İskemik inme kliniği ile başvuran hastalarda risk faktörleri ve yeni tanı diyabetes mellitus oranı
Risk factors and the rate of new diagnosis diabetes mellitus in patients applied to the clinic of ischemic stroke
  1. Tez No: 729633
  2. Yazar: MUSTAFA EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Nöroloji, İç Hastalıkları, Family Medicine, Neurology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, İskemik İnme, Kronik Hastalık
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Vasküler nedenler dışında görünür bir neden olmaksızın, fokal serebral fonksiyon kaybına ait belirti ve bulguların hızla yerleşmesi ile karakterize klinik sendrom inme olarak tanımlanır. İnme dünyada koroner kalp hastalığı ve tüm kanserlerden sonra üçüncü sıklıkta görülen ölüm nedenidir. Bu çalışmanın amacı birinci basamak sağlık kuruluşlarında inme etiyolojisinde rol oynayan bilinen etkenlerin yanı sıra hastanın bilinmeyen risk faktörlerini saptayarak morbidite ve mortalitenin azalmasını sağlamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniğinde 01.10.2019-31.12.2019 tarihleri arasında yatırılarak tedavi edilen 272 hastadan 140 iskemik inme tanılı hastalar yer almaktadır.Hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden hastaların epikrizleri incelenerek verilere ulaşıldı.Elde edilen verilerle hastaların ek hastalıkları,açlık kan şekeri,HbA1c ve lipid hormon profil düzeyleri değerlendirildi. BULGULAR: 01.10.2019-31.12.2019 tarihleri arasında Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniğinde yatırılarak tedavi edilen 272 hastadan 140 iskemik inme tanısı olan hastaların %53,6'sı erkek,%46,4'ü kadın ve yaş ortalaması 65,7 olarak hesaplandı.Çalışmamızda iskemik inme %27,1 ile en sık 60-69 yaş aralığında görülmüştür.Hastaların açlık kan şekeri ortalaması 146,2 mg/dL iken HbA1c ortalaması %7,0 olarak bulunmuştur.%47,1 hastanın HbA1c değeri %6,4'ten büyük olup aşikar diyabet tanısı mevcuttur.İskemik inme nedeniyle yatışı yapıldığında diyabet tanısı olmayan hastaların %27,8'i prediyabet,%11,4'ü diyabet tanısı almıştır.Dislipideminin risk faktörü olduğu iskemik inme hastalarında ortalama total kolesterol 206,3 mg/dL,HDL 43,8 mg/dL,LDL 133,2 mg/dL,trigliserid 158,2 olarak hesaplanmıştır.İskemik inmeye en çok eşlik eden kronik hastalıklar her iki cinsiyette de sırasıyla ht,dm ve kah iken %12,1 hastanın ise kronik rahatsızlığı yoktu. SONUÇ: İskemik inme erkeklerde ve ileri yaşlarda daha sık görülmektedir.İskemik inmede en önemli risk faktörleri sırasıyla hipertansiyon,diyabet ve koroner arter hastalığıdır.Çalışmamızda iskemik inme nedeniyle tedavi gören yatan hastaların %27,8'inin bilinmeyen prediyabet,%11,4'ünün bilinmeyen diyabet tanılarının olduğu saptanmıştır.Bu nedenle birinci basamak sağlık kuruluşlarında kronik hastalıkların taranmasının önemi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
AIM: Stroke is a clinical syndrome characterized by rapid settlement of signs and symptoms of focal loss of cerebral function for no apparent reason other than vascular causes. Stroke is the third most common cause of death in the world after coronary heart disease and all cancers. The aim of this study is to determine the unknown risk factors of the patient as well as the known factors that play a role in the etiology of stroke in primary health care institutions and to reduce morbidity and mortality. MATERIALS AND METHODS: Our study included 140 patients with ischemic stroke out of 272 hospitalized and treated in the Neurology Clinic of Sultangazi Haseki Training and Research Hospital between 01.10.2019 and 31.12.2019. The data were obtained by examining the epicrisis of the patients through the hospital information management system. With the data obtained, the patients' additional diseases, hunger blood sugar, HbA1c and lipid hormone profile levels were evaluated. RESULTS: Our study included 140 patients with ischemic stroke out of 272 hospitalized and treated in the Neurology Clinic of Sultangazi Haseki Training and Research Hospital between 01.10.2019 and 31.12.2019. The data were obtained by examining the epicrisis of the patients through the hospital information management system. With the data obtained, the patients' additional diseases, hunger blood sugar, HbA1c and lipid hormone profile levels were evaluated. CONCLUSION: Ischemic stroke is more common in men and in older ages. The most important risk factors in ischemic stroke are hypertension, diabetes, and coronary artery disease, respectively. Therefore, the importance of screening for chronic diseases in primary health care institutions has been demonstrated. KEYWORDS: Chronic Disease, Diabetes, Ischemic Stroke