Markaların sanal pazaryeri seçiminde etkili olan faktörlerin belirlenmesi
Determining the factors that are effective in choosing a virtual marketplace for brands
- Tez No: 728289
- Danışmanlar: DR. ENDER EMRE KANAAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Sanal Pazaryeri, Dijital Pazarlama, Pazaryeri Seçimi, Brand, Virtual Marketplace, Digital Marketing, Marketplace Selection
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırmada sanal pazaryerinde mağazası bulunan markalarının sanal pazaryeri tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buna göre araştırmada keşifsel,betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini sanal pazaryerinde mağazası bulunan markaları temsil eden bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem hacmi için yurtiçi sanal pazaryerlerinde mağazası bulunan markaların temsilcilerinden 392 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada örnekleme dahil edilecek bireylerin seçiminde kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanmış anket formu kullanılmıştır. Anket formu online platformda hazırlanmış ve katılımcılara çeşitli yazılı iletişim kanallarından link olarak iletilmiştir. Anket formunda bütün soru ve ifadelerin doldurulması zorunlu tutulmuştur. Anket formunda yer alan soru ve ifadeler toplamda 7 başlık altında gruplandırılmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde SPSS 20 istatistik programı kullanılmıştır. Anket formunda yer alan soru ve ifadeler ile ilgili cevap ve değerlendirmelerin dağılımları frekans ve yüzde ile gösterilmiştir. Sonuç olarak araştırmada yer alan marka temsilcilerinin sanal pazaryeri seçimini etkileyen faktörler ile ilgili vermiş oldukları cevapların %24,3'ü bilinirlik, %21,7'si komisyon oranı, %12,9'u müşteri hizmetleri, %11,4'ü reklam çalışmaları, %11,3'ü ödeme vadesi, %10,7'si operasyonel maliyetler ve %7,7'si analitik veriler olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it is aimed to determine the factors affecting the virtual marketplace preferences of brands that have a store in the virtual marketplace. Accordingly, the descriptive screening, exploratory model was used in the research. The universe of the research is composed of individuals representing brands that have stores in the virtual marketplace. For the sample volume of the study, 392 people were reached from the representatives of brands that have stores in domestic marketplaces. In the study, an easy sampling method was used to select the individuals to be included in the sampling. In the study, a questionnaire prepared by the researcher was used as a data collection tool. The questionnaire form was prepared on the online platform and sent to the participants as a link through various written communication channels. It is mandatory to fill in all questions and statements in the questionnaire form. The questions and statements contained in the questionnaire form are grouped under 7 headings in total. In the analysis of the data of the study, SPSS 20 statistical program was used. The distributions of answers and evaluations related to the questions and statements contained in the questionnaire form are shown by frequency and percentage. As a result, 24.3% of the answers given by the brand representatives taking part in the study about the factors affecting the choice of the marketplace were determined as awareness, 21.7% commission rate, 12.9% customer service, 11.4% advertising work, 11.3% payment term, 10.7% operational costs and 7.7% analytical data.