Kültürlerinde üremesi olan geç sepsis tanılı hastaların yenidoğan sepsisine etki eden kan parametrelerinin tedavi öncesi ve sonrası retrospektif analizi
Before and after treatment retrospective analysis of blood parameters affecting newborn sepsis of patients with late diagnosis of sepsis with its culture
- Tez No: 728995
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL ATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Geç başlangıçlı neonatal sepsis, trombosit, crp, albumın, mpv/plt, crp/albumın, Late-onset neonatal sepsis, thrombocyte, crp, albumin, mpv/plt, crp/albumin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Çalışmamızda, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde geç neonatal sepsis tanısı ile yatırılan ve tedavisi planlanan olguların demografik özellikleri, patojen mikroorganizmalar ve laboratuar verilerinin değerlendirilmesi planlandı. Materyal ve Metod: Retrospektif olarak yapılan bu çalışmaya yenidoğan yoğun ünitesinde geç başlangıçlı neonatal sepsis tanısı ile takip ve tedavi edilen 150 olgu dahil edildi. Hastalar postnatal postnatal 72.saat ile 30.günler arasında kanıtlanmış sepsisi olan yenidoğan bebekler alındı. Olguların EDTA'lı mor kapaklı tüplere alınan iki ml venöz kan örnekleri otomatik kan sayımı cihazı ile çalışıldı. Olgulardan yaklaşık 2 cc olarak alınan EDTA'lı venöz kan örnekleri otomatik kan sayım cihazı (Abbott Celldyn 3500 III, USA) ile çalışılmış ve HGB, Platelet (PLT), ortalama trombosit volümü (MPV), WBC, NEU ve değerleri tespit edilmişti. CRP, Albumin çalışması için 2 cc venöz kan örneği sarı kapaklı jelli tüp kullanılarak alındı. CRP, Albumin değerleri, spektrofotometrik kimyasal analiz cihazı Architect C16000 (Abbott Diagnostics, Abbott Park, ABD) ile çalışılmıştı. Yapılan istatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı ile veriler bulundu. Bulgular: Çalışmaya alınan bebeklerin %48'i (n=72) erkek, %52'si (n=78) kız cinsiyetteydi. Doğum şekilleri incelendiğinde, olguların %25,3'ü normal, %74,7'si sezeryanla doğduğu görülmekteydi. Hastalarımızın yatışları sırasında %46,7'si enteral ve %53,3'ü parenteral beslenmekteydi. Olguların %43,3'ünde invaziv girişim görülmezken, %2'sinde nefrostomi kateteri, %20,7'sinde nazal CPAP, %2'sinde idrar sondası, %2,7'sinde göbek KTT, %28,7'sinde entübe MV, %0,7'sinde olduğu saptanmıştı. Üreyen bakteri türleri incelendiğinde, olguların %2'sinde Acinetobacter, %4'ünde Candida, %20,7'sinde E. Coli, %32'sinde Klebsiella pn, % 0,7'sinde Moraxella, %2'sinde Proteus, %10,7'sinde Pseudomonas, %10'unda S.aureus, %18'inde Streptokok görülmektedir. Çalışmamızda düşük doğum ağırlıklı, prematür ve parenteral olarak beslenen olgularda mortalite gelişme yüzdesi istatistiksel olarak anlamlı çok yüksekti. Çalışmamızda da mortalite görülen geç neonatal sepsisli hastaların alınan ilk kanlarından bakılan WBC değerlerinde anlamlı farklılık (p>0,05) bulunmamakla birlikte, HG, HTC, PLT değerlerinde mortalite gelişmeyen sepsisli gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düşüklük bulundu.. Aynı şekilde bakılan MPV ve CRP değerlerinde ise anlamlı yükseklik görüldü. Çalışmamızda literatürle uyumlu olarak mortalite gelişen hastalarda mortalite gelişmeyen hastalara göre CRP değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı yükseklik tespit edildi.. Çalışmamızda da hastaların sepsis anında ve tedavi sonrasında bakılan CRP/Albümin değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüklük saptandı. Sonuç: Neonatal sepsiste erken tanı, mortalite ve morbidite açısından son derece önemlidir. Gram negatif sepsisin görülme sıklığının yüksek olduğu ünitelerde düşük doğum ağırlığı, göbek kateterleri, parenteral beslenme ve çoklu antibiyotik kullanımı olan hastalarda ampirik antibiyotik tedavi kullanımının uygun olacağını düşünülmekteyiz. PLT, MPV, MPV/PLT ve NLR değerleri neonatal sepsis için fizik muayene, laboratuvar sonuçları ve kültür ile birlikte kullanıldıklarında değerli parametrelerdir. Sepsis olan yenidoğanlarda, rutin olan tam kan sayımı sırasında elde edilen bu değerler dikkatli bir şekilde incelenmelidir. MPV ile birlikte MPV/PLT oranının geç neonatal sepsiste kullanılabilecek basit, ekonomik ve spesifik bir parametre olacağını düşünmekteyiz. Ayrıca, CRP ile birlikte CRP/Albümin oranının düşük maliyeti ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle klinik uygulamada avantaj sunabileceğini düşünüyoruz. Hatta yüksek CRP, yüksek CRP/Albümin oranının neonatal sepsiste kültür sonuçlanana kadar geçen sürede üreyebilecek etkene yönelik fikir verebileceği düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, it was planned to evaluate the demographic characteristics, pathogenic microorganisms and laboratory data of the cases who were hospitalized in the neonatal intensive care unit with the diagnosis of late neonatal sepsis and were planned to be treated. Material and Method: In this retrospective study, 150 cases who were followed up and treated with the diagnosis of late-onset neonatal sepsis in the neonatal intensive unit were included. Newborn babies with proven sepsis between the postnatal 72nd hour and 30th days were included in the study. Two ml of venous blood samples taken from the cases in purple capped tubes with EDTA were studied with an automatic blood count device. Venous blood samples with EDTA, which were taken as approximately 2 cc, were studied with an automatic blood count device (Abbott Celldyn 3500 III, USA) and HGB, Platelet (PLT), mean platelet volume (MPV), WBC, NEU and values were determined. For the CRP, Albumin study, 2 cc venous blood samples were collected using a yellow capped gel tube. CRP, Albumin values were studied with the spectrophotometric chemical analyzer Architect C16000 (Abbott Diagnostics, Abbott Park, USA). NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis. Results: Of the subjects included in the study, 48% (n=72) were male and 52% (n=78) were female. When the delivery types were examined, it was seen that 25.3% of the cases were born normally and 74.7% of them were born by cesarean section. During their hospitalization, 46.7% of our patients were fed enteral and 53.3% of them were fed parenterally. No invasive intervention was observed in 43.3% of the cases, nephrostomy catheter in 2%, nasal CPAP in 20.7%, urinary catheter in 2%, umbilical CTT in 2.7%, intubated in 28.7% MV was detected in 0.7% of them. When breeding bacterial species were examined, Acinetobacter in 2%, Candida in 4%, E. Coli in 20.7%, Klebsiella pn in 32%, Moraxella in 0.7%, Proteus in 2%, Pseudomonas is seen in 10.7, S.aureus in 10%, Streptococcus in 18%. In our study, mortality rate was statistically significantly higher in low birth weight, preterm and parenterally fed infants. In our study, there was no significant difference (p>0.05) in WBC values obtained from the first blood of patients with late neonatal sepsis who developed mortality, but statistically significant lower values were found in HG, HTC, PLT values compared to the group with sepsis who did not develop mortality. MPV and CRP measured in the same way. values were significantly higher. In our study, a statistically significant increase was found in the CRP values of patients who developed mortality compared to patients who did not develop mortality, in accordance with the literature. In our study, a statistically significant decrease was found in the CRP/Albumin values of patients at the time of sepsis and after treatment. Conclusion: Early diagnosis of neonatal sepsis is extremely important in terms of mortality and morbidity. We think that empirical antibiotic therapy would be appropriate for patients with low birth weight, umbilical catheters, parenteral nutrition and multiple antibiotic use in units with a high incidence of gram-negative sepsis. PLT, MPV, MPV/PLT, and NLR values are valuable parameters for neonatal sepsis when used in conjunction with physical examination, laboratory results, and culture. In newborns with sepsis, these values obtained during routine complete blood count should be carefully examined. We think that MPV/PLT ratio together with MPV will be a simple, economical and specific parameter that can be used in late neonatal sepsis. In addition, we think that CRP/Albumin ratio together with CRP may offer advantages in clinical practice due to its low cost and easy accessibility. In fact, we think that high CRP and high CRP/Albumin ratio can give an idea about the factor that can reproduce in neonatal sepsis until culture results.