Acil servise başvuran hasta yakınları ile genel cerrahi ve dahiliye servislerinde bulunan hasta yakınlarının öfke ve şiddet eğilimlerinin karşılaştırılması (Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği)
Comparison of anger and violence tendencies of relatives of patients applying to the emergency department and relatives of patients in general surgery and internal medicine services (Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital example)
- Tez No: 729053
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Öfke, Şiddet Eğilimi, Sağlıkta Şiddet, Dahiliye Servisi, Öfke-İfade Tarz, Genel Cerrahi Servisi, Sürekli Öfke, Emergency department, anger, tendency to violence, violence in healthcare, internal medicine ward, anger-expression style, general surgery ward, trait anger
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma, acil servise başvuran hasta yakınları ile genel cerrahi ve dahiliye servislerinde bulunan hasta yakınlarının öfke ve şiddet eğilimlerini karşılaştırmak, saldırganlık durumlarını analiz etmek, sağlıkta şiddetin nedenlerini hasta yakınları gözünden tespit edebilmek, sağlıkçılara yönelik gerçekleştirilen şiddetin türlerini ve oranlarını anlamlı bir şekilde belirleyebilmek, hasta yakınlarının öfke-tarz ifade ediş ölçek puanları ile demografik değişkenleri arasındaki ilişki düzeyini incelemek ve hasta yakınlarının öfke-ifade tarzları ile saldırganlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya, İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servis, genel cerrahi ve dahiliye servislerinde bulunan 18 yaş üstü hasta yakınlarından 425 birey dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, bireylere yönelik çeşitli demografik bilgilerin yer aldığı“Sosyodemografik Bilgi Formu”, bireylerin öfke ve öfke ifade tarzlarını ölçmeye yönelik“Öfke ve Öfke İfade Tarz Ölçeği”ve bireylerin saldırganlık düzeylerini ölçmeye yönelik“Buss Perry Saldırganlık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre acil servise başvuran hasta yakınlarının öfke ifade tarzlarının toplamında ve sürekli öfke, öfke dışa vurumu, öfke içe vurumu gibi öfke ifade tarz puanları dahiliye ve genel cerrahi servislerine başvuran hasta yakınlarının puanlarına oranla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Cinsiyet, yaş grubu, çalışma durumu, eğitim düzeyi, madde kullanımı skorları arasında pozitif ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki vardır. Araştırmanın sonucunda Acil servise başvuran hasta yakınlarının öfke ve şiddet eğilimlerinin genel cerrahi ve dahiliye servislerine başvuran hasta yakınlarından daha yüksek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to compare the anger and violence tendencies of the relatives of patients who applied to the emergency services and the relatives of patients in the general surgery and internal medicine wards; the aim of this study was to analyze their aggression status, determine the causes of violence in the healthcare from the perspective of the relatives of the patients, determine the types and rates of violence against healthcare professionals in a meaningful way, and to examine the relationship between the anger-style expression scale scores of the relatives and the demographic variables and to determine whether there is a significant relationship between the anger-expression styles and aggression levels of the relatives of the patients. 425 individuals from relatives of patients over the age of 18 who were in the emergency, general surgery and internal medicine wards of Istanbul Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital were included in the study. As a data collection tool,“Sociodemographic Information Form”which includes various demographic information for individuals,“Trait Anger and Anger Expression Style Scale”to measure individuals' anger and anger expression styles, and“Buss Perry Aggression Scale”to measure individuals' aggression levels, were used. According to the research findings, summation of the anger expression styles of the relatives of the patients applied to the emergency service and anger expression style scores such as trait anger, anger expression, anger inward found to be significantly higher than that of the patients' relatives who applied to the internal medicine and general surgery wards. There is a positive and highly significant relationship between gender, age group, employment status, education level, and substance use scores. As a result of the research, it is seen that the anger and tendencies to violence of patients' relatives who applied to the emergency service is higher than the patients' relatives who applied to the general surgery and internal medicine wards.