratory functions and respiratory muscle strength on sports performance in archers aged 18-30. To work; Professional, 46 volunteer archers between the ages of 18-30 were included. In the evaluation of the archery shooting performance of the participants, a total of 6 arrows were shot in 2 series with a reel bow from 18 meters, which is the official shooting distance of the hall target archery, and the scores were collected and recorded. Spirometric measurement in the evaluation of respiratory functions, intraoral pressure measurement in the evaluation of respiratory muscle strength (MIP: maximal inspiratory pressure, MEP: maximal expiratory pressure), Moberg-pickup Test in the evaluation of reaction times, Nelson Hand Reaction Test in the evaluation of dexterity and functions, Fatigue Severity in the evaluation of fatigue scale is used. A statistically significant correlation was found between FEV1 (L), FEV1 (%), FVC (L), FVC (%), MIP (cmH2O) and MEP (cmH2O) and archery shooting performance (p0.05). As a result, shooting performance of archers increases as respiratory functions, inspiratory and expiratory muscle strength increase. For successful performance, it is recommended to plan programs that take into account the effects of cardiopulmonary parameters on shooting performance.