A cognitive approach to foreign policy analysis: Indonesia's role as a non-permanent member of the United Nation Security Council in 2019-2020
Dış politika analizine bilişsel bir yaklaşım: Endonezya'nın 2019-2020'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyesi olarak rolü
  1. Tez No: 729402
  2. Yazar: SAİF ROBBANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR ONUR UNUTULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Endonezya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2019-2020, ulusal rol anlayışı, bilişsel Dış Politika Analizi, Indonesia, United Nations Security Council, 2019-2020, national role conception, cognitive Foreign Policy Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dördüncü kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi olmayan üyeliğine seçilen Endonezya, bir Orta Güç olarak 2019-2020'de kendi rolünü“Dünya Barışının Gerçek Ortağı”olarak belirledi. Endonezyalı karar vericiler bu rolü Endonezya'nın temel ulusal çıkarlarına ulaşmak için önemli olarak algıladılar. Breuning'in ulusal rol anlayışı olarak adlandırdığı bilişsel bir Dış Politika Analizi (FPA) yaklaşımını kullanarak bakıldığında, Endonezya'nın rolünün, iç içe geçmiş düşünsel ve maddi faktörlerden etkilendiği görülecektir. Bir taraftan, düşünsel faktörler olarak Endonezya'nın gelişmekte olan bir ülke, en büyük Müslüman nüfus ve en büyük üçüncü demokrasi olarak kimlikleri; dış politika pratiği kültürü olarak korunan bağımsızlık ve aktiflik ilkeleri; iç farkındalık yaratma ve destek alma istekleri gibi faktörlerin ülke içinden gelen düşünsel faktörler olarak sıralanabilir. Diğer taraftan; çok taraflı gücü veya Endonezya'nın çeşitli çok taraflı forumlardaki diplomatik katılımı ile konumu ve ayrıca orta güçler için uluslararası düzeyde katılım fırsatları; uluslararası sistemden kaynaklanan maddi faktörler olarak ele alınmaktadır. Bu tez ayrıca, rol algılama ve uygulamada Endonezyalı karar vericilerin bilişsel olarak tutarlı ve pragmatik kaldığını, yani Endonezya'nın 2019-2020 dönemi için Konsey'deki rolünün, Endonezya'nın küresel barışı sağlamadaki temel ulusal çıkarlarına uygun olarak tatmin edici olduğu sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Elected as a non-permanent member of the United Nations Security Council (UNSC) for the fourth time, Indonesia as a middle power presented a national role as a“True Partner for World Peace”in 2019-2020. Indonesian decision-makers cognitively perceived this role as important to achieve Indonesia's core national interests. By using a cognitive Foreign Policy Analysis (FPA) approach called Breuning's national role conception, Indonesia's role is influenced by the intertwined ideational and material factors. On the one hand; Indonesia's identities as a developing country, the largest Moslem population, and the third largest democracy; independent and active principles that have been preserved as the culture of foreign policy practice; as well as domestic awareness and support; perceived as part of the ideational factors emanating from the domestic sphere. On the other hand; multilateral power or Indonesia's diplomatic participation and position in various multilateral forums, as well as opportunities to engage internationally for the intermediate powers; perceived as the material factors originating in the international system. This thesis also finds that in the role perception and implementation, Indonesian decision-makers remained cognitively consistent and pragmatic, meaning that Indonesia's role in the Council for the 2019-2020 period was satisficing in accordance with Indonesia's core national interests in pursuing global peace and was based on Indonesia's position as a non-permanent member.