Ticari bankalarda hizmet kalitesinin ölçülmesi ve Şırnak'ta görev yapan öğretmenler üzerinde bir araştırma
Measurement of the service quality in commercial banks and a research on teachers working in Şırnak
- Tez No: 227844
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ÖZERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Ticari Banka, Hizmet Kalitesi, Hizmet Kalitesi Ölçümü, Servqual Yöntemi, Müşteri Memnuniyeti, Commercial Bank, Service Quality, Measurement of Service Quality, Servqual Method, Customer Satisfaction
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Araştırmada ticari bankalardan örneklem seçilerek Servqual anketi uygulanmıştır. Anket verilerine göre örneklem şubenin hizmet kalitesi skorları ve servqual boyutlarına verdikleri önem tespit edilmiş ve değerlendirme yapılmıştır.Araştırmanın evreninin, Türkiye'de faaliyet gösteren ticari bankaların müşterileri oluşturmaktadır. Örneklemde hedef olarak Şırnak ilinde faaliyet gösteren Oyakbank, Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank müşterileri seçilmiştir. Fakat yapılan araştırma ile bütün banka şubelerinin müşteri kitlesi incelenmiş ve Şırnak ilinde görev yapan öğretmenlerin tamamının Vakıfbank Şubesinin müşterisi olması nedeniyle Vakıfbank tercih edilmiştir.Araştırma sonucunda;1) Bankanın müşteri beklentilerini karşılama seviyesi üç boyut için negatif iken iki boyut için ise pozitif çıkmıştır. Buna göre Güvenilirlik, Duyarlılık ve Güvence boyutlarında kalite skoru negatif, Somut Özellikler ve İlgi boyutlarında ise pozitif kalite skorları görülmektedir.2) Müşterilerce en önemli boyut olarak seçilen ?güvenilirlik? yetersiz olarak algılanmaktadır. Önem sırasına göre ikinci sırada yer alan ?Somut Özellikler? ise en yeterli boyut olarak dikkat çekmektedir. Önem sırasında üçüncü sırada bulunan ?İlgi? boyutu ise ?Somut Özelliklerin? ardından ikinci sırada en yeterli boyut olarak göze çarpmaktadır. Önem sırasının dördüncü sırasında bulunan ?Duyarlılık? boyutu ise en yetersiz boyut olarak algılanmıştır. Son olarak önem sırasının sonunda yer alan ?Güvence? boyutu da hizmet kalitesi bakımından yetersiz olarak algılanmaktadır.3) Ağırlıklandırılmamış ve Ağırlıklandırılmış Kalite Skorları incelenecek olursa ankete katılanlarda genelde bir memnuniyetsizlik olduğu ve önem dereceleri dikkate alındığında bu memnuniyetsizliğin arttığı söylenebilir. Yalnız bu memnuniyetsizliğin çok önemli derecede olmadığı da göz ardı edilmemelidir.Araştırma sonunda ortaya çıkan sorunlara dayalı olarak araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a sample is selected from the commercial banks and the Servqual survey is conducted on this sample. The service quality scores of the sample branch and the importance they give to the servqual dimensions are determined and evaluated according to the data from the survey.The search space of this study is the customers of the commercial banks working in Turkey. The customers of Oyakbank, Halkbank, Ziraat Bank and Vakıfbank, working in the Şırnak province, are selected as the main objective in sampling. However, in this research all customers of all bank branches are analyzed and since all the teachers in the Şırnak province are customers of Vakıfbank, this bank is preferred.As a result of the research;1)While the level of satisfying the customer expectations is negative for three dimensions, it is positive for two other dimensions. According to this, the quality score is negative for the Reliability, the Sensitivity and the Assurance dimensions, whereas it is positive for the Concrete Characteristics and the Interest dimensions.2)The ?reliability?, which is selected as the most important dimension by the customers, is perceived as unsatisfactory. The ?concrete characteristics?, which takes the second place in the order of importance, draws attention as the most satisfactory dimension. The ?interest?, which takes the third place in the order of importance just after the ?concrete characteristics?, draws attention as the second satisfactory dimension. The ?sensitivity?, which is the fourth in the order of importance, is perceived as the most unsatisfactory dimension. Lastly, the ?Assurance? dimension, which takes the last place in the order of importance, is perceived as unsatisfactory with respect to the service quality.3)If the Unweighted and the Weighted Quality Scores are analyzed, it can be said that there is dissatisfaction in the attendants of the survey and the degree of dissatisfaction increases when the order of importance is also considered. However, the fact that the dissatisfaction is not at an important level must not be ignored.At the end of the research, the suggestions of the researcher for the arising problems are placed.