The Effects of teaching rhetorical organization on EFL tertiary level students reading comprehension and recall
Retorik yapıları öğretmenin yüksek öğrenim seviyesindeki öğrencilerin okuduklarını anlama ve hatırlayabilme üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 72981
  2. Yazar: MEHTAP KOCATEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: retorik yapılar, okuma-anlama vı, rhetorical organization, reading comprehension IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
öz RETORİK YAPILARI ÖĞRETMENİN YÜKSEK ÖĞRENİM SEVİYESİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN OKUDUKLARINI ANLAMA VE HATIRLAYABİLME ÜZERİNDEKİ ETKİ LA Rl Kocatepe, Mehtap Yüksek Lisans, İngiliz Dili öğretimi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar Haziran 1998, 214 sayfa Bu tezin amacı retorik yapıları öğretmenin öğrencilerin okuduklarını anlama ve hatırlayabilme üzerindeki etkisini belirlemektir. 'Deney grubu' ve 'kontrol grubu'nu oluşturmak için ODTÜ birinci sınıflar arasından iki grup öğrenci seçildi. Deney grubu 'gruplandırma', 'sebep-sonuç' ve 'karşılaştırma' retorik yapılarının organizasyonları hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildiler. Her bir retorik yapı öğretildikten sonra, bu gruba okuma-anlama ve hatırlama testleri verildi. Kontrol grubuna da aynı testler verildi ama bu gruptakiler testlerden önce herhangi bir retorik yapı hakkında bilgilendirilmediler. Sonuçlara göre hatırlama açısından deney grubu sadece 'karşılaştırma' retorik yapısında diğer gruptan daha üstün sonuçlar elde etti. Diğer iki retorik yapı için iki grubun hatırlamasıarasında istatistiksel açıdan anlamlı herhangi bir fark bulunamadı. Okuduğunu anlama açısından ise, verilen testlerde her üç retorik yapı için de iki grup arasında anlamlı bir fark bulunamadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF TEACHING RHETORICAL ORGANIZATION ON EFL TERTIARY LEVEL STUDENTS* READING COMPREHENSION AND RECALL Kocatepe, Mehtap M. A., in English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar June 1998, 214 pages This thesis aims to determine the effects of teaching rhetorical organization on EFL students' reading comprehension and recall. Two groups of Middle East Technical University freshmen students were selected, who constituted the experimental group and the control group. The experimental group underwent detailed instruction in the rhetorical organization of the classification, cause effect and comparison-contrast type text structures. After the teaching of each text structure, this group was administered a recall and a comprehension test. The control group was also administered the same tests, yet they were not given any information about any of the rhetorical structures beforehand. Analyses of the recall protocols revealed that the experimental group moutperformed the control group in the number of idea units recalled only for the comparison-contrast essay. No significant difference was found in the recalls for the other two types of text structures. In terms of comprehension, no significant difference was determined between the two groups in the tests given for the three rhetorical structures.