Çankırı ili'ndeki avlanan balıklarda bulunan endoparazitlerin araştırılması
Investigation of endoparasites captured fish from Çankiri province
- Tez No: 729757
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ÖZKAN, DOÇ. DR. GÖKMEN ZAFER PEKMEZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Balık, Endoparazit, Çankırı, Fish, Endoparasite, Çankırı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırmada Çankırı il sınırları içinde yer alan 9 farklı istasyondan avlanan toplam 37 adet balık (20 Cyprinus carpio (Linnaeus,1758), 7 Capoeta tinca (Heckel, 1843), 5 Squalius cephalaus (Linnaeus,1758), 5 Alburnus sp.) endoparazitler yönünden incelenmiştir. İncelenen 20 C.carpio (Linnaeus,1758)'nun % 15'inde, 7 C. tinca'nın % 42,9'unda, 5 S. cephalusun % 40'ında, 5 Alburnus sp.'nin ise, %20'sinde nematod parazitler saptanmıştır. Tatlı su balıklarının sindirim sisteminde; Pseudocapillaria tomentosa (Dujardin, 1843), Rhabdochona spp. (Railliet, 1916) larvası, R. gnedini (Skrjabin, 1946), R. denudata (Dujardin, 1845) morfolojik olarak teşhis edilmiştir. Bu nematodlardan P. tomentosa sadece C. carpio türünde bulunurken, R. gnedini R. denudata ve Rhabdochona spp. türleri incelenen tüm balık türlerinde saptanmıştır. Bu tez çalışması ile Türkiye'de ilk defa R. gnedini türü rapor edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, a total of 37 fish (20 Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758), 7 Capoeta tinca (Heckel, 1843), 5 Squalius cephalaus (Linnaeus, 1758)., 5 Alburnus sp.) caught from 9 different stations within the provincial borders of Çankırı were examined for endoparasites. Nematode parasites were detected in 15% of 20 C.carpio, 42.9% of 7 C. tinca 40% of 5 S. cephalus and 20% of 5 Alburnus sp. . Pseudocapillaria tomentosa (Dujardin, 1843), Rhabdochona spp. (Railliet, 1916) larvae, R. gnedini (Skrjabin, 1946), R. denudata (Dujardin, 1845) were morphologically identified In the digestive system of freshwater fish. Of these nematodes, P. tomentosa is only found in C. carpio, while R. gnedini R. denudata and Rhabdochona spp. species were detected in all fish species. R. gnediniwas reported for the first time in Turkey with this thesis.