Preservice mathematics teachers' promotion of self-regulation(PSRL) in time: A mixed-method study
Matematik öğretmeni adaylarının özdüzenlemeli öğrenmeyi destekleyici sınıf içi uygulamalarının zaman içinde incelenmesi: Karma yöntemli bir çalışma
- Tez No: 729123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ADER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özdüzenleyici Öğrenme, Özdüzenlemeli Öğrenmeyi Destekleyici Sınıf İçi Uygulamalar, Öğretmen Eğitimi, Self-Regulated Learning, Promotion of Self-Regulated Learning, Teacher Training
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu iki aşamalı karma dizayn yarı deneysel çalışma, özdüzenlemeli öğrenme (SRL) içerikli bir seminer kursu kapsamında öğretmen adaylarının özdüzenlemeli öğrenmeyi destekleyici sınıf içi uygulamalarını (PSRL) zamana bağlı olarak incelemek için yürütülmüştür. Öğretmen adaylarının PSRL'yi kullanmaya yönelik öz yeterlilik inançları da (SE-PSRL) zamana bağlı olarak incelenmiştir. Araştırmanın katılımcıları İstanbul'da bir üniversitede matematik öğretmenliği programı son sınıf öğrencisi 44 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırma öncesinde öğretmenlik uygulamaları seminer dersi kapsamında iki gruba ayrılan katılımcılar araştırmanın deney ve kontrol grubunu oluşturmaktadır. Özdüzenlemeli öğrenme (SRL) içerikli seminer kursu bir akademik dönem boyunca deney grubuyla yürütülmüştür. Kontrol grubu SRL içerikli olmayan seminer kursuna katılmıştır. Katılımcılar PSRL ve SE-PSRL'yi ölçen iki farklı anketi (TSES-SRL ve SRLIT) dört farklı zaman diliminde staj okullarındaki öğretmenlik uygulamaları deneyimlerine dayalı olarak doldurmuşlardır. Gruplardaki SE-PSRL ve PSRL skorları farkının zamana bağlı değişimini analiz etmek için karma desenli ANOVA kullanılmıştır. Nitel araştırma verileri yarı yapılandırılmış gözlemlerle toplanmıştır. Araştırmanın ikinci aşaması bir takip çalışması olarak matematik öğretmenlerinin PSRL skorlarını incelemek için yürütülmüştür. Araştırmanın ilk aşamasına katılan 30 matematik öğretmeni takip çalışması için seçilmiş ve katılımcılar PSRL skorlarını ölçen SRLIT anketi bir kere doldurmuşlardır. Araştırmanın ön bulguları zaman ve gruba göre katılımcıların SE-PSRL skorlarının istatistiksel olarak farklılaştığını; PSRL skorlarının ise istatistiksel olarak farklılaşmadığını göstermiştir. Görüşme sonuçları beklenilmeyen bulgulara yönelik çeşitli açıklamalar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
These two-phased mixed method quasi-experimental study was conducted to investigate preservice mathematics teachers' promotion of self-regulated learning (PSRL) with respect to time through participation in a self-regulated learning (SRL) Enriched Seminar Course. Preservice teachers' self-efficacy beliefs for promotion of self-regulation (SE-PSRL) over time was also investigated. 44 senior preservice mathematics teachers at a university in Istanbul participated for the first phase of the study. They were divided into two sections for a practice teaching seminar course before the onset of the research, constituting the experimental (intervention) and control (no intervention) groups. The SRL Enriched Seminar Course was implemented with the intervention group for one academic term. The participants in the control group were enrolled in the seminar course without a particular focus on SRL. Participants were administered two different scales that measured their SE-PSRL and PSRL at four different time points, associated with their teaching experiences at their practice teaching schools. Qualitative data were also gathered through semi-structured interviews. Mixed design ANOVA was used to analyze the differences between SE-PSRL and PSRL scores of the groups with respect to time. The second phase of the study was conducted to investigate inservice mathematics teachers' (PSRL) as a follow up study. Thirty inservice teachers who participated the first phase of the study was selected for the follow-up study and participants were administered SRLIT scale that measured their PSRL at once. Preliminary results of the study indicated that while participants' SE-PSRL scores differed statistically, PSRL scores did not differ statistically according to time and group. Interview data point towards various reasons for such unanticipated findings.