İnsan oral skuamöz kanser hücre hatlarında fotodinamik tedavi araştırılması
Investigation of photodynamic therapy in human oral squamous cancer cell lines
- Tez No: 728556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MANSUR DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Oral Skuamöz Hücreli Kanser, SCC-9, Fotodinamik Terapi, Ftalosiyanin, Oral squmous cancer, SCC-9, Photodynamic Therapy, Phthalocyanine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Oral skuamöz hücreli karsinom (OSCC), dünya çapında dikkate değer bir insidansa, oldukça kötü bir prognoza ve nispeten düşük bir sağkalım oranına sahiptir. Erken evre oral skuamöz karsinomlarında konvansiyonel yöntemlerle tedavide terapi şansı artmakla birlikte, hastalığın klinik teşhisi sıklıkla geç evrelere denk gelmekte ve konvansiyonel tedavi yöntemleri olan cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavisi yapılan karsinomlarda 5 yıllık sağkalım oranı nispeten düşük olup, süreç hasta için yaşam kalitesi ve kozmetik açıdan sıkıntılıdır. Bu bağlamda fotodinamik terapi (FDT) OSCC tedavisisinde kullanışlı alternatif bir yaklaşım sunar. Çalışma ile suda çözünen okta merkaptopiridin sübstiye CuFs ve TiFs bileşiklerinin skuamöz hücreli dil kanser hücre hattına olan fotositotoksik etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma ile, oral kavitede yer alan skuamöz hücreli dil kanserlerinde kullanılabilir yeni FDT yöntemi geliştirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Yeni sentezlenmiş suda çözünür okta merkaptopiridin sübstitüye bakır (II) (CuFs) ftalosiyanin ile oksotitanyum (IV) ftalosiyanin (TiFs) bileşiklerinin, skuamöz hücreli insan baş-boyun kanserlerinin fotodinamik kemoterapisinde ki etkinlikleri, insan oral dil squamöz hücreli kanser hücre hattı (SCC-9, CRL-1629, ATCC) kültürü kullanılarak araştırılmıştır. FDT deneyleri, Fs bileşiklerinin ve ışığın tek başına sitotoksik etki göstermediği değerlerde çalışıldı. Çalışma için 635 nm dalgaboyuna sahip lazer ışık kaynağı kullanıldı. Farklı Fs konsantrasyonlarının uygulandığı SCC-9 hücre hattı örneklerinin lazer ışığı altında sergiledikleri sitotoksik değerleri XTT yöntemi kullanılarak spektroskopik olarak değerlendirildi. Bulgular: Hücre hattı FDT çalışmaları 500 ila 7 uM arasında değişen Fs konsantrasyonlarında, 635 nm dalgaboyuna sahip lazer ışını ile 8 J/cm2 olacak şekilde uygulandı. SCC-9 hücre hattında CuFs bileşiği için IC50 değeri 249,6, TiFs bileşiği için ise 26,39 olarak hesaplandı. L-929 hücre hattınada ise CuFs bileşiği için IC50 138,6 ve TiFs bileşiği için ise 143,7 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular TiFs bileşiğinin, CuFs bileşiğinin aksine SCC-9 oral dil skuamöz hücreli kanser hücre hattına daha seçici olduğu ve daha yüksek fototoksik etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Oral squamous cell carcinoma (OSCC) has a notable worldwide incidence, a rather poor prognosis, and a relatively low survival rate. Although the chance of therapy increases in early stage oral squamous carcinomas in the treatment with conventional methods, the clinical diagnosis of the disease often coincides with the late stages and the 5-year survival rate is relatively low in carcinomas treated with conventional treatment methods such as surgery, chemotherapy and radiotherapy, and the process is related to problem quality of life and cosmetic surgery for the patient. In this context, photodynamic therapy (FDT) offers a useful alternative approach to the treatment of OSCC. The aim of this study was to determine the photosytotoxic effect of water-soluble octa mercaptopyridine substituted CuFs and TiFs compounds on squamous cell tongue cancer cell line. In this study, it was aimed to develop a new FDT method that can be used in squamous cell tongue cancers located in the oral cavity. Materials and Methods: The efficacy of newly synthesized water-soluble octa mercaptopyridine substituted copper (II) (CuFs) phthalocyanine and oxotitanium (IV) phthalocyanine (TiFs) compounds in photodynamic chemotherapy of squamous cell human head and neck cancers, human oral tongue squamous cell cancer cell line (SCC-9, CRL-1629, ATCC) culture. FDT experiments were performed at values where Fs compounds and light alone did not exert cytotoxic effects. A laser light source with a wavelength of 635 nm was used for the study. The cytotoxic values of the SCC-9 cell line samples to which different Fs concentrations were applied under laser light were evaluated spectroscopically using the XTT method. Results: Cell line FDT studies were performed at Fs concentrations ranging from 500 to 7 µM, with a laser beam of 635 nm wavelength at 8 J/cm2. The IC50 value for the CuFs compound was calculated as 249.6 and for the TiFs compound as 26.39 in the SCC-9 cell line. For the L-929 cell line, the IC50 was calculated as 138.6 for the CuFs compound and 143.7 for the TiFs compound. Conclusion: The findings show that TiFs compound, unlike CuFs compound, is more selective to SCC-9 oral tongue squamous cell cancer cell line and has a higher phototoxic effect.