COVID-19 sürecinde görev alan pediatri hemşirelerinin kişisel koruyucu ekipmanların uzun süreli kullanımına yönelik etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of pediatric nurses taking part in the COVID-19 process on long-term use of personal protective equipment
- Tez No: 729541
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN AKÇAY DİDİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Kişisel koruyucu ekipman, Pediatri hemşireliği, Etki, Covid-19, Personal protective equipment, Pediatric nursing, Impact
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Covid-19 Sürecinde Görev Alan Pediatri Hemşirelerinin Kişisel Koruyucu Ekipmanların Uzun Süreli Kullanımına Yönelik Etkilerinin İncelenmesi Amaç: Bu araştırma, Covid-19 sürecinde görev alan pediatri hemşirelerinin kişisel koruyucu ekipmanların uzun süreli kullanımına yönelik etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Araştırma, covid-19 sürecinde görev alan pediatri hemşirelerinin kişisel koruyucu ekipmanların uzun süreli kullanımına yönelik etkilerinin fenomenolojik olarak belirlenmesi amacıyla nitel çalışma olarak planlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan (olgubilim) fenomenoloji deseni uygulanmıştır. Araştırmamızın evrenini İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi servis/Yoğun Bakım Ünitesinde görev yapan pediatri hemşireleri (n=14) oluşturmuştur. Araştırma verileri“Sosyodemografik Veri Toplama Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak toplanmıştır. Görüşmelerde derinlemesine görüşme tekniği kullanılmış, Microsoft Teams üzerinden online olarak yapılmış ve kaydedilmiştir. Kayıtlar bilgisayar ortamında Word dosyası şeklinde yazılı döküm haline getirilmiş, veriler kodlanıp temalara göre sınıflandırılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde içerik analizi yöntemi uygulanmış ve verilerin işlenmesinde Maxqda12 programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamızda kişisel koruyucu ekipmanların uzun süreli kullanıma yönelik etkileri tema ve alt temalar şeklinde ayrı ayrı ortaya çıkmış ve belirlenmiştir. Bu duruma ilişkin olarak Kişisel Koruyucu ekipmanlar; Genel kullanım kategorisinde 5 tema/7 alt tema, eldiven kategorisinde 5 tema/10 alt tema, tulum kategorisinde 5 tema/13 alt tema, maske kategorisinde 5 tema/14 alt tema, gözlük kategorisinde 4 tema/9 alt tema, siperlik kategorisinde 4 tema/9 alt tema ve bone kategorisinde ise 3 tema 8 alt tema ile detayları belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmamızda pandemi sürecinde özellikle bakım verme ortamlarında kullanılan bu ekipmanların hem fiziksel hem de psikolojik olarak birçok değişkene neden olabildiği belirlenmiştir. Ortaya çıkan bu değişkenlere rağmen katılımcıların bu ekipmanları çok önemli gördükleri, bu ekipmanlarla bakım verdiklerinde kendilerini psikolojik olarak güvende hissettiklerini ve dolayısı ile bakım verme ortamlarında mutlu olduklarını da büyük oranda aktarmışlardır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Pediatric Nurses Working in the Covid-19 Process on the Long-term Use of Personal Protective Equipment Aim: The aim of this study is to effects of pediatric nurses involved in the Covid-19 process on long-term use of personal protective equipment. Materials and Methods:The research was planned as a qualitative study in order to phenomenologically determine the effects of pediatric nurses involved in the covid-19 process on the long-term use of personal protective equipment. In this study, phenomenology design, one of the qualitative research methods (phenomenology), was applied. Pediatric nurses (n=14) working in İzmir Tepecik Training and Research Hospital service / Intensive Care Unit constitute the population of the study. Research data were collected using“Sociodemographic Data Form”and“Semi-Structured Interview Form”. Interviews were conducted and recorded online via Microsoft Teams using the in-depth interview technique. The records were written down in the computer environment, the data were coded and classified according to the themes. Content analysis method was used in the analysis of the data and Maxqda 12 program was used in the processing of the data. Results: In our research, the effects of personal protective equipment for long-term use emerged and determined separately as themes and sub-themes. Personal Protective equipment regarding this situation; 5 themes/7 sub-themes in general use category, 5 themes/10 subthemes in gloves category, 5 themes/13 sub-themes in overalls category, 5 themes/14 subthemes in mask category, 4 themes/9 sub-themes in glasses category, 4 themes in visor category In the /9 sub-theme and bone category, the details were determined with 3 themes and 8 sub-themes. Conclusion: In our research, it has been determined that these equipments, which are used especially in caregiving environments during the pandemic process, can cause many variables both physically and psychologically. Despite these emerging variables, the participants also reported that they consider these equipment very important, that they feel psychologically safe when they give care with these equipment, and therefore they are happy in the caregiving environment.