Impact of planning and urban factor on urban water management the case of Ankara
İlanlama kurumlarının kentsel su yönetimi üzerindeki etkileri: Ankara örneği
  1. Tez No: 72982
  2. Yazar: PINAR AYPEK TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KOREL GÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kentsel su sunumu, kent aktörleri, kent yönetimi vı, urban water provision, urban actors, urban management IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
oz PLANLAMA KURUMLARININ KENTSEL SU YÖNETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ANKARA ÖRNEĞİ Türker, Pınar Aypek Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Korel Göymen Mayıs 1998, 218 Sayfa Bu çalışma kentsel su yönetimi sorununu kentleşme sürecinin bir parçası olarak ele almakta ve kentsel su sunumunda etkenlik, sorumluluk taşıma ve eşitlik kriterlerine ulaşmada planlama ve kent aktörlerinin etkisini incelemektedir. Bu çerçevede, Türkiye'de kentsel su sunumu mekanizmaları, değişik kentleşme özellikleri gösteren dört dönemde, değişen planlama kurumlan ve tüketici davranışları çerçevesinde incelenmektedir. Dolayısıyla kentsel su sunumunda doğrudan işleve sahip kurumlar birincil aktörler; planlama kurumlan ve tüketiciler gibi su sunumunu dolaylı olarak etkileyen kurumlar ise ikincil aktörler olarak tanımlanmaktadır. Çalışmanın amacı kentsel su yönetiminde ikincil aktörlerin önemini vurgulamaktır. Aynca, kentsel su yönetiminde ayırdedici özelliklerindendolayı Ankara şehri daha kapsamlı bir analiz içerisinde ele alınmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma Türkiye ve Ankara özelinde sadece birincil aktörleri içeren organizasyon yapılarının ikincil aktörlerin etkisi nedeni ile hedeflenen üç kritere ulaşamayacağı sonucuna varmaktadır. Dolayısıyla kentsel su sunumunun kentsel yönetimin parçası olarak ele alınması ve yeni yapılanmaların kentsel gelişme mekanizmaları içinde düşünülmesi gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACT OF PLANNING AND URBAN ACTORS ON URBAN WATER MANAGEMENT: THE CASE OF ANKARA Türker, Pınar Aypek M. S., Urban Policy Planning and Local Government Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Korel Göymen May 1998, 218 pages This study considers the question of urban water management as a part of urbanisation process and examines the impact of planning and urban actors on urban water management in terms of efficiency, accountability and equity. Within this context, urban water supply mechanisms in Turkey is examined within four periods that indicate distinct urbanisation characteristics in relation to planning institutions and consumer behaviours. Thus, institutions that undertake direct roles in water supply mechanisms are considered as primary actors of urban water management; planning institutions and consumers that indirectly affect urban water provision are considered as secondary actors of urban water management. This study aims to emphasise the importance of secondary actors in urban water iiimanagement. In addition, more detailed analysis is handled for the city of Ankara to focus on the differentiating features of Ankara in terms of urban water management. This study concludes that urban water supply mechanisms are closely related with the secondary actors of urban water provision, and any attempt to organise the institutional structure of urban water provision considering solely the primary actors lacks in reaching these three criteria in the case of Turkey and particularly in Ankara. Therefore, it is emphasised that urban water provision should be considered as a part of the urban management process and the new organisational structures should be developed within urban development mechanisms.