Orman yangını sonrası bozulan alanların yeniden bitkilendirilmesi: nallıhan ve bozyaka orman işletme şefliği örneği
Reforestation of degraded areas after forest fire: the case of nallihan and bozyaka forest sub-district directorate
  1. Tez No: 972051
  2. Yazar: HAKAN EKMEKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED NURİ ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman yangınları, Forest fires
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında, 2020 yılında çıkan orman yangını sonrası bozulan alanların yeniden ağaçlandırılması kapsamında, Ankara ili sınırlarında yer alan Bozyaka ve Nallıhan Orman İşletme Şeflikleri'nde alınan örnek alanlarda Anadolu karaçamı (Pinus nigra Arn.) fidanlarının gelişimi incelenmiştir. Araştırmanın amacı, farklı toprak işleme yöntemleri (teras ve dozer sürümü), yükselti basamakları (800–1350 m) ve bakının (kuzey, kuzeydoğu, güney, güneydoğu) fidan gelişimi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bu kapsamda, toplam 30 Örnek Alan oluşturulmuş ve her bir alanda yer alan fidanların boy ve kök boğazı çap ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, fidan boyu ve çap verileri belirlenen örnek alanlara göre analiz edilmiş ve elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile test edilmiştir. Sonuçlara göre, Bozyaka Orman İşletme Şefliği'ndeki fidanlar, Nallıhan Orman İşletme Şefliği'ne kıyasla morfolojik olarak daha iyi gelişim göstermiştir. Özellikle kuzey bakıya sahip, 1100 m rakımdaki ve teras yöntemiyle işlenmiş alanlarda 2+0 yaşındaki fidanların daha iyi gelişim gösterdiği bulunmuş olup, fidanların boy ortalaması 62,02 cm, kök boğazı çapı ise 2,46 mm ölçülmüştür. Buna karşılık, dozerle işlenmiş, güneydoğuya bakan ve 1300 m üzeri rakımlardaki alanlarda gelişim değerleri oldukça düşük bulunmuştur. Çalışma, yangın sonrası ağaçlandırma uygulamalarında saha özelliklerinin dikkate alınarak planlama yapılmasının fidan gelişimi açısından kritik olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçların, benzer ekolojik koşullarda gerçekleştirilecek çalışmalara yol gösterici nitelikte olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis study, the growth performance of Anatolian black pine (Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana var. caramanica) seedlings was examined in experimental plots established in the Bozyaka and Nallıhan Forest Sub-District Directorates, located within the borders of Ankara Province, following the forest fire that occurred in 2020. The aim of the research is to evaluate the effects of different soil preparation methods (terracing and bulldozer plowing), elevation levels (800–1350 m), and aspects (north, northeast, south, southeast) on seedling growth. For this purpose, a total of 30 sample areas were established, and seedling height and root collar diameter measurements were conducted in each plot. In the study, seedling height and diameter data were analyzed according to the designated experimental sites, and the results were tested using one-way analysis of variance (ANOVA). According to the findings, seedlings in the Bozyaka Forest Sub-District showed better morphological development compared to those in the Nallıhan Forest Sub-District. Particularly in areas with a northern aspect, at an elevation of 1100 m, and prepared with the terracing method, 2+0 seedlings reached the highest growth values, with an average height of 62.02 cm and a root collar diameter of 2.46 mm. In contrast, the lowest growth values were observed in areas prepared with bulldozer plowing, with a southeastern aspect, and located above 1300 m elevation. The study revealed that considering site characteristics in post-fire reforestation practices is critical for seedling growth. The findings are expected to serve as a guide for similar studies to be conducted under comparable ecological ditions.