Acil servise başvuran spontan pnömotoraks hastalarının demografik özelliklerininincelenmesi
Investigation of the demographic characteristics of patients with spontaneous pneumothorax applied to the emergency department
- Tez No: 779815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH SELVİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pnömotoraks, COVID-19, Acil Servis, Pneumothorax, COVID-19, Emergency Room
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Pnömotoraks (PNX), parietal ve visseral plevra arasındaki boşlukta hava bulunması ve buna sekonder akciğer kollapsı oluşması olarak tanımlanır. Spontan ve edinsel olarak iki gruba ayrılır. Acil servise göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetlerle başvuran hastalarda ayırıcı tanıda yer almaktadır. Bu çalışmada acil servise başvuran ve başvurusunda spontan PNX saptanan hastaların demografik analizi ve COVİD 19 pandemisinin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: S.B.Ü Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne 01.01.2020 – 01.08.2022 tarihleri arasında başvuran, spontan PNX tanısı alan 18 yaş ve üstü tüm hastalar çalışmaya dâhil edilmiş olup toplamda 120 hasta incelenmiştir. Çalışmamız retrospektif bir kesitsel çalışma olarak tasarlanmıştır. Hastaların vital bulguları, acil servise başvuru şikâyeti, kronik hastalıkları, görüntüleme yöntemi, uygulanan tedavi, hastanın sonlanımı, geçmiş COVİD 19 tanı varlığı hastane bilgi işlem-işletim sistemi üzerinden incelenmiştir. Verilerin istatiksel analizi yapılmıştır. Bulgular: Spontan PNX gelişen hastaların %87,5'i (n=105) erkek cinsiyettedir. Hastalarda en sık gözlenen komorbid hastalık hipertansiyon (%23,3) olup hastaların %10,8'inde kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tanısı mevcuttur. Spontan PNX gelişen hastaların %46,7'si sigara kullanmaktadır. Hastaların acil servise başvuru şikâyetleri incelendiğinde %46,7'sinde göğüs ağrısı, %35,8 'inde nefes darlığı, %6,7'sinde çarpıntı yakınması kaydedilmiştir. Hastaların %10'unun geçirilmiş PNX öyküsü, %15'inin ise çeşitli nedenlerle geçirilmiş toraks cerrahisi öyküsü bulunmaktadır. Hastaların %6,7' si COVID 19 enfeksiyonu geçirmiş olup; %5,8'i ise PNX tanısı aldığında COVID 19 polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi pozitiftir. Tedavi seçenekleri incelendiğinde; hastaların %37,5 'i oksijen desteği ile gözlemlenirken, %56,7 'si tüp torokostomi uygulanmıştır. Sonuç: PNX, tüm hekimlerin karşılaşabileceği, acil müdahale gerektiren bir tanmıdır. PNX tedavisine; etiyoloji, PNX boyutu ve hastanın kliniğe göre karar verilmelidir. Tedavinin amacı, akciğerin tam reekspansiyonunun sağlanması, hastanın yakınmalarının gerilemesi, gelişebilecek komplikasyon ve nükslerin önlenmesidir. Tedavi seçenekleri oksijen ile gözlem, iğne aspirasyonu, perkütan aspirasyon kateteri, tüp torakostomi ve cerrahidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pneumothorax (PNX) is described as a respiratory collapse because of the existence of air between the parietal pleura and visceral pleura, classified into two groups: Spontaneous and acquired. It is involved in the differential diagnosis of patients presenting with chest pain, shortness of breath and palpitation in the emergency department. Missing the diagnosis could cause mortality. In this study, the effect of the COVID-19 pandemic on spontaneous PNX cases and their demographic analysis were aimed. Materials and Methods: Patients applied to Health Sciences University Antalya Education and Research Hospital between 01.01.2020- 01.08.2022, aged 18 years or older, and diagnosed with spontaneous PNX, a total of 120 cases, were included. The study was designed as a retrospective cross-sectional study. The follow-up (vitals, first complaints, chronic diseases, imaging, treatment, preexistence of COVID-19 and outcome) was done by using the hospital database and was analyzed statistically. Results: %87,5 of the total 120 patients were male. The most observed disease in cases is essential (primary) hypertension, by %23,3. Smoking history by %46,7 and diagnosis of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) by %1,8 were observed. In terms of chief complaints in the emergency department, %46,7 of them presented with chest pain, %35,8 with shortness of breath, and %6,7 with palpitations. %10 of the cases have been previously diagnosed with pneumothorax, and %15 have a thoracic surgery history with various causes. %6,7 of the participants had had COVID-19 before, %5,8 had a positive COVID-19 test result when diagnosed with pneumothorax. %37,5 have been followed with supplementary oxygen, and %56,7 of them underwent a chest tube placement. Conclusion: PNX is an emergency, an intervention required pathology that all physicians might encounter. The size of PNX, evaluation of patients and aetiology have a key role in a treatment option that aims to provide re-expansion of lungs, subsiding the symptoms, and preventing complications and recurrences. Treatment options involve follow-up with supplementary oxygen, using needle aspiration or percutaneous catheter aspiration, surgery, or a chest-tube placement, as mainly used in our emergency department. There are PNX cases reported as a late complication of COVID-19 disease. In our study, 8 of the participants had had a previous positive test result, and 7 participants had positive test results which show PNX to be kept in mind as an alternative differential diagnosis.