Nurses beliefs about breast cancer and breast self examination and their breast self examination performance in Kirkuk / Iraq: A cross sectional descriptive study
Irak'ın Kerkük şehrindeki hemşirelerin meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesine ilişkin inançları ve uygulama durumu: Kesitsel tanımlayıcı çalışma
- Tez No: 729086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN EROL URSAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sağlık inanç modeli, Meme Kanseri, Kendi Kendine Meme Muayenesi
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş: Meme kanseri son yıllarda görülme sıklığının yüksek olması nedeniyle kadınlar arasında önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. Kendi Kendine Meme Muayenesi meme kanserinin erken teşhisi için en önemli yöntemlerden biridir. Tüm meme kanserlerinin %90'ından fazlası Kendi Kendine Meme Muayenesi ile erken evrede teşhis edilebilmektedir. Amaç: Irak'ın Kerkük şehrindeki hemşirelerin meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesine ilişkin inançları ve uygulama durumunu belirleyebilmek amacıyla yapılmıştır. Yöntemler: Tanımlayıcı ve kesitsel bir desende yapılan çalışma, Irak'ta 27 Aralık 2020- 26 Şubat 2021 tarihleri arasında Kerkük'te bulunan onkoloji merkezi ve Jinekolojik, pediatri hastanesinde 165 kadın hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında sosyodemografik özellikler formu ve Şampiyon sağlık inanç modeli ölçeği kullanıldı. Bulgular: Araştırma sonuçları, hemşirelerin %36.4 her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yaptığını, %63.6 Kendi Kendine Meme Muayenesi yapmadığnı gösterdi. Kendi kendine meme muayenesine yapan hemşireler ile kendi kendine meme muayenesi yapmayan hemşirelerin sağlık inanç modeli ölçeğinin güven alt boyut puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık vardı. Bununla birlikte, gruplar arasında ciddiyet duyarlılığı, yararlar, engeller, sağlık motivasyonu alt boyutları arasında anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: Irak'ın Kerkük şehrindeki hemşirelerin Kendi Kendine Meme Muayenesine konusundaki inanç ve tutumlarını geliştirmeleri gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Background: Because of its rising prevalence in recent years, breast cancer has been identified as a serious health issue among females. Breast self-examination is one of the most significant ways for detecting breast cancer early. Breast self-examination can detect more than 90% of all breast cancers in their early stages. Objective: the nurse's beliefs about breast cancer and breast self examination and their breast self examinatıon performance in Kirkuk / Iraq. Methods: The study, which was conducted in a descriptive and cross-sectional design, was carried out with 165 female nurses in the )Kirkuk Oncology, Hematology Center and Gynecological, pediatric hospital) Kirkuk/ Iraq, between 27 December 2020 and 26 February 2021. Sociodemographic characteristics form and Champion health belief model scale were used to collect data.Results: The study results revealed that 36.4% of the nurses regularly perform breast self-examination every month, and 63.6% do not perform Breast self-examination. There was a significant difference between the mean scores of the confidence sub-dimension of the health belief model scale of the nurses who did breast self-examination and those who did not.However, there was no significant difference between the groups in seriousness ,susceptibility, benefits, barriers, confidence, & health motivation sub-dimensions.Conclusion: It can be said that nurses in Kirkuk/ Iraq should develop their beliefs and attitudes about Breast self-examination. Key Words : Health belief model, Breast Cancer, Breast Self Examination Performance.