COVİD-19 pandemisinin KOAH'lı hastalara etkisi
The effect of the COVİD-19 pandemic on patients with COPD
- Tez No: 729662
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BERK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Covid-19, Pandemi, COPD, Covid-19, Pandemi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) dünyada ve ülkemizde insidansı giderek artan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli kronik hastalıklardandır. Covid-19 virüsü pandemiye neden olmuş ve ciddi global sağlık sorunu olarak ilan edilmiştir. Hipertansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, KOAH, serebrovasküler hastalıklar gibi sürekli izlem gerekektiren kronik hastalığı olan hastaların Covid-19 pandemisinden olumsuz etkilendiği tahmin edilmektedir. Bu çalışmada Covid-19 pandemisinin KOAH'lı hastalara etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bunun amaçla Covid-19 pandemisi başladıktan yaklaşık 1 yıl sonra yaklaşık 3 aylık bir süreçte Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda GOLD 2020'ye göre KOAH tanısı ile takip edilen ardışık 113 hasta üzerinde araştırma planladık. Hastalar KOAH'larının pandemi sürecinde kendi algılarına göre kötüleşenler ve kötüleşmeyenler olarak 2 gruba ayrıldı. Hastalardan 100'ü kötüleştiğini, 13'ü kötüleşmediğini ifade etti. Bu 2 hasta grubunun demografik özellikleri, pandemi öncesi ve sonrası Solunum Fonksiyon Testi, Arter Kan Gazı, Laboratuvar değerleri, mMrc ve CAT Skorları, GOLD Evreleri karşılaştırıldı. Kötüleşen gruptaki hastaların mMrc skorlarının pandemi dönemindeki değerini, pandemi öncesi değerine göre daha yüksek saptadık. Hastaların CAT Skorları karşılaştırmasında da kötüleşen grupta ortalamanın daha yüksek olduğunu saptadık. Kötüleşen grupta pandemi sürecinde hastaneye başvuru sayısı daha fazlaydı ve ağırlıklı olarak KOAH GOLD Evre D olan hastaların daha fazla kötüleştiğini gözledik. Hastaların ikamet ettikleri adreslerden aile hekimlerine olan mesafe kötüleşen grupta daha uzaktı. Zira hastalarımızın yarısından fazlası aile hekimine ulaşmakta güçlük çektiklerini ifade etti. Çalışmamızda hastaların %88'i KOAH'larının kötüleştiğini, en fazla nefes darlığında (%89), sonra öksürük (%67) ve balgam (%58) şikayetlerinde artış olduğunu belirtmiştir. Hastalarımız pandemi kısıtlamaları dolayısıyla yaşadıkları güçlükler bakımından sorgulandığında %77'si hastaneye ulaşmada, %75'i bir göğüs hastalıkları uzmanına ulaşmada, %58'i aile hekimine ulaşmada, %54'ü hareket-egzersiz yapmada, %50'si ilaç temin etmede, %12'si evdeki tıbbi cihazının bakımında, %6'sı zatürre aşısına ulaşmada, %2'si grip aşısına ulaşmada güçlük çektiğini ifade ettiler. Sonuç olarak Covid-19 pandemisinde KOAH'lı hastaların yaklaşık %90'ı pandemiden olumsuz etkilenmektedir. Pandemi sürecinde KOAH gibi kronik hastalıkların izleminde stratejiler geliştirilmelidir. Pandeminin KOAH veya diğer kronik hastalıklara etkilerini araştıracak başka çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is one of the most important chronic diseases that negatively affect the quality of life and have an increasing incidence in the world and in our country. The Covid-19 virus has caused a pandemic and has been declared a serious global health problem. It is estimated that patients with chronic diseases that require continuous monitoring such as hypertension, heart diseases, diabetes, COPD, and cerebrovascular diseases are poorly affected by the Covid-19 pandemic. In this study, it was aimed to investigate the effect of the Covid-19 pandemic on patients with COPD. The study is conducted with 113 consecutive patients who were followed up with the diagnosis of COPD according to GOLD 2020 and applied to Sivas Cumhuriyet University Chest Diseases Department in a period of approximately 3 months, approximately 1 year after the beginning of the Covid-19 pandemic. The patients were divided into 2 groups as those whose COPD worsened during the pandemic and those who did not worsen according to their own perception. 100 of the patients stated that they got worse, while 13 of them did not. Demographic features of these two patient groups, pre- and post-pandemic Pulmonary Function Test, Arterial Blood Gas, Laboratory values, mMrc and CAT Scores, GOLD Stages were compared. It is observed that the mMrc scores of the patients in the deteriorating group were higher in the pandemic period than the pre-pandemic value. In the comparison of the CAT Scores of the patients, it is found that the mean was higher in the deteriorating group. The number of hospital admissions was higher in the deteriorating group in the last 1 year, and it is observed that patients with predominantly COPD GOLD Stage D worsened more. The distance from the residential addresses of the patients to their family physicians was longer in the deteriorating group. More than half of our patients stated that they had difficulty in reaching their family doctor. In our study, 88% of the patients stated that their COPD worsened, followed by an increase in shortness of breath (89%), followed by an increase in cough (67%) and sputum (58%). When our patients were questioned in terms of the difficulties they experienced due to pandemic restrictions, 77% of them were reaching the hospital, 75% of them were reaching a chest diseases specialist, 58% of them were reaching the family doctor, 54% were moving-exercise, 50% were getting medicine, 12% stated that they had difficulty in maintaining their home equipment, 6% in reaching the pneumonia vaccine, and 2% in reaching the flu vaccine. As a result, approximately 90% of people with COPD in the Covid-19 pandemic are poorly affected by the pandemic. Receiving a pandemic Strategies for speech monitoring, such as COPD, should be developed. Further studies are needed to investigate the effects of the pandemic on COPD or other chronic diseases.