Ayaktan psikiyatri hastalarında mizofoni sıklığı, komorbiditesi ve sosyo-demografik değişkenlerle ilişkisi
Misophonia's frequency, comorbidity, and relationship with socio-demographic variables in psychiatric outpatients
  1. Tez No: 729637
  2. Yazar: NURULLAH YAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAVAŞ ÇİLLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Çınlama, düşük ses toleransı, epidemiyoloji, hiperakuzi, mizofoni, Decreased sound tolerance, epidemiology, hyperacusis, misophonia, tinnitus
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Jastreboff 2001 yılında bazı seslerden belirgin olarak rahatsız olma ve seslere karşı oluşan sinirlenme, bunaltı ve iğrenme gibi duygularla karakterize, mizofoni isimli yeni bir klinik durumu tanımladı. Daha önce odyoloji literatüründe bilinen bu durumun psikiyatrik bir bozukluk olabileceğine yönelik görüşler son yıllarda giderek arttı. Bu çalışmada psikiyatrik tanı sınıflandırmasında yer almamakla birlikte giderek daha çok ilgi çeken, epidemiyolojisi, etiyolojisi, klinik görünümü ve tedavisi ile ilgili bilgilerin henüz çok yetersiz olduğu mizofoninin ayaktan psikiyatri hastalardaki yaygınlığı, belirti profili, sosyodemografik değişkenler ve diğer ruhsal hastalıklarla ilişkisini araştırmak hedeflendi. YÖNTEM: Araştırmaya Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, psikiyatri polikliniğine başvuran, 1091 olgu dahil edildi. Jager ve ark. tarafından önerilen tanı ölçütlerine göre klinik görüşmeyle mizofoni tanısı konulan olgulara; SCID-5, SCID-5­PD, Sosyodemografik Veri Formu, HAM-D, HAM-A, YBOKÖ, GAS, KİDO ve WHOQOL-BREEF-TR uygulandı. BULGULAR: Ayaktan psikiyatri hastalarında mizofoninin yaygınlığı %2,9 bulundu. En çok rahatsız olunan sesler yemek yeme/çiğneme ve ağız şapırdatma idi. Tetikleyicilerle karşılaşıldığında en sık öfke ve bunalma/daralma duyguları ortaya çıktı. Olguların %32,6'sında psikiyatrik eş tanı yoktu. En sık eşlik eden psikiyatrik bozukluklar major depresyon ve OKB; en çok tespit edilen kişilik bozuklukları ise sınırda kişilik bozukluğu ve OKKB oldu. Mizofoni şiddeti ile Ham-A, Ham-D ve Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği puanları arasında pozitif yönde korelasyon saptandı. Mizofoni şiddeti ile; GAS ve WHOQOL-BREEF-TR'nin Psikolojik Sağlık Alanı, Sosyal İlişkiler Alanı, Çevre Alanı-Global, Çevre Alanı-Kültüre Standardize ve Genel Sağlık Alanı alt parametreleri arasında negatif yönde korelasyon saptandı. SONUÇ: Bulgularımız mizofonin ayaktan psikiyatri hastalarında azınsanmayacak bir oranda bulunduğunu ve başka bir psikiyatrik bozukluk tanısı almayan hastalarda da bulunabildiğini gösterdi. Mizofoninin belirti profili, ortaya çıkardığı duygular, baş etme davranışları ve psikiyatrik durumlarla birlikteliği gibi bulgularımızın psikiyatrik sınıflama sistemlerinde yer alması tartışılan mizofoninin anlaşılmasında önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Misophonia's Frequency, Comorbidity, and Relationship with Socio-Demographic Variables in Psychiatric Outpatients INTRODUCTION AND AIM: In 2001, Jastreboff described a new clinical condition called misophonia, characterized by the feelings of being disturbed and annoyed by certain sounds and feeling irritated and depressed. The views considering this phenomenon-previously, known as a matter in the audiology literature may be a psychiatric disorder, have increased in recent years. This study aimed to investigate the prevalence, symptom profile, sociodemographic variables, and relationship with other mental disorders of misophonia, which is not included in the classification of psychiatric diagnoses but attracts more and more attention. MATERIALS AND METHODS: 1091 patients who applied to the psychiatry outpatient clinic of Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi have been involved in the study. According to the diagnostic criteria recommended by Jager et al., SCID-5, SCID-5PD, Sociodemographic Data Form, HAM-D, HAM-A, YBOKO, GAS, FAST, and WHOQOL-BREEF-TR have been applied to the cases diagnosed with misophonia by clinical interview. RESULTS: The prevalence of misophonia in outpatient psychiatric patients has been found to be 2.9%. The most disturbing sounds have been eating/chewing, and smacking. Anger and feelings of suffocation/constriction appeared most frequently when triggers were encountered. There was no comorbid psychiatric disorder in 32.6% of the cases. The most common comorbid psychiatric disorders were major depression (%23,9) and obsessive compulsive disorder (%10,9); the most detected personality disorders were borderline personality disorder (%15,2) and obsessive compulsive personality disorder (%10,9). A positive correlation was found between the severity of misophonia and the Ham-A, Ham-D, and Brief Functioning Rating Scale. A negative correlation was found between the severity of misophonia with GAS and with Psychological Health, Social Relations, Environmental-Global, Environmental-Cultural Standardized, and General Health areas of WHOQOL-BREEF-TR. CONCLUSION: Our findings showed that misophonia is found at a substantial rate in outpatient psychiatric patients and can also be found in patients not diagnosed with a comorbid psychiatric disorder. We think that our findings, such as the symptom profile of misophonia, its emotional responses, coping behaviors, and its association with psychiatric conditions, will contribute significantly to the understanding of misophonia, which has been argued to be included in psychiatric classification systems.