Prematüre yenidoğanlarda intraventriküler kanama sıklığı ve postnatal ilk 24. saatte bakılan koagülasyon testleri ile ilişkisi
Frequency of intraventricular bleeding in prematured newborn and their relationship with coagulation tests in the first 24 hours postnatal
- Tez No: 729052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BÜYÜKKALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İntraventriküler kanama, posthemorajik hidrosefali, prematüre, koagülopati, Intraventricular hemorrhage, posthemorrhagic hydrocephalus, premature, coagulopath
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Neonatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Prematürite hala yenidoğanın en önemli problemlerinden biri olup mortalitenin de önde gelen nedenlerindendir. Ülkemizde prenatal ve neonatal bakımlardaki olumlu gelişmelerle çok düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerin yaşam oranı yükselmiş ve bununla birlikte bu bebeklerde görülen sepsis, BPD, NEK, İVK, ROP gibi morbiditelere de daha fazla rastlanmaya başlanmıştır. Çalışmanın amacı prematüre yenidoğanlarda 24. saatteki koagülasyon parametrelerin mortalite ve morbidite öngörüsünde yardımının olup olmayacağının değerlendirilmesi ve bununla önlenebilir komplikasyon, hastalık, mortalite ve morbidite vb. durumların önüne geçilmesi olarak belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde Mart 2020 ile Ağustos 2021 tarihleri arasında yenidoğan yoğun bakım ünitesine (YDYBÜ) yatırılan, gebelik yaşı 37 hafta altında ve 24 hafta üstünde olan İVK'sı olan 56 prematüre bebek ve İVK'sı olmayan 144 prematüre bebek alındı. İVK'sı olan 54 prematüre bebek çalışma grubu, İVK'sı olmayan 146 prematüre bebek kontrol grubunu oluşturdu. Çalışmamıza sadece yaşayan prematüreler dahil edildi. Hastaların prenatal, natal ve postnatal demografik ve klinik verileri kaydedildi. İVK varlığı yaşamın ilk 3 ve 7. günlerinde, klinik tablosu kötüleşenlerde daha erken dönemde yapılan kranial ultrasonografi ile değerlendirildi. Evre 1 ve 2 İVK varlığı düşük evre İVK, evre 3 ve 4 İVK varlığı ise ileri evre İVK kabul edildi. Hastaların serum örnekleri postnatal ilk 24 saat içerisinde alınan örneklerdir. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubu arasında incelemiş olduğumuz serum kan parametreleri arasında, İVK gelişen prematürelerde İNR ve Hg değeri, İVK gelişmeyen prematürelere göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Bunun yanında diğer serum kan parametreleri APTT, PT, Fibrinojen, PLT, CRP iki grup arasında anlamlı bir fark görülmedi. Çalışma grubundaki 54 prematüre bebeğin 37'sında (%68,5) düşük evre, 17'inde (%31,5) ileri evre İVK mevcuttu. Düşük doğum ağırlığı, gebelik haftası, doğum şekli, 1.dakika APGAR skoru düşüklüğü, erken III membran rüptürü ve invaziv mekanik ventilasyon, İVK için risk faktörleri olduğu belirlendi. İleri evre İVK gelişimi için 1.dakika APGAR skoru düşüklüğü ve gebelik haftası risk faktörleri olarak saptandı. İki grup arasında demografik özellikler bakımından karşılaştırıldığında (cinsiyet, doğum şekli, doğum ağırlığı, Preeklampsi, EMR) aralarında anlamlı bir fark görülmedi. İVK gelişen tüm hastaların %14,8'inde PHH gelişirken, bu oran ileri evre İVK'sı olan hastalar için %87,5 idi. Hidrosefali gelişen 8 hastadan 1'ine kalıcı ventriküloperitoneal şant takılırken, 7'sine hidrosefalinin geçici kontrolü için bulunan mevcut yöntemler uygulandı. Sonuç: Sonuç olarak prematüre yenidoğanlarda postnatal ilk 24 saatte bakılan serum örneklerinden INR değerinin yüksekliği İVK gelişimi öncesinde uyarıcı bir parametre olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Prematurity is still one of the most important problems of the newborn and one of the leading causes of mortality. With the positive developments in prenatal and neonatal care in our country, the survival rate of very low birth weight premature babies has increased, and morbidities such as sepsis, BPD, NEC, IVK, ROP in these babies have started to be encountered more frequently. The aim of the study is to evaluate whether the coagulation parameters at the 24th hour will help in the prediction of mortality and morbidity in premature newborns and to evaluate preventable complications, diseases, mortality and morbidity, etc. determined to prevent situations. Material and Methods: In this retrospective study, 56 premature babies with IVH with a gestational age below 37 weeks and above 24 weeks, who were hospitalized in the neonatal intensive care unit (NICU) between March 2020 and August 2021 at the University of Health Sciences Istanbul Kanuni Sultan Süleyman Health Research and Application Center. And 144 premature babies without IVH were included. The study group of 54 premature infants with IVH constituted the control group of 146 premature infants without IVH. Only living prematures were included in our study. Prenatal, natal and postnatal demographic and clinical data of the patients were recorded. Presence of IVC was evaluated by cranial ultrasonography in the first 3 and 7 days of life, and earlier in those whose clinical picture worsened. The presence of stage 1 and 2 IVC was accepted as low stage IVC, and the presence of stage 3 and 4 IVC was considered advanced stage IVC. The serum samples of the patients are the samples taken within the first 24 hours postnatally. Results: Among the serum blood parameters we examined between the study and control groups, INR and Hg values were found to be significantly higher in preterm infants with IVH than in premature infants without IVH. In V addition, other serum blood parameters APTT, PT, Fibrinogen, PLT, CRP were not significantly different between the two groups. In the study group, 37 (68.5%) of 54 premature babies had low stage and 17 (31.5%) had advanced stage IVC. Low birth weight, gestational week, mode of delivery, low APGAR score at 1st minute, premature rupture of membranes and invasive mechanical ventilation were determined to be risk factors for IVC. Low APGAR score at the 1st minute and gestational week were found to be risk factors for the development of advanced stage IVC. When the two groups were compared in terms of demographic characteristics (sex, mode of delivery, birth weight, Preeclampsia, PROM), no significant difference was observed between them. While 14.8% of all patients who developed IVC developed PHH, this rate was 87.5% for patients with advanced IVC. Permanent ventriculoperitoneal shunt was placed in 1 of 8 patients who developed hydrocephalus, while existing methods for temporary control of hydrocephalus were applied to 7 of them. Conclusion: As a result, it was observed that the high INR value in the serum samples examined in the first 24 hours postnatally in premature newborns was a stimulating parameter before the development of IVC.