The effect of using multiple methods to develop metacognitive calibration on 6th grade students' calibration and metacognitive awareness
Üstbilişsel kalibrasyonu geliştirmeye yönelik çoklu yöntem kullanımının 6. sınıf öğrencilerinin kalibrasyon ve üstbilişsel farkındalıklarına etkisi
  1. Tez No: 729124
  2. Yazar: KÜBRA TÜRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİZAMETTİN ENGİN ADER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, Üstbilişsel Kalibrasyon, Strateji öğretimi, Geribildirim, Ödül, Tekrarlı Kalibrasyon Çalışmaları, Metacognition, Metacognitive Calibration, Strategy Training, Feedback, Reward, Repeated Calibration Exercises
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin mini sınavlarda tekrarlı kalibrasyon çalışmaları mini sınavlar yapmalarının, geri bildirim almalarının, tahminlerindeki tutarlılığına göre ek puanla ödüllendirilmelerinin ve öğretmen modellemesini kapsayan derslere katılmalarının, kalibrasyonları ile ölçülen üstbilişsel becerilerini geliştirip geliştirmediğini ve yapılan bu çalışmaların üstbilişsel farkındalıklarında bir değişim yaratıp yaratmadığını incelemektir. Bu nicel çalışmanın örneklemi Ağrı ilinde bulunan bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan 93 6. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışma, bir kontrol ve iki farklı müdahale grubu olmak üzere üç grup içeren yarı deneysel bir desene sahiptir. Kalibrasyon puanları, öğrencilerin kalibrasyon çalışmalarında lokal ve global düzeyde tahminlerde bulunmaları sonucunda hesaplanmıştır. Çoklu yöntem içeren müdahale çalışmaları 4 hafta sürmüştür. Her grubun çalışmanın başında ve sonundaki lokal ve global kalibrasyon değerleri arasındaki farkı değerlendirmek için karışık desen ANOVA testi uygulanmıştır. Ayrıca, öğrencilerin üstbilişsel farkındalıklarının zaman ve bulunulan çalışma grubu değişkenleri açısından farklılıklarını incelemek için çalışmanın başında ve sonunda öğrencilere Çocuklar için Üstbilişsel Farkındalık Envanteri B Formu uygulanmıştır. Karışık desen ANOVA sonuçlarına göre, bulunulan çalışma grubu ve zaman değişkenlerinin öğrencilerin kalibrasyon değerleri ve üstbilişsel farkındalıkları üzerinde anlamlı bir etkileşim etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Üstbilişsel farkındalık açısından gruplar arasında ve zaman içinde anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Tüm gruplardaki öğrencilerin kalibrasyon düzeylerinin çalışma sonunda, başlangıçtaki seviyelerine göre daha iyi olduğu görülmüştür. Bu sonuçların olası sebepleri ve yapılabilecek araştırmalara yönelik öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to assess whether doing repeated calibration exercises in quizzes, taking feedback about the accuracy of their judgements on the tasks, taking incentives and teacher modeling as a kind of strategy training, causes an improvement in students' metacognitive monitoring accuracy (i.e., they become better calibrated) and metacognitive awareness. This quantitative study has a quasi-experimental design including three groups: one control and two different calibration training groups. The sample of the study is 93 6th grade students studying at a state school in Ağrı. Postdictions of the students were used to calculate calibration scores at local and global level. Interventions for the two calibration groups lasted 4 weeks and before the intervention, initial data were collected via a mathematics quiz to be used as a pretest. There was no statistically significant difference in calibration scores of the participants in the three groups. Hence, Mixed ANOVA was conducted to assess the difference among the calibration scores of groups by using postdictions at local and global levels. In addition, Junior Metacognitive Awareness Inventory Version B was applied to the students at the beginning and end of the study to analyze the differences in students' metacognitive awareness according to time and types of group they are in. According to mixed ANOVA results, there is no significant interaction effect of time and type of calibration training on calibration and metacognitive awareness of students. Students' metacognitive awareness levels did not show changes within time and also among groups. However, students in all groups showed better calibration at the end of the study. Possible reasons for these results and implications for further research are discussed.