Tegmen tympani ve mastoid kemiğin MDCT ile anatomik ve klinik değerlendirmesi
Anatomical and clinical evaluation of the tympanic tegmen and mastoid bone with MDCT
- Tez No: 729179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Regio mastoidea, tegmen mastoideum, tegmen tympani, Mastoid region, mastoid tegmen, tympanic tegmen
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada herhangi bir nedenle temporal bölge tomografisi çekilen kişilerde tegmen mastoideum ve tegmen tympani derinlikleri ile mastoid kemik kalınlığını ölçmek; cinsiyet farklılıkları; sağ ve sol taraf arasındaki farklılıklar ile ölçülen yapılar arasındaki ilişkiyi değerlendirmek; tegmen mastoideum'u, tegmen tympani'yi ve mastoid kemiği anatomik yapılarına bakarak sınıflandırıp risk gruplandırması yapmak amaçlandı. Çalışmaya yaşları 18-82 arasında değişen ve temporal bölgenin yapısını bozabilecek herhangi bir patolojisi bulunmayan 300 birey dahil edildi. Çalışmada bireylerin hem sağ hem sol os temporale'de tegmen tympani ve tegmen mastoideum derinlikleri ve mastoid kemik kalınlıkları ölçüldü. Tegmen mastoideum ve tegmen tympani'nin sağ temporal kemikte sol temporal kemiğe göre daha derin olduğu görüldü (sırasıyla p=0.025, p=0.0001). Sağ mastoid kemik kalınlığının daha ince olduğu ve sağ tegmen mastoideum'un kadınlarda daha derin bir anatomik yapıda olduğu tespit edildi ( p=0.03, p=0.033). Kadınlarda ince sağ mastoid kemik oranı % 64.67, erkeklerde ise %47.33 olarak ölçüldü, ince sağ mastoid kemik kadınlarda erkeklerden daha yüksek oranda görüldü (p=0.02). Düşük seviyede tegmen mastoideum; sol tarafta kadınlarda % 54, erkeklerde %44 oranındaydı; sol os temporale'de düşük seviyede tegmen mastoideum kadınlarda erkeklere göre daha fazla görüldü (p=0.028). Tegmen tympani sınıflandırılması incelendiğinde kadınlarda düşük seviyede tegmen tympani oranı %44.67, erkeklerde ise %32.67'idi. Düşük seviyede tegmen tympani kadınlarda erkeklere göre daha fazla görüldü (p=0.033). Sadece mastoid bölgede yapılacak cerrahiler için oluşturulan risk sınıflandırmasında sağ os temporale'de erkekler daha çok düşük riskli grupta bulunurken kadınlar daha fazla yüksek riskli gruptaydı (p=0.003). Hem mastoid hem orta kulak bölgelerinde yapılacak cerrahi girişimler için oluşturulan risk sınıflandırmasında ise sağ os temporale'de kadınların erkeklere göre orta ve yüksek riskli sınıflarda daha fazla bulunduğu görüldü (p=0.008). Ayrıca mastoid kemik kalınlığı arttıkça tegmen mastoideum ve tegmen tympani seviyesinin yükseldiği görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to measure the mastoid tegmen and tympanic tegmen depths and mastoid bone thickness, assess gender and side differences and evaluate the relationship between the measured structures, classify the mastoid tegmen, tympanic tegmen and mastoid bone and indicate risk group in population among the patients who had temporal region tomography for any reason. 300 individuals aged between 18-82 years who had no pathology disrupting the structure of the temporal region were included to the study. Mastoid tegmen and tympanic tegmen depths and mastoid bone thickness were measured in both right and left side. Depths of tympanic tegmen and mastoid tegmen, mastoid bone thickness were measured on either temporal bones. Mastoid tegmen and tympanic tegmen were found to be lower on the right side than on the left side (p=0.025, p=0.0001). Right mastoid bone thickness and right mastoid tegmen were found to be lower in females (p=0.03, p=0.033). Thin right mastoid bone was observed in 64.67% of females and 47.33% of males; the thin group was more common in females (p=0.02). Low level mastoid tegmen on the left side was 54% in females and 44% in males; females were more in the lower class (p=0.028). Classification of tympanic tegmen was also examined; the rate of low level tympanic tegmen was 44.67% in females and 32.67% in males, low level tympanic tegmen was detected more often in females (p=0.033). Risk classification for surgeries of mastoid region was as follows: on the right temporal bone males were higher in the low risk group and females were higher in the high-risk group (p=0.003). Risk classification created for the surgeries of mastoid and middle ear regions, on the right temporal bone was found that female are more on the middle and high risk group than male (p=0.008). In addition, as the thickness of the mastoid bone increased, the level of mastoid tegmen and tympanic tegmen increased.