Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sosyal hizmet uygulamaları ışığında çocuk refahı alanına ilişkin bir süpervizyon modeli önerisi
A model proposal for social work supervision in child welfare field in the light of social work practices in the USA
- Tez No: 728999
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA GÖKLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, sosyal hizmet uzmanı, sosyal hizmet yöneticisi, süpervizör, süpervizyon, süpervizyonun işlevleri, Amerika Birleşik Devletleri, Sosyal hizmet uzmanları, Sosyal hizmetler, Çocuk refahı, Social work, social worker, social work manager, supervisor, supervision, functions of supervision, United States of America, Social workers, Social services, Child welfare
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Odaklı Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sosyal hizmetin çocuk refahı alanına özgü bir süpervizyon modeli önerisi geliştirebilmek amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülmüş olan araştırmanın ilk kısmında ABD'de 5'i sosyal hizmet uzmanı ve 6'sı süpervizör olmak üzere 11 kişiyle; ikinci kısmında ise Türkiye'de 9'u sosyal hizmet uzmanı ve 7'si yönetici olmak üzere 16 kişiyle, toplamda ise 27 kişiyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir Araştırmaya katılan katılımcıların deneyimledikleri süpervizyona, süpervizör profiline, süpervizyon sürecine ve bu süreçte yaşanan sorunlara, süpervizyonun işlevlerine ve süpervizyon sisteminin kurulmasına ilişkin görüşleri ve değerlendirmeleri alınmıştır. ABD'deki sosyal hizmet uzmanları, süpervizyon sisteminin bazı kurumlarda haftalık düzende işlediğini, bazılarında ise süpervizyon toplantılarının düzensiz ve sadece acil durumlarda yapıldığını belirtmişlerdir. ABD'deki süpervizörler ise, kurumlarında düzenli bir şekilde sistemin işlediğini ve haftalık toplandıklarını, düzenli toplantı imkânı olmayanların ise açık kapı politikasıyla çalışanlarına ihtiyaç duydukları her an süpervizyon desteği verdiklerini belirtmişlerdir. Türkiye'deki sosyal hizmet uzmanları; resmi, yapılandırılmış bir süpervizyon sisteminin olmadığını vurgulayarak, süpervizyona dair ihtiyaçlarını kişisel ilişkiler temelinde daha deneyimli bir meslek elemanına danışarak giderdiklerini belirtmişlerdir. Türkiye'deki sosyal hizmet yöneticileri ise mevcut bir süpervizyon sisteminin olmadığını vurgulayarak, çalışanlarının süpervizyon ihtiyaçlarını bireysel inisiyatifler geliştirerek karşılamaya çalıştıklarını ifade etmişlerdir. ABD'deki katılımcılar süpervizyon sistemindeki en büyük sorunun iş yükü olduğunu vurgulamışlardır. Buna karşın Türkiye'deki sosyal hizmet uzmanlarına ve yöneticilerine göre sistemde yaşanan sorun, doğrudan resmi bir süpervizyon sisteminin olmadığını belirtmişlerdir. Süpervizyon işlevleri açısından ABD'deki uygulamalarda sosyal hizmet uzmanlarının süpervizyonun idari, eğitsel ve destekleyici işlevlerinin avantajlarından faydalanabildikleri ve genel olarak bu durumdan memnun oldukları; süpervizörlerin de çeşitli biçimlerde çalışanlarını bu işlevlerden faydalanabilmeleri için destekledikleri görülmüştür. Türkiye'deki uygulamalarda ise sosyal hizmet uzmanlarının süpervizyonun idari, eğitsel ve destekleyici işlevlerinden faydalanamadıkları, bu durumu kişisel girişimleriyle çözmeye çalışan bir kısım sosyal hizmet yöneticisinin bu girişmlerinin yetersiz kaldığı görülmüştür. Araştırmanın katılımcıları, süpervizyon sisteminin kurulabilmesi için olarak süpervizyonun kapsamı, yasal mevzuatın ve uygulama standartlarının oluşturulması, süpervizörlerde bulunması gereken nitelikler, süpervizörlere yönelik eğitimler ve süpervizörlerin atanma usullerine ilişkin çeşitli öneriler sunmuşlardır. Araştırma sonucunda, her iki ülkedeki katılımcıların önerileri kapsamlı olarak ele alınmış, literatür bilgisi de dikkate alınarak Türkiye için uygun olduğu düşünülen çocuk refahı alanı için bir süpervizyon sistemi model önerisi tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to develop a supervision model proposal for the child welfare field of social work in Turkey. The research method was chosen as the qualitative approach. In the first phase of the research, 5 social workers and 6 supervisors were interviewed in the USA. In the second phase, 9 social workers and 7 social work managers were interviewed in Turkey. Opinions and evaluations of the participants on the supervision, the supervisor profile, the supervision process and the problems experienced in this process, the functions of supervision and the suggestions on establishing a supervision system were collected. Social workers in the USA mentioned that the supervision system works on a weekly basis in some institutions, while in others, supervision meetings are held irregularly and only in emergencies. Supervisors in the USA stated that the system works regularly in their institutions and they meet weekly, while those who do not have the opportunity to meet regularly, they provide supervision to their employees with an open door policy, whenever they need it. On the other hand, social workers in Turkey emphasized that there is no official, structured supervision system, and they stated that they consult a more experienced professional when they need supervision. Social work managers in Turkey directly emphasized that there is no official supervision system and they also mentioned that they try to provide supervision to their employees by individual effort. Participants from the USA emphasized that one of the biggest problems in the supervision system is the workload. On the other hand, according to social workers and administrators in Turkey, the problem in the system is that there is no supervision system. In practice in the USA, it has been observed that social workers can take advantage of the administrative, educational and supportive functions of supervision and they are generally satisfied with this situation. It has been observed that supervisors support their employees in various ways to benefit from these functions. In practice in Turkey, it has been observed that social workers cannot benefit from the administrative, educational and supportive functions of supervision and it has been also seen that personal efforts of social work managers are insufficient to provide those functions of supervision. The participants of the research presented various suggestions regarding the scope of supervision, the establishment of legal regulations and standards of practice, the qualifications required of supervisors, trainings for supervisors, and the appointment procedures of supervisors in order to establish the supervision system. As a result of the research, the suggestions of the participants from both countries have been comprehensively discussed, and a model proposal for supervision in the child welfare which is considered to be the most appropriate for Turkey has been designed in the light of the literature.