İktisadi zihniyet ve dini söylem: Sabri Ülgener örneği
Economic mentality and religious discourse: The example of Sabri Ülgener
- Tez No: 728553
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL MÜHÜRDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sabri F. Ülgener, zihniyet, söylem, yerli burjuva, Sabri F. Ülgener, Mentality, Discourse, Native Bourgeoisie
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, Sabri F. Ülgener'in iktisat zihniyeti üzerine yapmış olduğu araştırmalardan hareket ederek, bu çabayı Michel Foucault'un söylem kavramı çerçevesinde değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu noktadan hareketle Ülgener'in iktisadi zihniyet üzerine yapmış olduğu çalışmalarda, temel hedefinin yerli burjuvazi yaratmak olduğu iddia edilmektedir. Ülgener bu hedef doğrultusunda, Max Weber ve Werner Sombart'ın kapitalist piyasa ekonomisi ve din arasında kurmuş olduğu bağlantıyı kullanmıştır. Bu noktada Ülgener zihniyet tartışmasında, İslam ve kapitalizm arasında olumlu bir ilişki kurabilmiştir. Bu çalışmada, Ülgener'in yürüttüğü zihniyet tartışmasının, 1980'den sonra İslamcı burjuvazinin yaratılmasında etkili olduğu gösterilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work, by moving through researches had been carried out by Sabri F. Ülgener, for which were economic mentality, aims at evaluate this endovour in the terms of Michel Foucault's discourse concept. In this way, it is claimed that Ülgener's main target was in the creation of native bourgeoisie in his studies for economic mentality. In line with this target, Ülgener used the connection that Max Weber and Werner Sombart had established between the capitalist market economy and religion. Herein Ülgener was able to establish a positive relationship between the Islam and the capitalism in mentality debate. In this work, it is aimed to demonstrate that the mentality debate carried out by Ülgener was effective in the creation of the Islamist bourgeoisie after 1980.