Bipolar bozukluk tanılı hastalarda atak ve remisyon dönemlerinde kopeptin seviyelerinin karşılaştırılması ve uyku-sirkadiyen ritim ilişkisi
Comparison of copeptin levels and the relationship between sleep and circadian rhythm in patients with bipolar disorder in attack and remission periods
  1. Tez No: 729540
  2. Yazar: İREM İLTER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER AKGÜL CEYHUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, kopeptin, uyku kalitesi, sirkadiyen ritim, bipolar disorder, copeptin, sleep quality, circadian rhythm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bipolar bozukluk etiyolojisinde nörobiyolojik süreçlerin varlığı ve metabolik değişiklikler gösterilmiştir. Çalışmamızda Bipolar bozukluk tanılı hastalarda metabolik bir parametre olan kopeptinin seviyeleri ve uyku-sirkadiyen ritim ilişkisi incelenmiştir. Yöntem: Çalışmamıza bipolar bozukluk manik atak döneminde 50 hasta, aynı hastalardan 41'inin remisyon dönemi ve 50 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Tüm katılımcılar tarafından sosyodemografik veri formu doldurulmakla birlikte; bipolar tanılı hastalara atak ve remisyon döneminde klinisyen tarafından Young mani derecelendirme ölçeği, Klinik global izlem ölçeği, Hamilton depresyon ölçeği dolduruldu. Pittsburgh uyku kalitesi indeksi, Epworth uykululuk ölçeği, Sabahçılık-akşamcılık ölçeği ve Sosyal ritim ölçeği remisyon dönemindeki hastalar ve sağlıklı gönüllüler tarafından; bipolar işlevsellik ölçeği ise yalnızca remisyon dönemindeki hastalar tarafından dolduruldu. Tüm katılımcılardan eş zamanlı kopeptin, kortizol, hemogram, c-reaktif protein, sodyum, bun ve glukoz parametleri gönderilerek kayıt altına alındı. Bulgular: Bipolar manik atak ve remisyon dönemlerinde kopeptin seviyeleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşüktü. Manik atak ve sağlıklı kontrol ayrımında kopeptin cut-off değeri 4,01 ng/mL olarak bulundu. Bipolar işlevsellik ölçeği puanı arttıkça kopeptin seviyelerinin yükseldiği görüldü. PUKİ uyku ilacı kullanımı, EUÖ toplam puanı ve değişkenlik puanlarının bipolar remisyon döneminde sağlıklı kontrollerden yüksek olduğu; uyku süresi, akşamcılık puanları ve sosyal ritim puanlarının ise düşük olduğu saptandı. Sonuç: Bulgularımız kopeptin seviyelerinin bipolar bozukluk atak ve remisyon döneminde sağlıklı kontrollerden düşük olduğunu; işlevsellik arttıkça kopeptin seviyelerinin arttığını göstermiştir. Yapılacak yeni çalışmalarla bipolar bozukluk için öngörücü olabilecek kopeptin ve benzeri biyobelirteçler saptanarak, hastalığın getirdiği olumsuz etkilerin önlenebileceği umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Copeptin Levels and the Relationship between Sleep and Circadian Rhythm in Patients with Bipolar Disorder in Attack and Remission Periods Objective: The presence of neurobiological processes and metabolic changes have been shown in the etiology of bipolar disorder. In our study, the levels of copeptin, which is a metabolic parameter, and the relationship between sleep and circadian rhythm in patients with bipolar disorder were investigated. Method: Our study included 50 patients in the manic episode period of bipolar disorder, 41 of the same patients in the remission period, and 50 healthy volunteers. Although the sociodemographic data form was filled by all the participants; Young mania rating scale, Clinical global follow-up scale, and Hamilton depression scale were filled in by the clinician in patients with bipolar diagnosis during the attack and remission periods. The Pittsburgh sleep quality index, Epworth sleepiness scale, Morningness-eveningness scale, and Social rhythm scale were completed by patients in remission and healthy volunteers; the bipolar functionality scale was filled only by patients in remission. Simultaneous copeptin, cortisol, hemogram, c-reactive protein, sodium, bune and glucose parameters were checked and recorded from all participants. Results: Copeptin levels were significantly lower than healthy controls during bipolar manic episode and remission periods. The cut-off value of copeptin was found to be 4.01 ng/mL in the distinction between manic episode and healthy control. Copeptin levels increased as the bipolar functionality scale score increased. PSQI sleeping drug use score, ESS total score, and distinctness scores were found to be higher in bipolar remission period than in healthy controls; sleep duration, eveningness scores and social rhythm scores were found to be low. Conclusion: Our findings showed that copeptin levels were lower than healthy controls in bipolar disorder attack and remission periods. It also showed that copeptin levels increased as functionality increased. It is hoped that the negative effects of the disease can be prevented by detecting copeptin and similar biomarkers that may be predictive for bipolar disorder with new studies.