Kur'an kıssalarında geçen eş tasvirleri
Spouse profiles in the Qur'anic stories
- Tez No: 728370
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA GEYİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tafsir, Qur'anic Stories, Hz. Mohammed, Family, Spouse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kur'ân'ı Kerim, İslam dininin en temel kaynağı olup evrensel bir kitaptır. Onun mesajları, kıyamete kadar bütün zamanları kapsamakta ve müminlerin de hayatlarının her alanına ışık tutmaktadır. Bu yüzden Kur'ân'da yer alan konuların tekrar ele alınarak incelenmelerinde fayda vardır. Kur'ân, kıssalarla insanlara doğru yolu göstermeyi, onların geçmiş peygamberlerin ve milletlerin başına gelenlerden ders almasını amaçlamaktadır. Peygamberler, insanların en seçkinleri olup hayatın getirdiği imtihanlara karşı sergilemiş oldukları tutum ve davranışlarıyla insanoğluna çok önemli rol model olmuşlardır. Kur'ân Kıssalarında Eş Tasvirleri başlıklı bu araştırmada Kur'ân'da geçen olumlu ve olumsuz eş tasvirlerinin incelenmesi hedeflenmektedir. Toplumun temel yapı taşı olan, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan aileye, her din ve her kültürde önem verilmiştir. Huzurlu bir toplum için huzurlu aile şarttır. Huzurlu aile ve toplumda büyüyen çocuklar düzgün ve sağlam bir şahsiyete sahip olurlar. Bu yüzden Kur'ân'da, toplumun yapı taşı olan aile ve ailenin en önemli öğeleri olan eşler ile ilgili kıssaları incelemek, günümüzdeki ailevi sorunların çözümünde önem taşımaktadır. Kur'ân kıssalarında geçen eş tasvirlerini inceleyen bu çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte, çalışma konusunun önemi, amacı, sınırları, kapsamı, kullanılan metot ve kaynaklardan bahsedilmiştir. Birinci bölümde Kur'an'da konu ile ilgili temel kavramlar incelenmiştir. Bu bölümde kıssa, zevc, ba'l, imrae ve sahibe kavamları incelenmiştir. Kıssaların gayesi ve evliliğin önemine de değinilmiştir. İkinci bölümde ise kıssalarda geçen eş tasvirleri yer almaktadır. Kur'an'ı Kerim'de yer alan, karı koca olarak zikredilen, peygamber ve peygamber olmayan kişilerin kıssaları incelenmiştir. Ele alınan eş tasvirleri: Hz. Adem ve Hz. Havva, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Lut, Hz. Eyyub, Hz. Zekeriyya, Hz. Musa, Firavun, Ebu Leheb, Mısır Azizi ve eşleridir. Üçüncü bölümde, Hz. Muhammed ve hanımları arasındaki ilişkiler, Kur'an'da Hz. Peygamber'in hanımlarına hitap eden lafızlar ve Hz. Peygamber'in hanımları ile ilgili ayetlerin incelenmesi yer almaktadır. Bu bölümde İfk olayı, Tahrim ve Tahyir hadiseleri de ele alınmıştır. Sonuç kısmında çalışmada yer alan eşler arasındaki ilişkiler açısından ortaya çıkan mesajlar yer almaktadır. Anahtar Kelimeleri: Tefsir, Kur'ân Kıssaları, Hz. Muhammed, Aile, Eş.
Özet (Çeviri)
The Quran is the most basic source of the religion of Islam and is a universal book. His messages have a feature that will cover all times until the Day of Judgment. It also sheds light on believers in every aspect of their lives throughout their lives. The stories of the Qur'an are told to show people the right way and to take lessons from what happened to the past prophets and nations. Prophets are the most distinguished of people and have been very important role models for human beings with their attitudes and behaviors against the tests that life brings. The family, which is the basic building block of society and has a history as much as human history, has been given importance in every religion and every culture. A peaceful family is essential for a peaceful society. Children who grow up in a peaceful family and society have a decent and solid personality. Therefore, examining the stories in the Qur'an about the family, which is the building block of society, and the spouses as the most important elements of the family, is important in solving today's family problems. This study, which examines the spouse profiles in the stories of the Qur'an, consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction, the contents of the sections will be explained.