Türkiye's soft power practice in Somalia: A case study
Türkiye'nin Somali'deki yumuşak güç uygulaması: Bir örnek çalışma
  1. Tez No: 925035
  2. Yazar: ASİA OMAR ABDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÖKALP KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yumuşak Güç, Somali, İnsani Yardım, Kültürel Diplomasi, Türkiye, Soft Power, Somalia, Humanitarian Aid, Cultural Diplomacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tez, Türkiye'nin Yumuşak Güç bileşenlerini, Somali ve Afrika Boynuzu'ndaki stratejik çıkarlarını ve küresel imajını geliştirmede önemli bir parça olarak incelemektedir. Çalışma, Joseph Nye tarafından geliştirilen yumuşak güç anlayışına dayanmaktadır; bu anlayış, bir ülkenin başkalarını zor veya baskı kullanmadan, çoğunlukla kültür, siyasi değerler ve dış politikalar aracılığıyla ikna etme yeteneği ile ilgilidir. Çalışma, ikincil kaynaklar (hükümet yayınları ve uluslararası raporlar) [36–42] rehberliğinde bir vaka çalışması yaklaşımını benimsemektedir. Bu raporlar, Türkiye-Somali ilişkilerinde insani yardım, ekonomik etkileşim, askeri işbirliği ve kültürel diplomasi gibi anahtar alanları incelemektedir. Türkiye'nin insani yardımı, özellikle 2011 kıtlığına hızlı yanıt verme sürecinde belirginleşen, Somali'deki yumuşak güç sütunlarından biri olmuştur. Türkiye, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığıyla acil yardım sağlamış ve Somali'nin altyapısını yeniden inşa etmeye odaklanan uzun vadeli kalkınma çabaları yürütmüştür. Bu strateji sayesinde Türkiye, bölgede önemli bir insani aktör olarak profilini güçlendirmiştir. Ekonomik yatırımlar da hayati bir yer edinmiştir. Türk firmaları, inşaat, enerji ve sağlık gibi sektörlerde faaliyet göstermiştir. Bu yatırımlar, ülkenin istikrarına ve refahına katkıda bulunarak, birçok Somalili (233) için iş fırsatları yaratmasıyla Türkiye'nin bir kalkınma ortağı olarak imajını güçlendirmiştir. Türk askerlerinin Somali birliklerini eğitmesi ve Somali'deki en büyük yurtdışı üssünü açması gibi askeri işbirlikleri de ikili ilişkilerin güçlenmesine katkıda bulunmuştur. Bu durum, Türkiye'nin ulusal güvenlik ve terörle mücadele konusundaki jeopolitik politikasındaki tutarlılığını göstermektedir. Türkiye'nin yumuşak gücünün bir diğer yönü de kültürel diplomasi olarak öne çıkmaktadır. Somali öğrencilerine yönelik burs programları ve okullar ile kurumların kurulması gibi eğitim programları aracılığıyla Türkiye, sosyal ve eğitimsel bağlara sahip bir Somali nesli yetiştirmiştir. Bu durum, halklar arasında iyi ilişkiler ve güven sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda Türkiye'nin Somali halkı nezdinde olumlu bir imaj yansıtmasını da sağlamaktadır. Bu tez, Türkiye'nin yumuşak güç stratejisinin Somali örneğinde yansıtılan imajın görece başarılı olduğunu savunmaktadır; bulgular, bu bağlamda olumlu bir tablo çizmektedir. Ancak, bu imajın sürdürülebilirliği ve bölgesel jeopolitik eğilimlere bağımlılığı uzun vadeli endişeleri beraberinde getirmektedir. Tezin geri kalan kısmı, Türkiye'nin yumuşak güç tekniklerinin daha geniş dış politika hedefleriyle nasıl uyum sağladığını ve benzer yaklaşımları farklı bağlamlarda benimseyen diğer ülkeler için ne anlama gelebileceğini analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores various components of soft power in Turkish Foreign Policy as an essential part of facilitating the achievement over its global image and strategic interests in Somalia and across the Horn of Africa. The study builds on the understanding of soft power by Joseph Nye. which is about the ability of a country to convince others to do things without force or coercion, mostly using culture, political values and foreign policies. The study employs a case study approach guided by secondary sources (governmental publications and international reports) [36–42]. The reports examine humanitarian assistance, economic engagement, military cooperation and cultural diplomacy as key areas of Türkiye-Somalia relations. Türkiye's humanitarian support has been one of the soft power pillars identified in Somalia, which was manifested in particular during the fast response to the 2011 famine. Türkiye has provided urgent assistance via the Turkish Cooperation and Coordination Agency (TIKA) as well as long-term developmental efforts focused on reestablishing Somalia's infrastructure. Türkiye has boosted its profile as a key humanitarian actor in the region through this strategy. The economic investments have also taken a vital place. Turkish firms have worked in sectors including construction, energy and healthcare. Such investments, contributing to stability and prosperity of the country, and improving Türkiye's image as a development partner by creating job opportunities for many Somalis (233), supported this point. Apart from military cooperation like Turkish military soldiers who train Somali troops and opening the biggest overseas base of Türkiye in Somalia has also contributed to strengthen bilateral ties. It shows Turkish consistency in its own geopolitical policy of what it considers national security and counter-terrorism. Another aspect of Türkiye's soft power is cultural diplomacy. Through education programs such as scholarships for Somali students and the establishment of schools and institutions, Türkiye has cultivated a generation of Somalis with social and educational ties to the nation. This not only provides good relations and trust between the peoples, but it also reflects a positive image of Türkiye to the people of Somalia. This thesis argues such an image was relatively successful in reflecting for the case of Turkish soft power strategy through Somalia where the findings suggest a positive picture in terms of cultivation. Nonetheless, their sustainability and dependence on regional geopolitical trends create long-term worries. The rest of the thesis then analyzes how Türkiye's soft power techniques fit within its larger foreign policy ambitions and what they might mean elsewhere in the world for any countries employing similar approaches in different contexts.