Cerrahi girişim geçirecek hastalarda COVID-19 korku düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of COVID-19 fear level in preoperative period of surgical patients
- Tez No: 728847
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMMÜ YILDIZ FINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi, COVID-19, Hasta, Hemşire, Korku, COVID-19, Fear, Nurse, Patient, Surgery
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma cerrahi girişim geçirecek hastalarda COVID-19 korku düzeyinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırma; Bir Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Genel Cerrahi Kliniğinde Ocak 2021-Ocak 2022 tarihleri arasında cerrahi girişim geçirmek için yatış yapmış, 98 hasta ile yapıldı. Veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak, kişisel bilgi formu, Cerrahi Korku Ölçeği ve COVID-19 Korku Ölçeği formlarının doldurulmasıyla elde edildi. Verilerin analizinde tanımlatıcı istatislikler, Kolmogorov Smirnov normallik testi, Pearson korelasyon, Bağımsız Örneklem T testi ve ANOVA kullanıldı. Araştırmaya katılan hastaların (n=98) yaş ortalamaları 57,3±15,5, %51'i erkek, %67,3'ü ilköğretim ve lise mezunu olarak belirlendi. Araştırmaya katılan hastaların, COVID-19 Korku Ölçeği puanları ile Cerrahi Korku Ölçeği puanları arasında orta düzeyde pozitif yönlü ilişki bulundu(r=0,37 p=0,00). COVID-19 Korku Ölçeği puanlarındaki 1 birimlik artışın Cerrahi Korku Ölçeği puanlarında 0,931 artışa neden olduğu saptandı (β=0,931 p=0,00). Hastaların sosyo-demografik özellikleri (cinsiyet, çalışma durumu, sosyal ekonomik durum) ile Cerrahi Korku ve COVID-19 Korkusu puanları ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05), yüksek öğrenim gören hastaların COVID-19 Korku düzeyinin diğer öğrenim düzeylerinden daha düşük olduğu belirlendi (F=4,19, p=0,01). Cerrahi girişim geçirecek olan orta öğrenim ve altı eğitim gören hastaların cerrahi korku ve COVID-19 korku düzeylerinin azaltılması için, cerrahi hemşirelerinin bakım uygulamalarında hastaların korkularını azaltmaya yönelik girişimlerde bulunmalarını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study to evaluate the fear of COVID-19 in patients who will undergo surgical intervention. The research was conducted with 98 patients who were hospitalized for surgical intervention in a Health Research and Application Center, General Surgery Clinic between the dates of January 2021 and January 2022. The data were obtained by filling in the personal information form, the Surgical Fear Questionnaire, and the Fear of COVID-19 Scale using the face-to-face interviews technique. The descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov test for normality, Pearson's correlation coefficient, independent samples t-test, and one-way ANOVA were used in the analysis of the data. The mean age of the patients (n=98) participating in the study was 57.3 ± 15.5, 51% were male, and 67.3% were primary and high school graduates. A moderate positive correlation was found between the Fear of COVID-19 Scale Scores and the Surgical Fear Questionnaire Scores of the patients participating in the study (r=0.37, p=0.00). It was determined that a 1-unit increase in the Fear of COVID-19 Scale Scores caused a 0.931 increase in the Surgical Fear Questionnaire Scores (β=0.931, p=0.00). There was no statistically significant difference between the socio-demographic characteristics (gender, employment status, social-economic status) of the patients and the mean scores of the Surgical Fear Questionnaire and Fear of COVID-19 (p>0.05). It was determined that the Fear of COVID-19 levels of the patients with higher education were lower than the other education levels (F=4.19, p=0.01). We recommend that perioperative nurses take initiatives to lessen the dread of patients in their care practices to reduce the fear of surgery and COVID-19 in patients with secondary education and below who will undergo surgical intervention.