Bazı serbest ve bazı doymamış yağ asitlerinin hela (insan servikal tümör hücresi), C6 (sıçan beyin tümörü) ve HT29 (kolon tümör) hücreleri üzerindeki antitümör aktivitesi ve sitotoksik etkilerinin araştırılması
Investigation of antitumors activity and cytoxic effects of some free and some unsaturated fatty acids on hela (human cervical tumor cell), C6 (rat brain tumor) and HT29 (colon tumor) cells
- Tez No: 728276
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kaprik, Kaprilik, Kaproik, Palmitoleik Yağ Asitleri, Anti-tümör, Capric, Caprylic, Caproic, Palmitoleic Fatty Acids, Antitumor
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kanser dünyada görülme sıklığı ve ölüm nedenleri arasında ilk sırada olup %22'lik bir bölümü kapsamaktadır. Uluslararası Kanser Araştırma verilerinde tahminlere göre 2030 yılında 26 milyonu aşkın kişide görülme olasılığının olduğu ileri sürülmektedir. Kemoterapötik tedavi yaklaşımlarının önüne geçen ilaç direnç mekanizması önemli ve büyük bir sorun olması sebebiyle, başarılı tedaviye engel oluşturmaktadır. Diyet ürünü, kolesterol, kalp ve damar hastalıkları gibi rahatsızlıklarda kullanılmakta olan ve süt içeriğinde zengin oranlarda bulunan yağ asitlerinin kanser tedavi çalışmalarında olumlu sonuçlar meydana getirebileceğini düşündürmüştür. Bu tez çalışmasında, anti-oksidan, anti-mikrobiyal, anti-tümör gibi birçok özelliği bilinen kaprik, kaproik, kaprilik ve palmitoleik yağ asitlerinin C6, HT-29 ve HeLa hücre hatları üzerinde ayrı ayrı ve ikili kombinasyonları şeklinde uygulanarak kanser hücre canlılığına olan etkisi araştırıldı. Hücre canlılığı, proliferasyon veya ilaç sitotoksitesini ölçmek için yaygın olarak kullanılmakta olan MTT deneyleri ile gerçekleştirildi. Elde edilen IC50 değerleri ve hücre canlılığına bağlı kombinasyonlar istatiksel olarak karşılaştırıldığında her hücre hattında oluşturulan farklı konsantrasyonlardaki ikili kombinasyonların kabul edilebilir aktivite gösterdiği analiz edildi. Kombinasyon ve tekli konsantrasyon verileri değerlendirildiğinde, üç hücre hattı içerisinden en iyi inhibisyon verileri sırasıyla HeLa, HT-29 ve C6 hücre hatlarında analiz edilmiştir. HeLa hücre hattında uygulanmış olan kombinasyonlarda %75-80; HT-29 hücre hattında %35-50; ve C6 hücre hattında %20-50 oranında inhibisyonların gerçekleştiği ve bu verilere uygun olarak ele alınan yağ asitlerinin kombinasyonlarının anti-tümör aktiviteye sahip olduğu rapor edildi. Özet olarak, elde edilen canlılık parametrelerinin hücre hattına, uygun doz ve zaman aralıklarına bağlı olarak değişiklik gösterdiği sonucuna varmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Cancer is in the first place among the incidence and causes of death in the world and covers a portion of 22%. According to the estimations in the International Cancer Research data, it is claimed that there is a possibility of being seen in more than 26 million people in 2030. The drug resistance mechanism, which prevents chemotherapeutic treatment approaches, is an important and major problem, thus creating an obstacle to successful treatment. It has been suggested that fatty acids, which are used in diseases such as diet product, cholesterol, cardiovascular diseases, and rich in milk content, may produce positive results in cancer treatment as well. In this thesis study, the effect of capric, caproic, caprylic and palmitoleic fatty acids, which are known to have many properties such as anti-oxidant, anti-microbial, anti-tumor, on cancer cell viability was investigated by applying them separately or in binary combinations on C6, HT-29 and HeLa cell lines. MTT assays, which are widely used to measure cell viability, proliferation or drug cytotoxicity were performed. When the obtained IC50 values and the combinations depending on cell viability were compared statistically, it was analyzed that the binary combinations at different concentrations formed in each cell line showed acceptable activity. When combination and single concentration data were evaluated, the best inhibition data out of the three cell lines were analyzed in HeLa, HT-29 and C6 cell lines, respectively. 75-80% in combinations applied in HeLa cell line; 35-50% in the HT-29 cell line; and 20-50% inhibitions in C6 cell line and the combinations of fatty acids considered in accordance with these data have been reported to have anti-tumor activity. In summary, it is possible to conclude that the viability parameters obtained vary depending on the cell line, appropriate dose and time intervals.