Pandemi döneminde 18-65 yaş arası bireylerin beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of the nutritional habits of individuals aged 18-65 during the pandemic period
  1. Tez No: 729635
  2. Yazar: MÜBERRA NUR DOBUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: beslenme davranışı, pandemi, beslenme anketi, beslenme değerlendirmeleri, feeding behavior, pandemic, nutrition survey, nutrition assessments
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: COVID-19 salgını bireyleri psikolojik, sosyal ve ekonomik yönlerden etkilemiştir. Covid nedeniyle başlayan kısıtlamalar ve karantina uygulaması bireylerin yaşam düzenlerinde değişime neden olup beslenme alışkanlıklarını da etkilemiştir. Çalışmamızın amacı pandemi döneminin beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkisini üç faktörlü beslenme anketiyle belirlemek ve sosyodemografik verilerle ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Poliklinikleri 'ne herhangi bir nedenle başvuran ve araştırmayı kabul eden 18-65 yaş grubu bireylere sosyodemografik verilerden oluşan bilgi formu ve 'Üç Faktörlü Beslenme Anketi ' yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. İstatistiksel analiz IBM SPSS 25.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 429 kişi katıldı. Çalışmaya alınan 18-65 yaş arası katılımcıların %72'si(n=309) kadın, %28'i (n=120) erkekti. Katılımcıların yaş ortalaması 31,649,77 olarak bulundu. Katılımcıların %95.8'i (n=411) lise ve üstü eğitim düzeyine sahipti, COVID-19 geçirmeyenler ise %66.7 (n=286) ile çoğunluktaydı. Pandemi döneminde vücut ağırlığındaki değişimi incelediğimizde %46.2 (n=198) oranında bireylerin kiloları artmıştı. Üç Faktörlü Beslenme Anketi'nin faktör değerlerinin ortalamaları kontrolsüz olarak yemek yeme alt boyutunda 11.11±3.37, duygusal olarak yemek yeme alt boyutunda 6.84±2.99, bilinçli olarak yemek yemesini kısıtlama alt boyutunda 15.43±3.53, açlığa duyarlılık alt boyutunda 8.46±3.37 ve toplam puanda 41.86±8.87 olarak bulundu. Üç faktörlü beslenme anketiyle beslenme davranışlarını değerlendirdiğimizde bekar olanların, alkol kullananların, obez olanların, pandemi döneminde kilo alanların, sağlıksız beslendiğini düşünenlerin, öğün sayılarını artıranların, depresif ruh hali içinde olanların, anksiyöz veya endişeli olanların ve bu dönemde uykusuzluk yaşayanların kontrolsüz olarak yemek yeme puanı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Pandemi döneminde bireylerin beslenme alışkanlıkları değişiklik göstermiştir. Sosyal izolasyon sonucu artan anksiyete durumları bireyleri psikososyal açıdan etkilemiştir. Çalışmamızda depresif ruh halinde olanların ve anksiyete yaşayanların kontrolsüz yeme, duygusal yeme ve açlığa duyarlılık puanları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Stresle başa çıkabilmek için bireylerin kontrolsüz bir şekilde yemek yemeye yönelmeleri hatalı beslenme şekillerinin oluşmasına ve çalışmamızda da bulduğumuz gibi kilo artışlarının görülmesine yol açmıştır. Çalışmamızda kadınların bilişsel kısıtlama puanları daha yüksek bulunmuştur. Sağlıklı olmak ve vücut ağırlığını korumak için bireylerin fazla miktarda yemelerini kısıtlamaları gerekmektedir. Beslenme davranışlarını düzenlemek, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için toplumu bilinçlendirip besin seçimleri konusunda bireyleri yönlendirmemiz gerekmektedir. Ayrıca bireylerin beslenme konusunda bilinçlenmesi için eğitim programları düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The COVID-19 pandemic has affected individuals psychologically, socially and economically. The restrictions and quarantine practice that started due to Covid caused a change in the lifestyles of individuals and also affected their eating habits. The aim of our study is to determine the effect of the pandemic period on nutritional habits with a three-factor nutrition questionnaire and to evaluate its relationship with sociodemographic data. Materials and Methods: Şişli Hamidiye Health Research Center University of Health Sciences, family medicine outpatients what the applicant who has agreed to for any reason and research in the age group 18-65 individuals and socio-demographic information form and the 'Three Factor Eating Questionnaire ' was applied by face to face interview method. Statistical analysis was performed using the IBM SPSS 25.0 package program. Results: 429 people participated in the study. 72% (n=309) of the 18-65 years old participants included in the study were female and 28% (n=120) were male. The mean age of the participants was 31.64±9.77. 95.8% (n=411) of the participants had a high school or higher education level, while those who did not have COVID-19 were the majority with 66.7% (n=286). When we examined the change in body weight during the pandemic period, the weight of individuals increased by 46.2% (n=198). The mean factor values of the Three-Factor Nutrition Questionnaire were 11.11±3.37 in the uncontrolled eating sub-dimension, 6.84±2.99 in the emotional eating sub-dimension, 15.43±3.53 in the consciously restricting eating sub-dimension, 8.46±3.37 in the sensitivity to hunger sub-dimension, and total score ıt was found as 41.86±8.87. When we evaluated their nutritional behaviors with the three-factor nutrition questionnaire, those who were single, those who used alcohol, those who were obese, those who gained weight during the pandemic, those who thought they had an unhealthy diet, those who increased the number of meals, those who were in a depressive mood, those who were anxious or worried, and those who had insomnia during this period Uncontrolled eating score was found to be higher. Conclusion: The eating habits of individuals have changed during the pandemic period. Increased anxiety states as a result of social isolation affected individuals from a psychosocial point of view. In our study, it was found that those who were in a depressed mood and those who experienced anxiety had significantly higher sensitivity scores to uncontrolled eating, emotional eating and hunger. In order to cope with stress, individuals' tendency to eat uncontrollably has led to the formation of incorrect eating patterns and, as we have found in our study, weight gain has been observed. In our study, it was found that women had higher cognitive restriction scores. In order to be healthy and maintain body weight, individuals should limit their eating in excess. In order to regulate nutrition behaviors and ensure adequate and balanced nutrition, we need to raise public awareness and guide individuals about food choices. In addition, educational programs should be organized to raise awareness of individuals about nutrition.