Two essayson dynamic macroeconomics
Dinamik makroekonomi konulu iki makale
  1. Tez No: 102013
  2. Yazar: HAKAN TAŞCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN BERUMENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Kısıtsız VAR, Girdi çıktı analizi, Petrol Fiyatları IV *32S£Ei. *, Monetary Policy, Unconstraint VAR, Input Output analysis, Crude Oil Price m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Dinamik Makroekonomi Konulu iki Makale Taşçı, Hakan Master, İktisat Bolümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Hakan Berument Eylül 2001 Bu araştırmanın ilk kısmında para- gelir düzeyi ilişkilerine yedi OECD ülkesinin 1960- 2000 yıllan arasını kapsayan datalan kullanılarak bir denge kanıtı aranmaktadır. Kısa dönem para politikası ve çıktı ilişkisi hakkında güçlü kanıtlar elde edilmiştir. Bu çalışmada Zaman serilerimiz 1980 yılı baz alınarak ikiye bölündüğünde, vektör otoregresif metodu kullanılarak elde edilen ampirik bulgular bir kaç istisnai durum göz ardı edilecek olursa çoğunlukla paralellik arz etmektedir. Bu çalışmada ikinci olarak Türkiye için 1990 yılı girdi çıktı tabloları kullanılarak ham petrol fiyatlarının enflasyonist etkisi araştırılmıştır. Nominal maaş, kar, faiz ve kira sabit kabul edildiğinde ham petrol fiyatlarının enflasyonist etkisi çok kısıtlı olmaktadır. Ancak maaşlar ve diğer faktör gelirleri petrol fiyatları yükselişiyle artan genel fiyat düzeyine uyarlandığında, enflasyonist etki çok daha belirgin olmaktadır. Dolayısıyla petrol fiyatları artışı endekslemenin düzeyine bağlı olarak ekonomi üzerinde ciddi etkiler bırakabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Two Essays on Dynamic Macroeconomics Taşçı, Hakan M.A., Department of Economics Supervisor : Assistant Prof. Hakan Berument September 2001 First chapter of this research assesses the stability of the money-income relationship for seven OECD countries by using the data from 1960's to 2000's. The short run relationships between monetary policy and output have strong evidences. When the sample was split into two sub samples: pre and post 1980, the empirical evidence presented in this research shows that even if the inferences gathered across countries are not always parallel, the inferences gathered from the VAR specification across the samples for each country are mostly parallel. In this article secondly, by using the 1990 input-output table, the inflationary effects of crude oil prices are investigated for Turkey. Under fixed nominal wages, profits, interest and rent earnings, the effect of increasing prices of oil on inflation is limited. However, when wages and the other three factors of income (profit, interest and rent) are adjusted to the general price level that includes the oil price increases, then the inflationary effect of oil prices becomes significant. Hence, indexation could have very severe effects on an economy when oil prices increase.