Atak şüphesi ile acil servise başvuran multiple skleroz tanılı hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients diagnosed with multiple sclerosis presenting to the emergency department with suspicion of an attack
  1. Tez No: 728333
  2. Yazar: FATMA GÖK BATTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR TEZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis tedavi, Akut tekrarlayan multiple skleroz, Manyetik rezonans, Multiple skleroz, Steroid, Acute relapsing multiple sclerosis, Emergency treatment, Magnetic resonance, Multiple sclerosis, Steroids
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Multiple Skleroz genç erişkinler için non-travmatik nörolojik sekelin en yaygın nedenidir. Multiple Skleroz tanılı hastalar atak, psödoatak, tıbbi komplikasyonlar ve tedaviye bağlı yan etkiler dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle acil servise başvururlar. Bu çalışmada üçüncü basamak bir acil servise multiple skleroz atak şüphesi ile başvuran multiple skleroz tanılı hastaların, acil servisteki santral sinir sistemine yönelik bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemesindeki patolojik bulgular ve eşlik eden enfektif durumların atak tanısı koyma üzerine etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız hastanemiz acil servisinde 01.01.2017-31.09.2021 tarihleri arasında gözlemsel retrospektif olarak yapıldı. Acil servisimize başvurup ICD tanı kodu G35 olan hastalar ile hastanemiz nöroloji multiple skleroz polikliniğinde takipli olup belirlenen tarihler arasında acil servisimize başvuran hastaların hastane bilgi sisteminden taranması planlandı. Hastaların demografik özellikleri, acil servise başvuru şikayetleri, santral sinir sistemine yönelik bilgisayarlı tomografi ile manyetik rezonans görüntüleme yapılması ve saptanan patolojik bulguları, acil serviste multiple skleroz atak tanısı ile steroid tedavisi uygulanma oranı, nöroloji konsültasyonu istenme ve hospitalize edilme durumları incelendi. Elde edilen verilerin analizinde“IBM SPSS Statistics 20”programı kullanıldı. Bulgular: Dahil edilme kriterlerini karşılayan toplamda 542 hasta çalışmaya alındı. Hastaların acil servis başvurularının %46,8'inin (n=254) multiple skleroz atak şüphesi ile olduğu saptandı ve bunların %78,3'ünün (n=199) kadın, %21,7'sinin (n=55) erkek olduğu görüldü. Atak şüphelilerin %25,1'inin (n=64) atak tanısı aldığı saptandı. Atak tanısı alanların %73,4'ü (n=47) yeni nörolojik semptom, %25'i (n=16) eski nörolojik semptomun ilerlemesiyle başvurduğu görüldü. Atak şüphelilerin %28,7'sine (n=73) acil serviste santral sinir sistemine yönelik BT görüntülemesi yapıldığı, %20,5'inde (n=15) patoloji olduğu saptandı. Atak şüphelilerin %38,6'sına (n=98), atak tanısı alanların %45,3'üne (n=29) acil serviste manyetik rezonans görüntülemesi yapıldığı görüldü ve atak şüphelilerin %43,8'inde (n=43), atak tanısı alanların %62'sinde (n=18) patolojik bulgu saptandı. Atak şüphelilerin %11'inde (n=21) idrar yolu enfeksiyonu ve %7,8'inde diğer enfektif durumlar saptandı. Atak şüphelilerin %13,3'ünün (n=34), atak tanısı alanların %39'unun (n=25) hospitalize edildiği saptandı. Atak şüphelilerin %62,2'sine (n=158) ve atak tanısı alanların %95,3'üne (n=61) nöroloji konsültasyonu istendiği görüldü. Sonuç: Multiple skleroz atak şüphesiyle başvuran hastaların atak tanısı alma oranın düşük olduğu görüldü. Psödoatak olarak tanımlanan tablonun hastalarda eşlik eden enfektif durumla ilişkilendirebileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of Patients Diagnosed with Multiple Sclerosis Presenting to the Emergency Department with Suspicion of an Attack Objective: Multiple sclerosis is the most common cause of non-traumatic neurological sequelae for young adults. Patients diagnosed with Multiple Sclerosis apply to the emergency department for various reasons multiple sclerosis attacks, pseudoattacks, medical complications and treatment-related side effects. In this study, it was aimed to determine the effect of pathological findings in computerized tomography and magnetic resonance imaging of the central nervous system and accompanying infective conditions on the diagnosis of exacerbation of patients with multiple sclerosis who applied to a tertiary emergency department with the suspicion of multiple sclerosis attack. Materials and methods: Our study was conducted in the emergency department of our hospital between 01.01.2017-31.09.2021 as an observational retrospective. It was planned to screen the patients who applied to our emergency service with the ICD diagnosis code G35 and the patients who were followed up in the neurology multiple sclerosis outpatient clinic of our hospital and admitted to our emergency department between the specified dates, from the hospital information system. The demographic characteristics of the patients, their complaints about applying to the emergency department, magnetic resonance imaging with computed tomography of the central nervous system and their pathological findings, the rate of use of steroid therapy in the emergency department with the diagnosis of multiple sclerosis attack, the request for neurology consultation and hospitalization were examined.“IBM SPSS Statistics 20”program was used in the analysis of the obtained data. Results: A total of 542 patients were included in the study. It was determined that 46,8% (n=254) of the patients admitted to the emergency department were suspected of having multiple sclerosis attacks and 78,3% (n=199) of them were female and 21,7% (n=55) were male seen. It was determined that 25,1% (n=64) of the suspected multiple sclerosis attack were diagnosed with an attack. It was evaluated that applied of those diagnosed with relapse, 73,4% (n=47) had new neurological symptoms, 25% (n=16) had progression of old neurological symptoms. CT imaging of the central nervous system was performed in the emergency department in 28,7% (n=73) of the suspected multiple sclerosis attack and pathology was found in 20,5% (n=15). It was observed that magnetic resonance imaging was performed in the emergency department in 38,6% (n=98) of suspected multiple sclerosis attack and 45,3% (n=29) of those diagnosed with attacks, pathological findings were found in 43,8% (n=43) of the relapse suspects and 62% (n=18) of the relapse cases. Urinary tract infection was found in 11% (n=21) of the suspected multiple sclerosis attack and infective condition other infection was found in 7,8%. It was determined that 13,3% (n=34) of the suspected multiple sclerosis attack and 39% (n=25) those diagnosed with attacks were hospitalized. Neurology consultation was requested for 62,2% (n=158) of suspected multiple sclerosis attack and 95,3% (n=61) of those diagnosed with attacks. Conclusion: It was observed that the rate of being diagnosed with an attack was low in patients who applied with the suspicion of multiple sclerosis attacks. It was determined that the diagnosis of pseudoattack could be associated with the accompanying infective condition in the patients.