Yaşamı sürdürme nedenleri ve temel psikolojik ihtiyaçların karşılanmışlık düzeyinin intihar olasılığı üzerindeki yordayıcılığı
Reasons for living, basic psychological needs satisfaction level and perceived stress level predictability of suicide probability
  1. Tez No: 728334
  2. Yazar: AYŞE ENİSE ABAMOR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Psikiyatri, Psikoloji, Public Health, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, İntihar Olasılığı, Yaşamı Sürdürme Nedenleri, Temel Psikolojik İhtiyaçlar, İhtiyaç Doyumu, Algılanan Stres, Suicide, Suicide Probability, Reasons for Living, Basic Psychological Needs, Needs Satisfaction, Perceived Stress
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı yaşamı sürdürme nedenlerinin azlık-çokluğu, temel psikolojik ihtiyaçların karşılanmışlık düzeyi ve algılanan stres düzeyinin intihar olasılığı ile ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Araştırmada İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ), Yaşamı Sürdürme Nedenleri Envanteri (YSNE-28), Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği (TPİÖ) ve Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) uygulanmış, 334 kişi tarafından sağlanan verilerle değişkenler arası ilişkiler ve yordayıcılık incelenmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda yaşamı sürdürme nedenleri, temel psikolojik ihtiyaçların karşılanmışlık düzeyi ve algılanan stres düzeyinin intihar olasılığı ile ilişkileri ve yordayıcılıkları saptanmıştır. Bu faktörlerin birbirleri arasında da ilişkiler bulunmuştur. Çalışma temel psikolojik ihtiyaçlar ve algılanan stresin intihar olasılığı ile yakından ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Tartışma: Araştırma sonuçları literatüre önemli katkılar sağlayabilir. Gelecekteki çalışmalarda temel psikolojik ihtiyaçlar ve algılanan stresin intihar riski ve yaşamı sürdürmeyle ilişkili faktörler ile ilişkisinin incelenmesi faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to investigate the relationships between the importance given to reasons for living, the level of basic psychological needs satisfaction, the perceived stress level and the probability of suicide. Method: In the study, Suicidal Probability Scale (SPS), Reasons for Living Inventory (RFL), Basic Psychological Needs Scale (BPNS) and Perceived Stress Scale (PSS) were applied, and relationships and predictability between variables were examined through data provided by 334 people. Results: As a result of the research, correlations and regressions between the reasons for living, the level of satisfaction of basic psychological needs and the perceived stress level with the probability of suicide were determined. These factors were also found to be interrelated. The study revealed that basic psychological needs and perceived stress are closely related to suicide probability. Discussion: Research results might make important contributions to the literature. In future studies, it may be beneficial to examine the relationship between basic psychological needs and perceived stress with suicide risk and life commitment factors.