Kur'ân-ı Kerîm'in davet metodunda kıssaların yeri ve önemi
The place and importance of parables in the invitation method of the Qur'ân al-Kerîm
  1. Tez No: 927278
  2. Yazar: KÜBRA NUR BÜYÜKSİNGİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İnvitation to Religion, Quranic Parables, Sage Counsel, Fair Preaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Hak dine davet, ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem ile başlayıp son Peygamber Hz. Muhammed'e (s.a.v.) kadar birçok Peygamber ile devam etmiştir. Peygamberler, zamanlar, mekânlar ve insanlar değişmiş, fakat dâvâmız değişmemiştir. Peygamber Efendimizden(s.a.v.) sonra bu görev ümmeti olarak bizlerindir. Buradan hareketle bu çalışmada Kur'ân-ı Kerîm'in ve Hz. Peygamber'in (s.a.v.) bizlere tavsiye ettiği davet metodu ele alınmıştır. Kur'ân-ı Kerîm'in davet metodu tespit edildikten sonra, bu metotta kıssaların önemi belirlenerek davet metodunda kıssaların en etkili şekilde kullanılabilmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın giriş bölümünde davet ve kıssa kavramları incelenmiş, birinci bölümde ise Kur'ân'da geçen davetle alakalı ayetler araştırılarak Kur'ân-ı Kerîm'in davet metodu belirlenmiştir. Bölüm sonunda Kur'ân-ı Kerîm'de oldukça büyük bir alanı kapsayan Kur'ân kıssalarının, dine davetteki önemi tespit edilmiştir. Böylece kıssaların davette daha yoğun ve etkili kullanımının mümkünlüğü ele alınarak, ikinci bölümde kıssaları davette kullanma yöntemleri belirlenmiştir. Çalışmada özelde gençlerin ve çocukların İslamiyet ile tanışmasında Kur'ân kıssalarının ne derece etkili olabileceğine, dine davetteki soru ve sorunlara ne derece cevap olabileceğine yanıt aranmıştır. Kur'ân-ı Kerîm'in ve ilgili ayetlerin temelini oluşturduğu çalışmamızda; tefsir alanında yazılmış eserler ve yapılmış çalışmalar incelenmiş yani doküman taraması ve niteliksel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Bu kısımda temel kaynak Kur'ân-ı Kerîm'dir. Kur'ân ilimleri ve tefsir usûlü kaynakları, Kur'ân tefsiri kaynakları, temel hadis kaynakları kullanılan diğer kaynaklardır. İslam'a davet ile ilgili yazılmış eserler de temel kaynak olarak kullanılmıştır. Bu aşamada verilerin analizinde toplanan verilerin kavramsallaştırılması, düzenlenmesi ve Kur'ân-ı Kerîm'in davet metotlarının saptanması için içerik analizi yapılmıştır.“Nitel Yöntem”; neden, niçin, nasıl sorularına cevap arayan bir yöntemdir. Araştırmamızda bu sorulara cevap aranmış, etkili bir davetin nasıl olması gerektiği kıssalardan yardım alınarak tespit edilmiştir. Davet konusu Hz. Peygamber'den (s.a.v.) sonra her bir Müslümanın görevi olsa da konuyla alakalı pek çalışma bulunmaması dikkatimizi çekmiştir. Davet ve kıssalar veya kıssaların davette kullanılması konusunda müstakil herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu durum çalışmamızın orijinalliğini desteklemektedir. Alandaki eksikliğin dolması temennilerimizle çalışmamızın da bu alanda bir ışık olması, hedefimize ulaştığımızı gösterecektir. Bu gerekçelerle çalışmanın alana katkı sağlayacağı, farklı çalışmalara kapı aralayacağı temennimizdir. Her geçen gün artan misyonerlik faaliyetlerine karşılık Müslümanlar olarak İslam'a davet konusuna daha fazla ehemmiyet göstermek bizim görevimiz ve borcumuzdur.
Özet (Çeviri)
The invitation to the true religion started with the first human being and the first prophet, Prophet Adam, and continued with many Prophets until the last Prophet Muhammad. Prophets, times, places and people have changed, but our Da'wah has not changed. After the Prophet, this duty is ours as his ummah. From this point of view, this study deals with the method of invitation recommended to us by the Holy Qur'an and the Prophet Muhammad. After determining the invitation method of the Qur'ân al-kerîm, the importance of the parables in this method was determined and it was aimed to use the parables in the most effective way in the invitation method. In the introduction part of the research, the concepts of invitation and parable were examined, and in the first part, the invitation method of the Holy Quran was determined by researching the verses related to invitation in the Quran. At the end of the chapter, the importance of the Qur'anic parables, which cover a large area in the Qur'an, in the invitation to religion was determined. Thus, the possibility of using parables more intensively and effectively in invitation was discussed and the methods of using parables in invitation were determined in the second part. In this study, it is sought to answer to what extent Qur'anic parables can be effective in introducing young people and children to Islam, and to what extent they can answer the questions and problems in the invitation to religion. In our study, which is based on our book, the Holy Qur'an and the related verses, the works written and studies conducted in the field of tafsir were examined, that is, document review and qualitative research methods were used. The main source in this section is the Qur'an. Sources of Qur'anic sciences and tafsir methodology, sources of Qur'anic exegesis, basic hadith sources are other sources used. Works written on the invitation to Islam were also used as basic sources. At this stage, content analysis was used to conceptualize and organize the data collected in the analysis of the data and to determine the invitation methods of the Qur'an.“Qualitative Method”is a method that seeks answers to the questions of why, how and why. In our research, answers to these questions were sought and how an effective invitation should be determined with the help of parables. Although the issue of dawah is the duty of every Muslim after the Prophet, it has attracted our attention that there are not many studies on the subject. There are no independent studies on dawah and parables or the use of parables in dawah. This supports the originality of our study. With our hopes that the gap in the field will be filled, the fact that our study will be a light in this field will show that we have reached our goal. For these reasons, we hope that this study will contribute to the field and open the door to different studies. It is our duty and obligation as Muslims to pay more attention to the invitation to Islam in response to the ever-increasing missionary activities.