Acil Servise başvuran akut iskemik ve hemorajik inme tanılı hastalarda CONUT ve PNI skorlarının prognostik önemi
Prognostic importance of CONUT and PNI scores in patients diagnosed with acute stroke and central hemorrhage presenting to the Emergency Department
  1. Tez No: 837958
  2. Yazar: SEDAT YILDIZLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAKAYA, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÖKTUĞ EFGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Beslenme ve Diyetetik, Nöroloji, Emergency Medicine, Nutrition and Dietetics, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: SVO, inme, CONUT, PNI, CVD, stroke, CONUT, PNI
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde acil serviste sık konulan tanılar arasında yer alan SVO önemli mortalite sebeplerinden birisidir. Bundan dolayı tanı ve tedavinin geciktirilmemesi, mortalite riskini arttıran durumların tespiti ve bunlara yönelik önlemlerin alınması önem arzetmektedir. Malnütrisyon da hastaların prognozunu etkileyebilecek önemli durumlardan birisidir. Hem SVO öncesi olabilecek beslenme bozukluğu durumu hem de SVO'ya sekonder gelişebilecek disfaji gibi semptomlardan ötürü SVO hastaları malnütrisyondan etkilenen hastalardandır. Bu çalışma, son dönemde literatürde kabul görmüş CONUT ve PNI skorları kullanılarak beslenme durumunun SVO hastalarında prognoz üzerindeki etkisini göstermeyi amaçlamıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 2019-2023 yılları arasında acil servisimize başvurup SVO tanısı alan, Nöroloji ve Beyin Cerrahisi kliniklerine yatırılan hastalar retrospektif olarak değerlendrilmiştir. Hastaların CONUT ve PNI skorları hesaplanmıştır. Bu skorların hastane içi mortaliteyi öngörmedeki düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca hastalar iskemik ve hemorajik SVO olarak 2 gruba ayrılıp CONUT, PNI skorları ve diğer özellikleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 262 hasta dahil edildi. Bu hastalardan 111 tanesi kadın 151 tanesi erkektir. Çalışmaya dahil edilen hastaların CONUT skoru ortalaması 4 (0-16), PNI skoru ortalaması ise 45,87 (19,3-67,3) olarak bulunmuştur. CONUT ve PNI skorlarının hem acil servis sonlanımını hem de nihai sonlanımı öngörmede etkili olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada malnütrisyon skorlarından olan CONUT ve PNI'ın SVO hastalarında mortaliteyi öngörmede kullanılabileceğini, ayrıca hemorajik SVO'da CONUT skorunun, iskemik SVO'da ise PNI skorunun üstün olduğu bulunmuştur. Ancak bu konuda yapılacak daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Cerebrovascular disease (CVD), commonly diagnosed in emergency departments today, represents a significant cause of mortality. Consequently, the importance lies in prompt diagnosis and treatment, identifying conditions that increase mortality risk, and implementing preventive measures. Malnutrition is also a crucial factor affecting patients' prognosis. Both the nutritional status before cerebrovascular disease, potentially involving nutritional disorders, and symptoms such as dysphagia that can develop as a consequence of cerebrovascular disease make patients susceptible to malnutrition. This study aims to demonstrate the impact of nutritional status on the prognosis of cerebrovascular disease patients, utilizing the CONUT and PNI scores, which have gained acceptance in the recent literature. Material and Method: In this study, patients who presented to our emergency department with a diagnosis of cerebrovascular disease between 2019 and 2023 and were subsequently admitted to the Neurology and Neurosurgery clinics were retrospectively evaluated. The CONUT and PNI scores of the patients were calculated, and the effectiveness of these scores in predicting in-hospital mortality was investigated. Additionally, patients were categorized into two groups based on the type of cerebrovascular disease (ischemic and hemorrhagic), and CONUT, PNI scores, and other characteristics were compared between the groups. Results: A total of 262 patients were included in our study, comprising 111 females and 151 males. The mean CONUT score for the included patients was 4 (range: 0-16), and the mean PNI score was 45.87 (range: 19.3-67.3). Both CONUT and PNI scores were found to be effective in predicting both emergency department outcomes and final outcomes. Conclusion: This study suggests that malnutrition scores such as CONUT and PNI can be valuable tools in predicting mortality in cerebrovascular disease patients. Furthermore, it was observed that the CONUT score is superior in hemorrhagic cerebrovascular disease, while the PNI score is superior in ischemic cerebrovascular disease. However, larger studies with a more extensive sample size are needed in this regard.