Yirmi ile otuz yaşları arasındaki sağlıklı kadınlarda supraspinatus kası üzerine uygulanan kinezyobandın omuz skapsiyon kuvveti ve üst ekstremite stabilitesi üzerine etkisi – çift kör randomize kontrollü çalışma
Effect of kinesiotape applied to the supraspinatus muscle on shoulder scapsion strenght and upper extremity stability in HEALTHY woman aged 20 to 30 YEARS – A double blind randomized controlled trial
  1. Tez No: 728923
  2. Yazar: DİLAY KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ SÖKÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: kas kuvveti, kinezyobantlama, omuz, stabilite, supraspinatus, muscle strenght, kinesiotaping, shoulder, stability, supraspinatus
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Supraspinatus kası glenohumeral eklemin başlıca stabilizatörlerinden biridir. Diğer rotator manşet kasları ile birlikte senkronize çalışarak omuz başını glenoid fossa içinde stabilize eder. Kinezyobant uygulamalarının kasın fonksiyonunu uyararak, kan dolaşımını arttırarak, pozisyonel ve duyusal girdi oluşturarak kas kuvvetini arttırmaya yönelik etki ettiği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı sağlıklı bireylerde supraspinatus kasına uygulanan kinezyobandın omuz skapsiyon kuvveti ve üst ekstremite stabilitesine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmanın hipotezi kinezyobantlamanın supraspinatus kasına etki ederek omuz skapsiyon kuvvetini ve üst ekstremite stabilitesini arttırmasıdır. Randomize, kontrollü ve çift kör olan bu çalışmaya 20-30 yaş aralığında 26 sağlıklı kadın gönüllü dahil edildi. Boyun ve üst ekstremitede ağrı veya başka sorunu olanlar, vücut kitle indeksi 35 üstü olanlar, profesyonel sporcular, gebeler, kas hastalığı veya nörolojik hastalığı olan bireyler dahil edilmedi. Değerlendirme öncesi bireylerin demografik bilgileri kaydedildi. Bireyler kinezyobantlama (n=13) ve sham bantlama (n=13) olmak üzere iki gruba randomize edildi. Bantlamalar bireylerin dominant ekstremitesine uygulandı. Bantın boyu mezura ile ölçüm yapılarak belirlendi. Bantlamaları uygulayan (HA) ve değerlendirmeyi yapan kişi (DK) birbirinden farklıydı. Değerlendirmeyi yapan kişi (DK) bireylere uygulanan bantlamanın hangi bantlama olduğunu bilmiyordu. Bantlama öncesi ve bantlamadan 20 dakika sonra bireyler dinamometre (Mecmesin Myometer Test, UK) ve kapalı kinetik zincir üst ekstremite stabilite testi ile değerlendirildi. İki grup yaş ve vücut kitle indeksi açısından benzer bulundu. Bantlama sonrası skapsiyon kas kuvveti ve üst ekstremite stabilite testi skorlarının kinezyobant grubunda istatiksel anlamlı olarak arttığı gözlendi (sırasıyla, p=0,016, p=0,001). Sham grubunda skapsiyon kas kuvvetinde anlamlı değişiklik gözlenmezken (p=0,507), üst ekstremite stabilite testi skorlarında istatiksel anlamlı artış gözlendi (p=0,004). Ancak kinezyobant ve sham bant uygulanan gruplar arasında skapsiyon kas kuvveti ve üst ekstremite stabilite test skor değişimleri açısından istatiksel anlamlı fark bulunmadı (sırasıyla, p=0,153, p=0,204). Sağlıklı bireylere uygulanan kinezyobantlamanın skapsiyon kas kuvvetini ve üst ekstremite stabilitesini arttırdığı ancak sham bantlama ile arasında anlamlı bir fark olmadığı gözlenmiştir. Kinezyobantlama uygulandıktan sonra farklı sürelerde yapılan ölçümlerde farklı sonuçlar elde edilebilir. Bu çalışma sağlıklı bireyler üzerinde yapıldığı için kinezyobant uygulamasının kas iskelet sorunu olan bireylerde ve sporculardaki etkisini yansıtmayabilir.
Özet (Çeviri)
The supraspinatus muscle is one of the main stabilizers of the glenohumeral joint. It work in sync with other rotator cuff muscles and stavilizes the shoulder head in the glenoid fossa. It is tought that kinesiotape applications act to increase muscle strenght by stimulating the function of the muscle, increasing blood circulation, creating positional and sensory input. The aim of this study is to investigate the effect of kinesiotape applied to the supraspinatus muscle on shoulder scapsion strenght and upper extremity stability in healthy individuals. The hypothesis of the study is that kinesiotaping affects the supraspinatus muscle, increasing shoulder scapsion strenght and upper extremity stability. 26 healthy female volunteers aged 20-30 years were included in this randomized, controlled and double-blind study. Those with pain or other problems in the neck and upper extremities, those with a body mass index above 35, Professional athletes, pregnant women and individuals with muscle disease or neurological disease were not included. Demographic information of the individuals was recorded before the evaluation. Individuals were randomized into two groups kinesiotaping (n=13) and sham taping (n=13). Tapings were applied to the dominant extremity of the individuals. The length of the tape was determined by measuring with a tape measure. Taping practitioner (HA) and assessor (DK) were different from each other. The person making assessment (DK) did not know which taping was applied to the individuals. Before taping and 20 minutes after taping, individuals were evaluated with a dynamometer (Mecmesin Myometer Test, UK) and closed kinetic chain upper extremity stability test. The two groups were similar in terms of age and body mass index. After taping it was observed that the scores of the scapsion muscle strenght and upper extremity stability test were statistically increased in the kinesiotaping group (respectively, p=0,016, p=0,001). While no significant change was observed in scapsion muscle strenght in the sham group (p=0,507), a statistically significant increase was observed in upper extremity stability test scores (p=0,004). However, no statistically significant difference was found between the kinesiotaping and sham tape applied groups in terms of the changes in the scapsion muscle strenght and upper extremity stability test scores (respectively, p=0,153, p=0,204). It was observed that kinesiotaping applied to the healthy individuals increased the strenght of the scapsion muscle strenght and upper extremity stability but there wasno significant difference between sham taping. After kinesiotaping is applied different results can be obtained in measurements made at different times. Since this study was conducted on healthy individuals, it may not reflect the effect of kinesiotape application on individuals and athletes with musculosketal problems.