Maternal kan ve amniyon sıvısı tenascinseviyelerinin olumsuz gebelik sonuçları ile ilişkisi
The relationship of maternal blood andamniotic fluid tenascin levels with adversepregnancy outcomes
  1. Tez No: 729332
  2. Yazar: BEGÜM UZSEZER GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DİNÇGEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Tenascin-X, olumsuz gebelik sonuçları, gebeliğin hipertansif bozukluğu, gestasyonel diyabet, preterm doğum, erken membran rüptürü, büyüme gelişme kısıtlılığı, Apgar ≤7, Tenascin-X, adverse pregnancy outcomes, hypertensive disorder of pregnancy, gestational diabetes, preterm delivery, preterm premature rupture of membranes, growth restriction, Apgar ≤7
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız ikinci trimesterin erken dönemlerinde yapılan amniyosentez ile elde edilen amniyon sıvısı ve maternal kandaki Tenascin seviyelerinin olumsuz gebelik sonuçlarıyla ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 28 Mayıs 2021 ile 30 Aralık 2021 tarihleri arasında amniyosentez uygulanan 70 hasta dahil edildi. Hastalardan kan ve amniyon sıvıları alınarak hastalar doğuma kadar takip edildi ve ardından olumsuz gebelik sonucu gelişen hastalar kaydedildi. Hastaların sosyodemografik, obstetrik ve laboratuar özellikleri kaydedildi ve Tenascin-X seviyeleri ölçüldü. Olumsuz gebelik sonucu gelişen (n=35) ve gelişmeyen (n=35) hastalarda ve ayrıca her olumsuz gebelik sonucu için hastalar iki grup arasında karşılaştırıldı.. Bulgular: Olumsuz gebelik sonucu grubundaki 8 hastada (%22,9) gebeliğin hipertansif bozukluğu, 7 hastada (%20) gestasyonel diyabet, 10 hastada (%28,6) preterm doğum, 9 hastada (%25,7) erken membran rüptürü, 18 hastada (%51,4) büyüme gelişme kısıtlılığı, 10 hastada (%28,6) düşük apgar skoru (Apgar ≤7) viii mevcuttu. Olumsuz gebelik sonucu gelişen ve gelişmeyen gruplar arasında sosyodemografik özellikler, amniyosentez haftası ve TNX hariç laboratuar parametreleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Doğum haftası, doğum kilosu ve 1. ve 5. dakika Apgar skorları olumsuz gebelik sonucu gelişen grupta istatistiksel anlamlı olarak daha düşük iken, sezaryen oranı bu grupta daha yüksekti. Amniyon sıvı (19,1 (8,2- 39,13) ve 22,34 (2,91- 61,99), p=0,020) ve serum (1,97 (1,07- 5,85) ve 3,03 (1,31- 8,15), p=0,030) TNX düzeyleri ise olumsuz gebelik sonucu gelişen grupta, gelişmeyen grupla kıyaslandığında istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Olumsuz gebelik sonuçları ayrı ayrı incelendiğinde, preterm doğum, erken membran rüptürü, gestasyonel diyabet ve Apgar≤7 olan ve olmayan gruplar arasında serum seviyelerinin istatistiksel anlamlı fark göstermezken amniyon sıvı seviyelerinin daha düşük olduğu saptandı. Gebeliğin hipertansif bozukluğu ve büyüme gelişme kısıtlılığı gelişen ve gelişmeyen gruplar arasında hem amniyon hem de serum TNX seviyeleri bakımından anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Ekstraselüler matriks proteini olan Tenascin-X'i obstetrik patolojilerde araştıran çalışmalar kısıtlıdır. Çalışmamızda gestasyonel diyabet, preterm doğum ve erken membran rüptürü gelişen olgularda amniyon sıvısı Tenascin-X seviyelerini anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Bu patolojiler Tenascin-X molekülünün kollajen oluşumu, sağlamlığı, VEGF ve TGF-β aktivasyonundaki rolleri ile ilişkili görünmektedir. Bu ilişkilerin varlığını kanıtlamak için daha fazla hasta sayısı ile daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study is to evaluate the relationship of Tenascin levels in maternal blood and amniotic fluid obtained by amniocentesis in the early stages of the second trimester with adverse pregnancy outcomes. Materials and Methods: Seventy patients who underwent amniocentesis between 28 May 2021 and 30 December 2021 in Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic were included in our study. Blood and amniotic fluids were taken from the patients, and the patients were followed up until delivery, and then the patients who developed as a result of adverse pregnancy outcome were recorded. Sociodemographic, obstetric and laboratory characteristics of the patients were recorded and Tenascin-X levels were measured. Patients who developed (n=35) and did not develop (n=35) adverse pregnancy outcomes, as well as for each adverse pregnancy outcome, were compared between the two groups. Results: In the adverse pregnancy outcome group, 8 patients (22.9%) had hypertensive disorder of pregnancy, 7 (20%) gestational diabetes, 10 (28.6%) preterm delivery, 9 (25.7%) premature rupture of membranes, 18 patients There was growth and development restriction (51.4%) and low Apgar score (Apgar ≤7) in 10 patients (28.6%). There was no statistically significant difference between the groups that developed and did not develop negative pregnancy results in terms of sociodemographic characteristics, week of amniocentesis and laboratory parameters except TNX. While the week of birth, birth weight, and 1st and 5th minute Apgar scores were statistically significantly lower in the group that developed as a result of unfavorable pregnancy, the rate of cesarean section was higher in this group. Amniotic fluid (19.1 (8.2-39.13) and 22.34 (2.91-61.99), p=0.020 and serum (1.97 (1.07-5.85) and 3 .03 (1.31-8.15), p=0.030, TNX levels were found to be statistically lower in the x group that developed as a result of adverse pregnancy compared to the group that did not develop. When adverse pregnancy outcomes were analyzed separately, it was found that while there was no statistically significant difference between the groups with preterm birth, premature rupture of membranes, gestational diabetes, and Apgar≤7 and without, amniotic fluid levels were lower. There was no significant difference in terms of amnion and serum TNX levels between the groups with and without developmental hypertensive disorder and growth restriction. Conclusion: Studies investigating Tenascin-X, an extracellular matrix protein, in obstetric pathologies are limited. In our study, amniotic fluid Tenascin-X levels were found to be significantly lower in cases with gestational diabetes, preterm birth and premature rupture of membranes. These pathologies seem to be related to the roles of the Tenascin-X molecule in collagen formation and stability, and VEGF and TGF- β activation. More clinical studies with larger number of patients are needed to prove the existence of these associations.