Öğretmenlerin eğitim felsefesi inançları ile değerler eğitimi tutumları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' beliefs in educational philosophy and attitudes on values education
- Tez No: 729026
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAYLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim İnancı, Değer, Değerler Eğitimi, Eğitim Felsefesi, Educational Belief, Values Education, Educational Philosophy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin eğitim felsefesi inançları ile değerler eğitimi tutumları arasındaki ilişkiyi belirlemek ve elde edilen veriler arasında cinsiyet, yaş, medeni durum, kıdem, okul kademesi ve branş değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın evreni 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ili merkez ilçelerindeki 197 ilkokul ve ortaokulda görev yapan 6556 öğretmenden oluşmaktadır. Örnekleme seçimi sonucunda 124'ü kadın 246'sı erkek olmak üzere 370 öğretmen araştırmada yer almıştır. Araştırmanın verileri Yılmaz, Altınkurt ve Çokluk (2011) tarafından geliştirilen“Eğitim Felsefesi İnançları Ölçeği (EFİÖ)”, Çetin (2018) tarafından geliştirilen“Değerler Eğitimi Tutumları”(DETÖ) ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”araçlığıyla toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde; aritmetik ortalama (X), standart sapma (Ss), frekans (f), yüzde (%) değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca araştırmada, t-testi, ANOVA testi, korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin en çok varoluşçuluk, an az ise esasicilik eğitim felsefesini benimsedikleri görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar incelendiğinde, öğretmenlerin eğitim felsefesi inançları ve değerler eğitimine ilişkin tutumlarının eğitim felsefesi boyutlarından esasicilik dışında diğer tüm eğitim felsefesi boyutları arasında orta düzeyde, pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between teachers' philosophy of education beliefs and values education attitudes and to reveal whether there is a statistically significant difference between the data obtained according to gender, age, marital status, seniority, school level and branch variables. The universe of the research consists of 6556 teachers working in 197 primary and secondary schools in the central districts of Diyarbakır province in the 2020-2021 academic year. As a result of the sampling selection, 370 teachers, 124 women and 246 men, took part in the research. The data of the study were collected using the“Educational Philosophy Beliefs Scale (EFIÖ)”developed by Yılmaz, Altınkurt and Çokluk (2011),“Values Education Attitudes”(VATÖ) developed by Çetin (2018), and“Personal Information Form”developed by the researcher. In the analysis of research data; arithmetic mean (X), standard deviation (Ss), frequency (f), percent (%) values were calculated. In addition, t-test, ANOVA test, correlation analysis and regression analysis were used in the research. According to the results of the research, it was seen that the teachers adopted the existentialism education philosophy the most and the essentialism the least. When the results obtained from the research are examined, it is seen that there is a moderate, positive and significant relationship between all the other philosophy of education dimensions except essentialism, which is one of the dimensions of philosophy of education, of teachers' philosophy of education beliefs and attitudes towards values education.