Oral liken planuslu (OLP) hastalarda cerrahi olmayan periodontal tedavinin olp hastalık aktivitesi ve ağız sağlığı etki profili (OHİP-14) üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of non-surgical periodontal treatment on OLP disease activity and oral health impact profile (OHİP-14) in patients with oral lichen planus
- Tez No: 728290
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MALİKE ASLAN KEHRİBAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Oral Liken Planus, Ağız sağlığı etki profili, OHIP-14, VAS, aktivite skoru, Oral Lichen Planus, Oral health impact profile, OHIP-14, VAS, activity score
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Oral liken planuslu (OLP) hastalarda cerrahi olmayan periodontal tedavinin OLP hastalık aktivitesi ve ağız sağlığı etki profili (OHIP-14) üzerine etkisinin değerlendirilmesi. AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; cerrahi olmayan periodontal tedavi uygulanan ve uygulanmayan Oral Liken Planuslu (OLP) hasta gruplarında, klinik periodontal parametreler, OLP hastalık aktivitesi, OHIP-14 ve VAS skorlarında meydana gelen değişimin kontrollü olarak karşılaştırılmasıdır. MATERYAL VE METOT: Çalışmaya 20'si test, 20'si kontrol grubunda olmak üzere tanıları klinik ve/ veya histopatolojik olarak doğrulanan toplam 40 OLP hastası dahil edildi. Her iki gruptaki bireylerin klinik periodontal parametre ölçümleri yapılarak, OLP hastalık aktivitesi, VAS ölçümü, OHİP-14 anketi uygulaması gerçekleştirildi. Sonrasında test grubundaki bireylere cerrahi olmayan periodontal tedavi uygulaması yapılırken; kontrol grubundaki bireylere yalnızca oral hijyen motivasyonu verildi. Her iki grupta, ölçüm ve anketler 1.ayın sonunda tekrar edilerek yeniden değerlendirildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi. SONUÇLAR: Test grubunda cerrahi olmayan periodontal tedavi sonrasında tedavi öncesine kıyasla tüm klinik periodontal parametreler, OLP hastalık aktivite skoru, OHİP-14 skorları ve VAS skorunda istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlendi. Kontrol grubunda ise motivasyon öncesi (başlangıç) ve sonrası (1.ayın sonunda) klinik periodontal parametreler karşılaştırıldığında sondalamada kanama indeksi (SKI), gingival indeks (GI), plak indeksi (PI) istatistiksel olarak anlamlı azalma gösterirken, sondalama cep derinliği (SCD), klinik ataşman düzeyinde (KAD) istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik olmadı. Aktivite skorları, OHİP-14 ve VAS skorunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. TARTIŞMA: Cerrahi olmayan periodontal tedavinin OLP hastalık aktivitesi ve ağız sağlığı etki profili (OHIP-14) üzerine etkisini değerlendirdiğimiz bu tez çalışmasında, elde edilen veriler literatür ile benzerlik göstermektedir. Ayrıca çalışmamız cerrahi olmayan periodontal tedavi uygulanan ve uygulanmayan iki grubun karşılaştırıldığı ilk çalışma olmuştur.Sonuçlarımız cerrahi olmayan periodontal tedavinin OLP semptomlarını azalttığını ve hastaların yaşam kalitesini artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The aim of this study is to compare the changes in clinical periodontal parameters, OLP disease activity, OHIP-14 and VAS scores in patients with Oral Lichen Planus (OLP) who received and did not receive non-surgical periodontal treatment. MATERIAL AND METHODS: A total of 40 OLP patients including 20 in the test group and 20 in the control group, whose diagnoses were confirmed clinically and/or histopathologically, were included in the study. Measurements of clinical periodontal parameters, OLP disease activity, VAS measurement, application of OHIP-14 questionnaire and non-surgical periodontal treatment were performed for the individuals in the test group; only oral hygiene motivation was applied to the individuals in the control group. In both groups, measurements and questionnaires were repeated and re-evaluated at the end of the first month. The data obtained were analyzed statistically. FINDINGS: When the data of the test group is evaluated, A statistically significant difference was observed in all clinical periodontal parameters, OLP disease activity score, OHIP-14 scores and VAS score before and after non-surgical periodontal treatment. When clinical periodontal parameters before (beginning) and after motivation (at the end of the first month) were compared in the control group; bleeding index (BOP), gingival index (GI), plaque index (PI) showed a statistically significant difference. No statistically significant difference was observed in probing depth (PD), clinical attachment level (CAD), activity scores, OHIP-14 and VAS scores. DISCUSSION: The data obtained in this study, in which we evaluated the effect of non-surgical periodontal treatment on OLP disease activity and oral health impact profile (OHIP-14), are similar to the literature. In addition, our study was the first to compare two groups with and without non-surgical periodontal treatment. Our results show that non-surgical periodontal treatment reduces OLP symptoms and improves patients' quality of life.