Acil servise başvuran pediyatrik yaş popülasyonunda ön kol kırıklarının saptanmasında ultrasonun tanısal değerinin araştırılması
Investigation of the diagnostic value of ultrasound in the detection of forear arm fractures in pediatric age population registering to the emergency department
  1. Tez No: 729557
  2. Yazar: AHMET FURKAN NALBANT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, Ön Kol Fraktürü, Pediyatrik Popülasyon, Acil Servis, Ultrasonography, Forearm Fracture, Pediatric Population, Emergency Room
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Acil servis travma birimine, çocuk ön kol travması en sık başvuru nedenlerindendir. Çalışmamızda ki amacımız, 2-15 yaş arası kemik gelişimi tam oluşmamış çocuklarda ön kol kırıklarının tespitinde ultrasonografinin direkt grafiye kıyasla tanısal değerinin araştırılmasıdır. İkincil amacımız ise USG'nin ön kol kırığı tanısında kullanılmasıyla çocukların radyasyon maruziyetinin önüne geçebilecek bilimsel kanıtlar ortaya çıkarmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif, gözlemsel ve tek merkezli olarak yapılan çalışmamıza Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 01.01.2021- 31.08.2021 tarihleri arasında ayaktan veya ambulans ile başvuran, 2-15 yaş arası, Glaskow Koma Skalası 15 olan, izole ön kol travması bulunan, kapalı yaralanması mevcut olan ve çalışma hakkında bilgilendirilip onamları alınan (okul çağında ise kendisine ve anne-babası/vekil veya vasisinden, okul çağından küçükse anne-babası/vekil veya vasisinden) hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet), vital değerleri, muayene bulguları, travma mekanizması tecrübeli acil servis hekimi tarafından kaydedildikten sonra diğer acil servis hekimi de USG bulgularını, tanısını, tedavisini kaydetmiştir. Daha sonra hastalar direkt grafiye yönlendirilmiştir. Direkt grafi ve USG sonuçlarından elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 60 erkek 27 kız olmak üzere toplamda 87 hasta dahil edildi. 69 hastada kırık tespit edilirken 18 hastada kırık görülmedi. Bu kırıkların 47'si yalnızca radius, 20'si radius ve ulna ve 2 hastada ise yalnızca ulna kırığı görüldü. USG 1'i deplase, 2'si nondeplase olan 3 radius kırığını tespit edemedik. USG'nin radius deplase kırıkları için duyarlılık oranı %96,67, seçicilik oranı %100, toplam doğruluk oranı %98,85 olarak bulundu. Radius nondeplase kırıkları için duyarlılık %94,59, seçicilik oranı %100, toplam doğruluk oranı %97,70 olarak bulundu. USG, 1'i deplase, 2'si nondeplase olan 3 ulna kırığını tespit edemedik. USG'nin ulna deplase kırıkları için duyarlılık oranı %%94,11, seçicilik değeri %100, toplam doğruluk oranı ise %98,85 olarak bulundu. Ulna nondeplase kırıkları için duyarlılık katsayısı %60, seçicilik katsayısı %100, toplam doğruluk oranı ise %97,70 olarak bulundu. Tartışma ve Sonuç: Çocuk ön kol travmalarında USG'nin direkt grafi sonuçlarını kestirim gücü olağanüstü düzeyde bulunmuştur. Acil tıp hekimlerinde klinik tecrübe ve USG tecrübesi arttıkça çocuklarda ön kol travmasının tespitinde, USG'nin daha kullanışlı, radyasyondan uzak ve ucuz bir tanı aracı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Child forearm trauma is one of the most common reasons for admission to the emergency department trauma unit. Our aim in our study is to investigate the diagnostic value of ultrasonography compared to direct radiography in the detection of forearm fractures in children aged 2-15 years whose bone development is not fully formed. Our secondary aim is to reveal scientific evidence that can prevent children's radiation exposure by using USG in the diagnosis of forearm fractures. Materials and Methods: In our prospective, observational and single-center study, those who applied to Kayseri City Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic between 01.01.2021 and 31.08.2021 on an outpatient or by ambulance, between the ages of 2-15, had a Glasgow Coma Scale of 15, Patients with isolated forearm trauma, closed injury, and informed about the study and whose consent was obtained (from him and his parents/proxy or guardian if they are at school age, or from their parents/surgents or guardians if they are younger than school age) were included. After the demographic characteristics (age, gender), vital values, examination findings, and trauma mechanism of the patients were recorded by the experienced emergency physician, the other emergency physician also recorded the USG findings, diagnosis and treatment. Afterwards, the patients were referred to direct radiography. Data obtained from direct radiography and USG results were compared using appropriate statistical methods. Results: A total of 87 patients, 60 boys and 27 girls, were included in the study. While fractures were detected in 69 patients, no fractures were observed in 18 patients. 47 of these fractures were only radius, 20 of them were radius and ulna, and 2 patients had only ulna fractures. On USG, we could not detect 3 radius fractures, 1 of which was displaced and 2 of which were nondisplaced. The sensitivity rate of USG for radius displaced fractures was 96.67%, the selectivity rate was 100%, and the overall accuracy rate was 98.85%. Sensitivity was 94.59%, selectivity was 100%, and overall accuracy was 97.70% for radius nodisplaced fractures. On USG, we could not detect 3 ulna fractures, 1 of which was displaced and 2 of which were nondisplaced. The sensitivity rate of USG for ulna displaced fractures was 94.11%, the selectivity value was 100%, and the overall accuracy was 98.85%. For ulna nodisplaced fractures, the sensitivity coefficient was 60%, the selectivity coefficient was 100%, and the overall accuracy rate was 97.70%. Discussion and Conclusion: The predictive power of USG in direct radiography results in pediatric forearm trauma was found to be extraordinary. As the clinical experience and USG experience increase in emergency medicine physicians, we think that USG may be a more useful, radiation-free and inexpensive diagnostic tool in the detection of forearm trauma in children.