Identifying changeable elements of malnutrition in adult cancer patients
Erişkin kanser hastalarında malnütrisyonun değiştirilebilir unsurlarının belirlenmesi
- Tez No: 729108
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HURİ SEVAL GÖNDEREN ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Malnütrisyon, MNA, Beslenme Taraması, Malnutrition, Cancer, MNA, Nutritional Screening
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Giriş: Malnütrisyon ve kilo kaybı, malign hastalığı olan hastalarda prognozu, hastanede kalış süresini, yaşam kalitesini ve sağkalımı etkileyen ve sık görülen bir problemlerdir. Amaç: Bu çalışmanın amacı Gastrointestinal kanserli hastaların beslenme durumunu değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel bir tasarım ile yapılmıştır. Irak'ın Bağdat kentindeki Al-Amal Ulusal Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Eğitim Hastanesi'nde 2020-2021 yılları arasında gastrointestinal kanserli 140 hasta ile yürütülmüştür. Bulgular: Çalışma sonuçları hastaların %49,3'ünün malnütrisyon riski altında olduğunu, %30'unun normal beslenme durumuna sahip olduğunu ve %20,7'sinin yetersiz beslendiğini göstermektedir. Sosyal statü, ekonomik durum ve ailede kanser öyküsü olan hastaların MNA'ları arasında anlamlı istatistiksel bir ilişki vardır. Sonuç: Kanserli hastaların malnütrisyon riski altında olduğu belirlenmiştir. Hastaların düzenli periyotlarda beslenme durumu değerlendirmelerine ihtiyaçları vardır.
Özet (Çeviri)
Background: Malnutrition and weight loss are frequent problems in patients with malignant disease, affecting prognosis, length of hospital stay, quality of life, and survival. Objective: To assess the nutritional status of patients with gastrointestinal cancer. Methods: The study used a descriptive and cross-sectional design, and was carried out among 140 patients with gastrointestinal cancer in Al-Amal National Hospital, Oncology Hospital, Gastroenterology and Hepatology Teaching Hospital in Baghdad, Iraq through the period of 2020-2021. Results: The study results indicate that 49.3% of patients are at risk of malnutrition, 30% of patients have normal nutritional status, and 20.7% of patients are malnourished. There is a significant statistical relationship between the MNA of patients with social status at p-value 0.005, economic status at p-value 0.016 and family history of cancer at p-value 0.029. Conclusion: It was determined that patients with cancer are at risk of malnutrition. They need frequent nutritional status assessments at regular periods. Providing good care for patients will enhance their nutritional status and prevent health.