COVID-19 hastalığı tanısı alan hastalarda belirsizliğe tahammülsüzlük ve ölüm kaygısı
Intolerance of uncertainty and death anxiety in patients diagnosed with COVID-19
- Tez No: 729240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR ELÇİN BOYACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Psikoloji, Hospitals, Nursing, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Covid19, Belirsizlik, Tahammülsüzlük, Tip, Hastahane, Covid 19, Uncertainty, Intolerance, Type, Hospital Date: 12.04.2022
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Covid-19 hastalığının hızla yayılması, yüksek ölüm oranı ile syretmesi, etkin tedavisinin olmaması ve bilgi eksikliği, insanlarda belirsizlik duygusununun artmasına ve ölüm korkusuna sebep olmuştur. Bu çalışmada amacı Covid- 19 tanısı ile izolasyon servislerinde yatmakta olan hastalarda belirsizliğe tahammülsüzlük ve ölüm kaygısı düzeylerini değerlendirmekve bu değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Bu araştırma tanımlayıcı- ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri Temmuz- Ağustos 2021 tarihleri aralığında İstanbul'da bulunan Sağlık Bakanlığı'na bir hastanede toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini Covid-19 tanısıyla izolasyon servislerinde yatmakta olan 120 hasta oluşturmuştur. Araştırma verileri; hastaların Sosyodemografik ve Covid-19 sürecine ilişkin yarı yapılandırılmış görüşme formu, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği ve Thorson Powell Ölüm Kaygısı Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirmesinde tanımlayıcı analizler, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada katılımcıların Ölüm Kaygısı toplam ortalamasının 69,97±15,03, Belirsizliğe Tahammülsüzlük toplam puan ortalamasının 41,95±7,19 olduğu belirlenmiştir. Covid-19 tanılı hastalarda belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyi ile ölüm kaygısı arasında pozitif yönlü analmlı ilişki saptanmıştır. Bununla birlikte, katılımcıların medeni durumu, eğitim durumu ve günlük uyku saatine göre belirsizliğe tahammülsüzlük düzeylerinin farklılık gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca, sigara kullanımına göre ölüm kaygısı düzeylerinin farklılaşmakta olduğu bulunmuştur. Sonuç: Covid-19 tanılı hastalarda belirsizlğe tahammülsüzk ve ölüm kaygısı puanlarının orta düzeyinin üzerinde olup; hastaların belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyi arttıkça ölüm kaygısı da artmaktadır. Bu doğrultuda; Covid-19 nedeniyle hastanede yatan hastaların ölüm kaygısı yönünden değerlendilmesi, hastalık ve tedavi süreci ile ilgili daha sık ve güncel bilgilerle bilgilendirilmesi ve Covid-19 birimlerinde çalışan sağlık personelinin hastaların yaşayabileceği ölüm korkusu ve nasıl değerlendirileceğine yönelik bilgilendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The rapid spread of the Covid-19 disease, its high death rate, lack of effective treatment and lack of information have led to an increase in the sense of uncertainty and fear of death in people. The aim of this study is to evaluate the levels of intolerance to uncertainty and death anxiety in patients hospitalized in isolation wards with the diagnosis of Covid-19 and to determine the relationship between these variables. Method: This research was carried out in descriptive-relationship-seeking design. Research data were collected in a hospital for the Ministry of Health in Istanbul between July and August 2021. The sample of the study consisted of 120 patients hospitalized in isolation wards with the diagnosis of Covid-19. Research data; The semi-structured interview form regarding the Sociodemographic and Covid-19 process of the patients were collected with the Intolerance of Uncertainty Scale and Thorson Powell Death Anxiety Scale. Descriptive analysis, Mann Whitney U, Kruskal Wallis test and Spearman correlation analysis methods were used in the evaluation of the data obtained from the research. Findings: In this study, it was determined that the total mean of Death Anxiety of the participants was 69.97±15.03, and the total mean of Intolerance of Uncertainty was 41.95±7.19. A positive and significant relationship was found between the level of intolerance to uncertainty and death anxiety in patients with a diagnosis of Covid-19. However, it was determined that the level of intolerance to uncertainty differed according to the marital status, education level and daily sleep time of the participants. In addition, death anxiety levels were found to differ according to smoking. Conclusion: Intolerance to uncertainty and death anxiety scores in patients with a diagnosis of Covid-19 are above the medium level; As the level of intolerance of uncertainty increases, death anxiety also increases. In this direction; It is recommended that patients hospitalized due to Covid-19 be evaluated in terms of death anxiety, informed with more frequent and up-to-date information about the disease and treatment process, and health personnel working in Covid-19 units are informed about the fear of death that patients may experience and how to evaluate it.