Ayaktan kemoterapi tedavisi gören onkoloji hastalarında siberkondriya ve somatizasyon
Cyberchondria and somatization in oncology patients receiving outpatient chemotherapy treatment
- Tez No: 942525
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELGİN VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Psikiyatri, Oncology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, Siberkondriya, Somatizasyon, Onkoloji, Konsültasyon ve Liyezon Psikiyatri Hemşireliği, Chemotherapy, Cyberchondria, Somatization, Oncology, Consultation and Liaison Psychiatric Nursing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu çalışma ayaktan kemoterapi ünitesinde tedavi gören onkoloji hastalarında siberkondriya ve somatizasyon düzeylerini ve aralarındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan, tanımlayıcı bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ayaktan Kemoterapi Ünitesi' nde Temmuz 2023 ve Eylül 2023 tarihleri arasında tedavi gören 800 hasta oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi 270 hasta olarak belirlenmiştir. Araştırmada“Tanımlayıcı Bilgi Formu”,“Siberkondriya Ölçeği”ve“Somatizasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan katılımcıların yaş ortalaması 50,47±3,09'tür. %51,1'i erkek, %65,2'si evli, %40,0'ı lise mezunudur. Siberkondriya Ölçeği toplam puan ortalaması 65,49±24,04 ve Somatizasyon Ölçeği toplam puan ortalaması 14,57±5,43'dür. Siberkondriya ve Somatizasyon Ölçeği puan ortalamalarının 18-24 yaş grubunda, kadın cinsiyetinde, medeni hali bekar olanlarda, çocuk sahibi olmayanlarda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Eğitim durumuna bakıldığında Siberkondriya Ölçeği puan ortalaması en yüksek grup ön lisans mezunlarıdır. Düzenli bir işte çalışan katılımcıların Siberkondriya Ölçeği puan ortalamaları yüksek iken Somatizasyon Ölçeği puan ortalamaları düşük bulunmuştur. Sosyal aktivite alanı olan katılımcıların Siberkondriya Ölçek puanı yüksektir. Ayrıca, Somatizasyon Ölçek puanı ile kaygıyı artıran ve azaltan faktörler, kompulsiyon/hipokondri arasında istatiksel olarak orta şiddette pozitif bir ilişki vardır. Siberkondriya Ölçek puanının, Somatizasyon Ölçek puanı üzerindeki etkisi ise pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Siberkondriya ve Somatizasyon arasındaki ilişki pozitif ve istatiksel olarak anlamlıdır. Sonuç: Bu çalışmada Siberkondriya Ölçek ve Somatizasyon Ölçek puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Psikiyatri hemşirelerinin onkoloji hastalarına bakım sunarken siberkondriya ve somatizasyon ilişkisi konusunu göz önünde bulundurması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is a descriptive study conducted in the Outpatient Chemotherapy Unit to determine the levels of cyberchondria and somatization in oncology patients receiving chemotherapy treatment. Materials and Methods: The population of the study consisted of 800 patients who received treatment in the Outpatient Chemotherapy Unit of Gülhane Training and Research Hospital, University of Health Sciences, between July 2023 and September 2023. The sample of the study was determined as 270 patients.“Descriptive Information Form”,“Cyberchondria Scale”and“Somatization Scale”were used in the study. Results: The average age of the participants was 50.47±3.09 years. 51.1% were male, 65.2% were married, 40.0% were high school graduates. The mean total score of Cyberchondria Scale was 65.49±24.04 and the mean total score of Somatization Scale was 14.57±5.43. The mean scores of Cyberchondria and Somatization Scale were statistically significantly higher in the 18-24 age group, female gender, single marital status, and those who did not have children. Considering the educational status, the group with the highest mean score on the Cyberchondria Scale was associate degree graduates. Participants who had a regular job had higher mean scores on the Cyberchondria Scale and lower mean scores on the Somatization Scale. The Cyberchondria Scale score of participants with social activity areas was high. In addition, there is a statistically moderate positive relationship between Somatization Scale score and factors that increase and decrease anxiety, compulsion/hypochondria. The effect of Cyberchondria Scale score on Somatization Scale score is positive and statistically significant. The relationship between Cyberchondira and Somatization is positive and statistically significant. Conclusion: Although the levels of cyberchondria and somatization are high in oncology patients receiving outpatient chemotherapy treatment, there is also a strong relationship between cyberchondria and somatization.